Sen kvittering i händelserik match

2020.10.26, kl 22:24
AIK och IFK Norrköping FK delade på poängen efter en minst sagt händelserik match på Östgötaporten. Henok Goitom gav AIK ledningen i den första halvleken, men hemmalaget vände efter två snabba mål i början av den andra halvleken. Under den andra halvan av den andra akten jagade AIK en kvittering och den kom i slutminuterna efter att Sebastian Larsson slagit in en straffspark.

Annons:

Norrköping bjöd på ett lättare regn då AIK och Peking äntrade Östgötaporten i vad som var det 197:e tävlingsmötet genom tiderna mellan två av Sveriges mest klassiska fotbollsklubbar. AIK ställde upp med Robert Lundström som högerback och Mikael Lustig inledde på bänken efter att klivit av i den första halvleken mot IFK Göteborg (2 –0). Gnaget inledde piggt och i den andra matchminuten bröt årets utropstecken Eric Kahl fram längs vänsterkanten och serverade Paulos Abraham i straffområdet. Abraham satte fram foten och avslutade direkt mot mål, men bollen täcktes av Henrik Castegren till en resultatlös vänsterhörna. I den femte matchminuten fick Sead Hakšabanović bollen uppe till vänster i straffområdet, vände upp och avslutade bra, men Budimir Janošević boxade bort bollen. Det var en fartfylld, intensiv och böljande inledning på matchen där AIK jagade sin femte raka seger i Allsvenskan.

I den 14:e matchminuten bjöd Sotirios Papagiannopoulos hemmalaget på en hörna efter dålig kommunikation i försvaret. Vänsterhörnan togs om hand av Sead Hakšabanović och träffade Filip Rogić i huvudet och bollen slog klockrent i ribban, lite till vänster om mitten, innan Rogić själv rensade bort bollen. Två minuter senare sköt Sead Hakšabanović en frispark från vänsterkanten och testade återigen AIK-målvakten som räddade. AIK var pressade i detta läge och hemmalaget låg på för ett ledningsmål. I den 18:e matchminuten kom Lars Krogh Gerson fram längs vänsterkanten efter ett inkast och hittade in till Ísak Bergmann Jóhannesson till vänster i straffområdet och han avslutade snabbt och hårt, men återigen var Budimir Janošević rätt placerad och svarade för en ny bra räddning innan Erik Ring transporterade ut bollen ur straffområdet.

AIK lyckades efter en tuff period flytta upp spelet och arbetade fram en högerhörna som Sebastian Larsson slog i den 26:e matchminuten. Bollen gick längs kortlinjen och skruvade sig inåt planen precis i målområdet dit Henok Goitom tagit sig efter ett effektivt katt-och-råtta-spel med hemmaförsvaret som trodde att de hade koll på AIK:s 36-årige lagkapten. Henok Goitom satte pannan till bollen och sekunden senare satt den i nätet bakom målvakten Isak Pettersson och det var 1–0 till AIK. Målet lyfte bortalaget och två minuter efter målet var det nära igen. Paulos Abraham slog från egen planhalva fram bollen längs högerkantens sidlinje till Henok Goitom som på mittplan vände bort Henrik Castegren och satte fart mot mål. AIK kom i ett två-mot-ett-läge med Filip Rogić centralt och Goitom hittade perfekt fram med passningen när lagkamraten närmade sig straffområdet. Avslutet med vänsterfoten gick dock ett par meter över mål. AIK fortsatte att spela offensivt och minuten senare tog sig Paulos Abraham fram centralt och fälldes av Eric Smith, men domaren visade med vänsterarmen att han istället gav hemmalaget fördel med bollen…

I den 31:a matchminuten fångade Filip Rogić, efter en felpassning av hemmaförsvaret, upp bollen vid det högra hörnet av offensivt straffområde och avslutade mot den bortre, vänstra stolpen, men bollen seglade en dryg meter utanför. Under den avslutande kvarten jämnade IFK Norrköping FK ut spelet och inget av lagen vaskade fram några fler målchanser. Hemmalaget tvingades till ett byte då skadade Christoffer Nyman ersattes av den tidigare AIK-spelaren Simon Thern. Bäst i AIK under den första halvleken var Budimir Janošević, Henok Goitom och Eric Kahl. AIK inledde den andra halvleken med tio spelare då Henok Goitom saknades då domaren blåste igång matchen, men efter 14 sekunders spel var AIK:s lagkapten tillbaka på planen igen.

IFK Norrköping FK kopplade greppet redan från avspark och efter 40 sekunder satte hemmalagets klart bäste spelare Sead Hakšabanović fart längs vänsterkanten och ett något för passivt försvar fick se honom centrera en passning som passerade en skog av AIK-spelare innan den hittade fram till en omarkerad Jonathan Levi som från ca tio meter kunde stänka in kvitteringen och det var 1–1. Hemmalaget fick blodad tand och höjde tempot ytterligare. I den 49:e matchminuten fick Sead Hakšabanović skottläge centralt från ca 15 meter, efter ett fint anfall, och avslutet täcktes av Per Karlsson och studsade vidare till lagkaptenen Alexander Fransson till vänster i AIK:s straffområde. Hemmaspelaren försökte sätta bollen i det bortre, högra hörnet och fick en bra träff med högerfoten från ca åtta meter, men Per Karlsson täckte återigen avslutet, denna gång till en hörna. Vänsterhörnan slogs i regnet av Sead Hakšabanović mot den bortre stolpen där Henrik Castegren dök upp med pannan och nickade från ca sex meter in bollen lågt vid den närmaste stolpen. IFK Norrköping FK hade på 225 sekunder vänt 0–1 till 2–1.

AIK var rejält pressade i ösregnet på Östgötaporten, men i den 55:e matchminuten lyfte Sebastian Larsson in en boll i offensivt straffområde som nickades ut ur straffområdet. Framrusande Eric Kahl mötte på halvvolley och sköt mot den vänstra stolproten där Isak Pettersson räddade till en resultatlös vänsterhörna. Minuten därefter brände det återigen till i AIK:s straffområde efter att Jonathan Levi skjutit ett markskott som täcktes av Sotirios Papagiannopoulos, men returen kom åter till hemmaspelaren Levi som avslutade igen – denna gång i vänster stolprot. Bollen studsade ut till Sead Hakšabanović som ur snäv vinkel avslutade hårt, men AIK-målvakten blockerade skottet och försvaret kunde rensa bort bollen. Hemmalaget tryckte på för ett avgörande 3–1-mål och AIK:s chefstränare Bartosz Grzelak valde i den 61:a matchminuten att byta in Mikael Lustig och Kolbeinn Sigþórsson istället för Robert Lundström och Filip Rogić. Jonathan Levi frispelades nästan efter en långboll i den 65:e matchminuten, men Sotirios Papagiannopoulos och Budimir Janošević hade ett strålande samarbete där backen fokuserade på motståndaren och målvakten på bollen.

Regnet tilltog och det var inte lättspelat med en såphal boll på konstgräset. I den 67:e matchminuten svarade AIK för ytterligare två spelarbyten då Erick Otieno och Bilal Hussein ersatte Erik Ring och Enoch Kofi Adu som gjorde sin 100:e tävlingsmatch för AIK. Bytena gav resultat och bortalaget stabiliserade upp spelet och blev plötsligt det förande laget. Påeldade av Sebastian Larsson, som svarade för en enorm arbetsinsats över hela planen, svängde pendeln mer och mer över till AIK. I den 71:a matchminuten inträffade en situation som helt föll bort i summeringen av matchen. Paulos Abraham fick bollen av Sebastian Larsson utanför offensivt straffområde och slalomåkte elegant förbi Ísak Bergmann Jóhannesson och Lars Krogh Gerson innan AIK-spelaren slog bollen förbi Filip Dagerstål och skulle passera backen på andra sidan då Abraham fick en klockren höfttackling exakt på strafflinjen. Domaren befann sig i utmärkt position och ignorerade totalt AIK-spelarnas vädjan om en straffspark.

Spelet böljade fram och tillbaka och det var långa bolltransporter för båda lagen då underlaget var hasardmässigt. I den 80:e matchminuten fick Kolbeinn Sigþórsson bollen till vänster, en meter utanför offensivt straffområde och klev inåt då han i ryggen trycktes ner av Simon Thern, men domaren valde återigen att titta bort. Strax därefter genomförde AIK sitt sista byte då Paulos Abraham ersattes av Stefan Silva. I den 86:e matchminuten lyfte Sebastian Larsson från höger in AIK:s sjunde hörna och den gick mot den bortre delen av straffområdet där Stefan Silva nickade. Bollen slog på Lars Krogh Gersons utsträckta vänsterarm och signalen för straffspark kom. Sebastian Larsson lade upp bollen på straffpunkten, trippade framåt i vätan och slog bollen hårt upp i det högra hörnet. 2–2 med tre minuter kvar av ordinarie tid.

Avslutningen blev dramatisk och det var AIK som jagade ett segermål. I den 90:e matchminuten slog Sebastian Larsson en frispark något till vänster från ca 28 meter förbi muren och mot den vänstra stolproten där Isak Pettersson lyckades rädda. Fjärdedomaren visade att det återstod fem stopptidsminuter och det blev nervöst under slutet. IFK Norrköping FK lyfte in bollar i AIK:s straffområde där hårt attackerande Budimir Janošević gång på gång boxade bort bollen. I den tredje stopptidsminuten lyfte Simon Thern in bollen från vänsterkanten och i röran framför mål var det nu hemmalaget som vädjade efter en straffspark innan AIK-målvakten till slut kunde fånga in den hala bollen. Efter fem minuters stopptid blåste domaren av matchen som måste ha varit en av de mer intensiva i Allsvenskan 2020.