Stark insats på Gamla Ullevi

2018.09.27, kl 22:45
AIK följde upp derbysegern mot Hammarby med att ta en ny trepoängare borta mot IFK Göteborg. AIK svarade för en mycket stark första halvlek och tog rättvist ledningen genom Tarik Elyounoussi. I den andra halvleken fick hemmalaget lite mer bollinnehav än i den första akten, men skapade inga heta målchanser och istället avgjorde Henok Goitom med en nick i slutminuterna.

Fyra dagar efter den viktiga vinsten mot Hammarby inför 49 034 åskådare var det dags för ett bortamöte med IFK Göteborg på Gamla Ullevi. Rikets näst största stad bjöd på ruskigt höstväder med en kraftig blåst och även ett regn som föll under stora delar av matchen. AIK ställde upp med nästan samma startelva som i derbyt, den enda skillnaden var att Heradi Rashidi ersatte Rasmus Lindkvist som vänster wingback. AIK visade omgående varför man är serieledare och tog tag i spelet under de inledande minuterna.

I den sjätte minuten var det nära bortaledning efter att Sebastian Larsson från högerkanten slagit in ett inlägg som lagkapten Henok Goitom mötte vid den främre stolpen och försökte lyfta bollen över reservmålvakten Tom Amos som dock räddade till en resultatlös hörna. I den tionde minuten fick Heradi Rashidi iväg ett farligt skott från utanför straffområdet, men bollen gick strax utanför den bortre, högra stolpen. AIK fortsatte att spela stabilt och i den 24:e minuten kom ledningsmålet. Henok Goitom spelade Daniel Sundgren på högerkanten och han slog en perfekt djupledsboll för Sebastian Larsson som tog sig fram utan bevakning. Inlägget från den rutinerade spelaren hamnade precis på vänsterfoten på en frispringande Tarik Elyounoussi och norrmannen vinklade stiligt in 1-0 till vänster om målvakten.

AIK fortsatte att dominera spelet och en segerrusig AIK-klack stämde i den 29:e minuten upp i “Superettan här kommer Blåvitt” för att spå på extra salt i hemmalagets sår. AIK spelade med stort självförtroende i den första halvleken och dominerade matchen fullständigt, men det viktiga andramålet dröjde. I den 35:e minuten kom bortalaget i ett fartfyllt anfall på högerkanten och till slut fick Kristoffer Olsson skottläge, men markavslutet mot den högra stolpen räddades av Tom Amos. 1-0 till AIK i paus, kunde och borde varit större siffror.

IFK Göteborg fick i paus order av tränaren Poya Asbaghi att ligga högre i planen och man var betydligt mer aggressiva i den andra halvleken än vad man mäktat med i den första akten. Matchbilden kändes en aning obehaglig, men Blåvitt hade svårt att skapa några målchanser trots att bollinnehavet stundtals var stort. I den 64:e minuten bjöd nästan Tarik Elyounoussi och Henok Goitom på en repris av förarbetet till segermålet mot Hammarby, men denna gång lyckades försvaret i sista stund hindra ett friläge för AIK-kaptenen. I samband med det anfallet kom AIK bättre till sin rätt i den andra halvleken och IFK Göteborgs aggressiva spel ebbade ut.

IFK Göteborg bytte i den 68:e minuten in den före detta AIK-spelaren Amin Affane som förra året målade för just AIK på Gamla Ullevi. Alexander Milošević bjöd omgående Affane på en flygtur då han rensade bort bollen till ett inkast och knuffade till hemmaspelaren i samma sekvens. Slutminuterna blev nervösa då regnandet gjorde att spelarna riskerade att halka i avgörande lägen, men ingen spelare satte någon fot fel i det viktiga försvarsarbetet.  IFK Göteborgs skapade en halvchans i den 81:a minuten då Amin Affane från vänsterkanten slog ett inlägg mot den bortre stolpen där Emil Salomonsson nådde bollen med huvudet, men AIK-försvaret kunde i andraläget rensa bort bollen.

I den 89:e minuten slog Sebastian Larsson AIK:s femte hörna och högerhörnan nådde Henok Goitom framför mål och hans nick gick in till vänster om målvakten och 2-0 var ett faktum. Målet satte stopp för hemmalagets kvitteringsförsök och istället var AIK nära att öka på ledningen två gånger. I den 94:e minuten spelade Henok Goitom från vänstersidan av straffområdet in bollen till Heradi Rashidi som i fritt läge fick skottläge. Bollen räddades dock av målvakten och i den 95:e minuten gjorde Daniel Sundgren en stark offensiv rusch längs högerkanten och när han nådde kortlinjen försökte han nå Henok Goitom framför mål, men Tom Amos bröt bollbanan. Efter fem stopptidsminuter blåste den för dagen utmärkte domaren Martin Strömbergsson av matchen och AIK noterade därmed sin första bortaseger mot IFK Göteborg sedan 2014 då slutsiffrorna också blev 2-0.