Snöplig förlust på Olympia

2016.04.28, kl 22:01

AIK var under långa stunder det klart bättre laget på Olympia, speciellt under den första halvleken, men lyckades inte ta tillvara på målchanserna som skapades och istället kunde hemmalaget något överraskande avgöra med en kvart kvar efter en frispark från långt håll.

Andreas Alm gjorde några förändringar i startelvan jämfört med måndagens segermatch mot IF Elfsborg (2-1). Jos Hooiveld, Haukur Hauksson, Johan Blomberg och Ahmed Yasin var förpassade till bänken och Sauli Väisänen, Daniel Sundgren, Fredrik Brustad samt Ebenezer Ofori ersatte. För Daniel Sundgrens del innebar platsen i startelvan att det var dags för hans första tävlingsmatch i AIK-tröjan.

AIK:s första målchans kom redan i den tredje minuten efter att ett långt inkast från vänsterkanten nått fram till Sauli Väisänen och hans nick tvingade hemmalagets målvakt Tomer Chencinski att sträcka ut rejält vid sin vänstra stolpe för att lyckas styra bollen till en resultatlös hörna. Två minuter senare svarade Alexander Isak för en bra aktion då han från vänsterkanten tog sig in i planen längs med straffområdesgränsen och hittade fram till Carlos Strandberg som fick ett jätteläge, men avslutet gick rakt på hemmamålvakten. Helsingborgs IF vände spelet snabbt och Martin Christensen slog en djupledsboll som Jordan Larsson hann först på och lobbade in bollen förbi en utrusande AIK-målvakt.

I den nionde minuten tog sig Carlos Strandberg igenom hemmaförsvaret, men återigen räddade Tomer Chencinski. Två minuter senare bröt sig Carlos Strandberg återigen igenom Helsingborgs backlinje och återigen räddade Tomer Chencinski avslutet. AIK-forwarden skulle dock få sin revansch i den 21:a minuten efter att Stefan Ishizaki lyft fram bollen och Strandberg ryckte sig loss lite till vänster och avslutade kraftfullt mot den bortre, högra hörnan av målet och denna gång hade Tomer Chencinski inte någon chans. 1-1 och en god känsla. AIK tappade dock lite av spelövertaget direkt efter målet, men återtog det igen efter 5-10 minuter.

AIK trodde att man tagit ledningen i den 31:a minuten efter att Stefan Ishizaki slagit en frispark mot den högra delen av Helsingborgs straffområde och lagkapten Nils-Eric Johansson nickade vidare till Carlos Strandberg framför mål och han satte pannan till bollen som strax därefter låg i mål. AIK-spelarna jublade, men vid sidlinjen stod den assisterande domaren och vinkade för en helt riktig offside. Tempot gick ner en aning under slutminuterna av den första halvleken, men AIK var mycket nära ett ledningsmål efter en hörna med fem minuter kvar av halvleken. Stefan Ishizaki slog en kort hörna till Daniel Sundgren som spelade in till Alexander Isak som nicklobbade och bollen slog i ribban, men domaren bedömde att målvakten tippat bollen till en hörna. I den 44:e minuten böljade spelet återigen fram och tillbaka. Först spelade Alexander Isak elegant fram Carlos Strandberg centralt i straffområdet, men inhopparen Christoffer Andersson svarade för en vågad och lyckad brytning då han tog bollen. Istället vände hemmalaget och fick ett farligt läge, men det hårda avslutet täcktes av Per Karlsson.

Den andra halvleken inleddes med ett ganska öppet spel och i den 51:a minuten var det mycket nära ledning för Helsingborg efter att Linus Hallenius fått på en i det närmaste drömträff då han från långt håll träffade överliggaren på AIK-målet. Efter ungefär tio minuter tog hemmalaget över och AIK tappade lite skärpa och Jordan Larsson var nära nätkänning i den 61:a minuten då han fick skottläge i straffområdet, men avslutet gick en bra bit över AIK-målet. Två minuter senare lyfte Stefan Ishizaki in en boll från vänsterkanten som passerade samtliga AIK-spelare, men Tomer Chencinski tappade oattackerad bollen, men ingen AIK:are var på plats och kunde utnyttja missen. I den 64:e minuten bjöd Patrik Carlgren på en misslyckad rensning på en bakåtpassning, men redde själv upp situationen i andraläget.

Helsingborg gjorde tidigt sina tre byten och det blev lite panik på hemmalagets bänk då den före detta AIK-spelaren Lalawélé Atakora ganska bryskt fälldes av Ebenezer Ofori i den 66:e minuten och AIK-mittfältaren fick syna det gula kortet. Atakora haltade betänkligt efter smällen och sattes upp på topp medan Jordan Larsson sattes ned på Atakoras mittfältsplats till vänster. I den 75:e minuten tilldömdes Helsingborg en billig frispark på offensiv planhalva och fram klev Jordan Larsson. De flesta väntade sig ett inlägg, men den unge hemmaspelaren drog till mot den högra stolpen och Patrik Carlgren reagerade sent och tvingades släppa in bollen inför stort jubel från hemmapubliken.

Det kändes som om luften tillfälligt gick ur bortalaget för en stund efter det billiga målet, men med några minuter kvar av matchen började man återigen att producera målchanser. En Helsingborgsspelare var nära att nicka in bollen i eget mål efter en AIK-frispark, men bollen tog i den vänstra stolpen och studsade ut i planen. På stopptid var Sauli Väisänen nära att forcera in bollen i mål, men den gick ett par decimeter utanför den högra stolpen. Efter tre stopptidsminuter blåstes matchen av och det kändes mycket snöpligt att inte inkassera några poäng efter en spelmässigt klart godkänd insats. Matchfakta finns på denna sida.