Chinedu Obasi avgjorde på Guldfågeln Arena

2019.07.06, kl 17:10
Den allsvenska bortamatchen mot Kalmar FF inför 7 139 åskådare på Guldfågeln Arena slutade med seger för AIK (0–1). AIK:s mål gjordes av Chinedu Obasi och segern var AIK:s 25:e genom tiderna mot Kalmar FF.

För fjärde gången under de fem senaste säsongerna har AIK stött på Kalmar FF på Guldfågeln Arena mellan den 5 och 10 juli så man kan nästan kalla det för en modern svensk sommarklassiker. AIK ställde upp med en ny startelva då chefstränaren Rikard Norling satte in både Kolbeinn Sigþórsson och Bilal Hussein vilket förpassade Henok Goitom och Tarik Elyounoussi till bänken. Daniel Granli startade sin första allsvenska match mot Malmö FF (0-0) i den senaste omgången och fick nytt förtroende i backlinjen. I den tredje minuten bröt Romário Pereira Sipião fram centralt något åt vänster och avslutade med ett skott mot den bortre, högra stolpen som gick ett par meter utanför.

I den sjunde minuten tog sig Daniel Sundgren, i sin sista allsvenska bortamatch innan den kommande flytten till grekiska Aris FC, fram utanför straffområdet och hittade Bilal Hussein centralt utanför detsamma och den unge AIK-spelaren siktade mot det högra hörnet, men han missade målet med en dryg meter. Minuten därefter fick Nils Fröling bollen på vänsterkanten och klev in några mete innan han avlossade ett stenhårt, bra skott som Oscar Linnér svarade med att boxa bort. Den första halvleken var en av de mer sönderryckta matcherna som undertecknad bevittnat. Mängder av skadesituationer blandat med pyroteknik och igångsatt brandlarm gav den kanske längsta förstahalvleken i AIK:s historia.

I den 24:e minuten halkade Daniel Granli till och inhopparen Papa Alioune Diouf tog sig fram längs vänsterkanten och slog ett inlägg mot den bortre delen av straffområdet som nådde Rasmus Elm och han avslutade direkt, men bollen seglade en knapp meter utanför den vänstra stolpen. I den 34:e minuten tilldömdes Kalmar FF en frispark till höger precis utanför straffområdet och lagkapten Viktor Elm klev fram, men avslutet gick högt över AIK-målet. Minuten därefter kom AIK:s bästa målchans i den första halvleken då Anton Salétros från vänsterkanten hittade huvudet på framrusande Kolbeinn Sigþórsson som kom perfekt mot den främre stolpen och kastade fram kalufsen, men bollen gick metern utanför den bortre, högra stolpen. Strax därefter tvingades hemmalaget genomföra sitt andra spelarbyte och situationen var inte ultimat för chefstränaren Magnus Pehrsson.

Med knappt sex minuter kvar av ordinarie tid av den första halvleken slog hemmalaget ett inlägg från högerkanten som nådde huvudet på Rasmus Elm och nicken satt i ovansidan av ribban. Det var ingen tvekan om att det skulle vara en tvåsiffrig siffra på fjärdedomarens tavla då han annonserade stopptiden och siffran var 14. I den nionde stopptidsminuten blev det oroligt i AIK-leden efter att Sebastian Larsson fastnat med högerfoten i gräset och samtidigt fått en spelare över sig. Efter ytterligare några minuters spelstopp fortsatte den rutinerade mittfältaren matchen, men det var tydligt att han inte var 100%. Efter 62 minuter och 25 sekunders ”spel” blåstes den första halvleken av.

Tarik Elyounoussi värmde upp i pausen, men inget byte genomfördes utan Sebastian Larsson körde vidare trots smärtan. I den 50:e minuten nickade Ramus Elm från den vänstra övre delen av straffområdet fram bollen mot Fidan Aliti som smög upp bakom ryggen på Daniel Granli och sköt över ribban. Minuten därefter spelade Anton Salétros från vänsterkanten in bollen i straffområdet till Chinedu Obasi som ryckte sig loss från sin bevakare och sköt ett skott mot den bortre delen av målet, men avslutet gick utanför den högra stolpen. Sekunder senare tvingades Per Karlsson signalera för byte och han ersattes av Panajotis Dimitriadis. I den 55:e minuten befann sig Daniel Sundgren helt plötsligt på vänstersidan och petade in bollen till Kolbeinn Sigþórsson som visade varför han är en målskytt då han tog emot bollen, vred sig loss åt vänstersidan av straffområdet och avlossade ett snabbt skott mot den vänstra stolpen som Lucas Hägg-Johansson parerade till hörna.

Vänsterhörnan följdes av en ny och i samma sekvens gick bollen till slut till Daniel Sundgren som från sin högerposition slog ett långt inlägg mot den bortre, vänstra delen av straffområdet där Karol Mets precis höll bollen kvar i spel och på volley slog in den framför mål till Chinedu Obasi som enkelt nickade in ledningsmålet intill den högra stolpen. Stort AIK-jubel över det viktiga målet som var Obasis andra i Allsvenskan för 2019, egentligen tredje då hans mål mot Malmö FF i söndags felaktigt vinkades bort för offside. Efter målet var Sebastian Larsson tvungen att kasta in handduken och han ersattes av Tarik Elyounoussi.

AIK kontrollerade matchen med 1-0 i ryggen och i den 79:e minuten var det nära ytterligare mål efter att inhopparen Henok Goitom spelat fram Chinedu Obasi till vänster i straffområdet och han avslutade med ett markskott som hade gått in i den bortre delen av målet om inte en försvarare hade kastat sig och täckt bollen. I samma matchminut fälldes Obasi bryskt bakifrån av Romário Pereira Sipião som fick syna sitt andra gula kort vilket innebar respass. Frisparken slogs från vänsterkanten av Daniel Sundgren, men i muren. De avslutande tio minuterna blev nervösa då hemmalaget lyfte upp spelare och chansade lite.

I den 83:e minuten lyfte Rasmus Elm in en hörna från höger som nådde brodern Viktors huvud framför mål, men nicken gick en dryg meter utanför den vänstra stolpen. I den 87:e minuten tilldömdes AIK ytterligare en frispark i bra läge och denna gång klev Anton Salétros fram. Avslutet var bra, men Lucas Hägg-Johansson kunde rädda skottet. Minuten därefter slog hemmalaget ett inlägg från högerkanten som Oscar Linnér inte riktigt fick grepp på och i andraläget försökte sig Fidan Aliti på en bicicleta som täcktes till en resultatlös hörna. I den 92:a minuten studsade bollen som en flipperkula i AIK:s straffområde och spelarna kämpade som djur för att freda målet innan Daniel Sundgren tilldömdes en frispark. Efter tre stopptidsminuter blåste den för dagen utmärkte domaren Kristoffer Karlsson av matchen och AIK noterade därmed sin tredje raka 1-0-seger på Guldfågeln Arena.