Seger i händelsefattig match

2020.11.02, kl 22:56
AIK besegrade Varbergs BoIS FC med 1–0 (0–0) på Friends Arena i Solna efter att Henok Goitom blivit stor matchhjälte då han i den 58:e matchminuten sköt in bollen i mål sedan han blivit serverad av Erik Ring.

Annons:

AIK hade en fin svit att försvara då man tog emot nykomlingarna Varbergs BoIS FC hemma på Friends Arena. AIK kom till matchen med 51 matcher i rad på hemmaplan mot allsvenska nykomlingar utan förlust. Vi får gå tillbaka till 1998 för att notera den senaste gången som AIK föll på hemmaplan mot en nykomling, då var det Hammarby IF som noterade 1–0 på Råsunda fotbollstadion. AIK gjorde avspark genom Filip Rogić och mycket mer hände inte förrän i slutet av halvleken. Varberg inledde matchen piggast, men utan att skapa någon målchans och efter sex, sju minuters spel jämnade AIK ut spelet. Under de inledande 17 minuterna blåstes det för tio frisparkar och det bidrog till den obefintliga rytmen i matchen.

I den 43:e matchminuten fick Eric Kahl bollen till vänster på offensiv planhalva, klev in i planen och bröt framåt när han i samma läge som han släppte bollen fälldes. Passningen gick fram till Erik Ring till vänster i straffområdet och han använde en försvarare som sköld då han avslutade mot den närmaste, vänstra stolpen, men den 40-årige målvakten Stojan Lukic lyckades med högerarmen stoppa avslutet. I halvlekens allra sista sekunder jobbade bortalaget fram en högerhörna som, symptomatiskt för halvleken, seglade förbi samtliga spelare och till en inspark innan domaren Andreas Ekberg blåste för paus.

Intensiteten i inledningen av den andra halvleken var något högre än i den första. I den 51:a matchminuten vände Varberg på spelet efter en AIK-hörna och kom i ett två-mot-ett-läge, men man slarvade bort det numerära överläget och AIK-försvaret kunde nicka undan bollen och det fina läget rann ut i sanden. Minuten senare kom Anton Liljenbäck fram längs högerkanten och slog in bollen mot den närmaste stolpen där Gustaf Norlin kom framrusande och satte dit foten, men bollen gick utanför stolpen. I den 58:e matchminuten spelade Mikael Lustig längs den högra sidlinjen på offensiv planhalva fram bollen till Erik Ring som tryckte sig förbi Adama Fofana och tog sig in i straffområdet där han centrerade bollen till Henok Goitom. AIK:s lagkapten slog till direkt med högerfoten och bollen slog på hans vänstra fot och seglade in i en båge över den chanslösa bortamålvakten. 1–0 till AIK.

AIK började efter målet kontrollera matchen, men bortalaget kändes inte ofarliga i sina anfall. I den 74:a matchminuten gjorde AIK sitt första spelarbyte då Erik Ring ersattes av Kolbeinn Sigþórsson. Sex minuter senare gjorde hemmalaget ett dubbelbyte då Ebenezer Ofori och Nabil Bahoui kom in istället för Bilal Hussein och Paulos Abraham. Med fem minuter kvar av ordinarie tid slog Eric Kahl från egen planhalva en långboll mot inhopparen Nabil Bahoui som precis undvek offsidefällan och kom igenom på vänsterkanten. Nabbe försökte sätta bollen lågt bakom Stojan Lukic som dock lyckades styra bollen till en resultatlös vänsterhörna. I den 88:e matchminuten blev det farligt då inhopparen Robin Book fick fritt skottläge till vänster i straffområdet, men avslutet gick rakt på Budimir Janošević som kunde omfamna bollen.

I den andra av fyra stipulerade stopptidsminuter brände det till i AIK:s straffområde igen efter att bortalaget ropat på straffspark efter en kollision och i andraläget avslutade Jon Birkfeldt från nära håll, men Per Karlsson täckte bollen till en högerhörna. Bortalaget satte upp målvakten Stojan Lukic, men AIK-försvaret höll undan och Panajotis Dimitriadis ersatte Filip Rogić. Efter nästan fem stopptidsminuter blåste domaren Andreas Ekberg av matchen och AIK:s chefstränare Bartosz Grzelak fick tre sköna poäng i födelsedagspresent.