Sent segermål frälste AIK på Skytteholm

2021.10.02, kl 16:04
I den 86:e matchminuten spräckte Jenny Danielsson målnollan på Skytteholms IP i Solna då hon, framspelad av Matilda Nildén, slog in segermålet mot Växjö DFF inför 233 åskådare. De tre poängen gjorde att AIK tog ett jättekliv mot nytt, säkrat allsvenskt kontrakt.

Solna bjöd på en mulen himmel och en kraftig blåst då AIK tog emot Växjö DFF i helgens bottenmöte i OBOS Damallsvenskan. Gästerna låg inför matchen på tolfte och sista plats, åtta poäng efter AIK och behövde desperat en seger för att skapa lite streckdramatik under avslutningen av serien. AIK saknade avstängda Rosa Kafaji. Det var Växjö DFF som inledde piggast och man skapade två hörnor under matchens första sex minuter. AIK kom för första gången upp i anfall i den nionde matchminuten då lagkaptenen Hallbera Gísladóttir tog sig fram längs vänsterkanten och slog ett inlägg. Målvakten Katlynn Fraine fick inte tag i bollen som studsade vidare till Ebba Jahnfors som avslutade, men en utespelare täckte avslutet i målgården. I den 17:e matchminuten brände det till i AIK:s straffområde efter att bortalaget vunnit bollen strax utanför detsamma. Den före detta AIK-spelaren Juliette Kemppi fick bollen till höger och avslutade, men skottet täcktes.

Fyra minuter senare vann Caroline Murray bollen på högerkanten och satte full fart mot straffområdet. Inspelet täcktes undan av försvaret, men bollen hamnade fint för framrusande Honoka Hayashi vars skott täcktes framför målet. I den 29:e matchminuten slog Caroline Murray ännu ett inspel från högerkanten och Ebba Jahnfors fick ett skottläge från ca 13 meter. Mittfältaren försökte sätta bollen till höger om Katlynn Fraine, men bortamålvakten klistrade avslutet. Halvleken var jämn, men med en liten fördel för AIK och efter en minuts stopptid blåste domaren Sara Wiinikka av spelet för pausvila. Honoka Hayashi satte igång den andra halvleken som inledningsvis var händelsefattig, förutom två resultatlösa vänsterhörnor för Växjö DFF.

I den 66:e matchminuten kom Växjö DFF i en spelvändning och inhopparen Mimmi Strömgren kom fram på vänsterkanten. Milla-Maj Majasaari rusade ut ur straffområdet och försökte rensa bort bollen, men missade och den framrusande bortaspelaren valde att undvika AIK-målvaktens ben och tog sig in i straffområdet. AIK-målet var övergivet och Mimmi Strömgren sköt mot mål, men mittbacken Hannah Davison kom flygande och lyckades täcka avslutet till en resultatlös vänsterhörna. Ett jätteläge där AIK kom undan med blotta förskräckelsen. Fyra minuter senare tog sig högerbacken Madeline Gotta fram och slog ett inlägg mot den bortre, vänstra stolpen där Elin Nilsson sånär hade lyckats få nicken innanför stolpen.

Växjö DFF hade i mitten av halvleken sin bästa period i matchen och behövde en seger desperat, men istället var det AIK som skulle spräcka nollan. Med mindre än fem minuter kvar av ordinarie tid bröt Linda Hallin ett uppspel och skickade från sin högerkant in bollen mot straffpunkten. Försvaret fick inte undan bollen utan Matilda Nildén gjorde ett starkt jobb och petade bollen till Jenny Danielsson som från straffområdeslinjen iskallt placerade in bollen i den högra gaveln. 1-0 till AIK och stort jubel. Fyra stopptidsminuter följde och Konya Plummer tvingades kliva av i slutsekunderna för Emma Becker. En stor lättnad följde slutsignalen då AIK tog ett stort kliv mot förnyat kontrakt.