Uddamålsförlust på Linköping Arena

2021.02.20, kl 19:18
I AIK:s tredje träningsmatch för säsongen 2021 stod Linköpings FC för motståndet. Slutresultatet skrevs till 2–1 då hemmalaget blev numret för stora för AIK som däremot visade prov på bra försvarsspel under långa stunder mot ett lag som slutade på fjärde plats i OBOS Damallsvenskan 2020.

Matchen mot Linköpings FC skulle bli AIK:s första match utomhus under försäsongen 2021. Väderförhållandet innebar regn och grå himmel, men trots det dåliga vädret skulle det bli en händelserik match på Linköping Arena. Hemmalaget startade i ett högt tempo och satte en hög press på AIK:s backlinje som inte fick mycket tid att spela på. Men trots det höga tempot lyckades inte hemmalaget komma till några farliga lägen på det kompakta AIK-försvaret.

Adelisa Grabus var på löphumör och försökte gång på gång trycka upp sitt lag för att inte låta Linköping komma för nära AIK:s straffområde. Tillslut kom chansen då både Grabus och Nora Rönnfors fick varsin chans som var ytterst nära att göra 1-0 till AIK.

Likt vädret så skulle det dock blåsa åt andra hållet. Tillslut fick hemmalaget träff på sin höga press och efter att AIK försökt spela sig ur pressen lyckades man sno åt sig bollen och slå in 1-0 bakom AIK:s Milla-Maj Majasaari. Målskytt nummer 23, Cornelia Kapocs och 1-0 var resultatet efter den första halvleken.

Om första halvlek var en aning händelsefattig så skulle andra halvlek bli motsatsen. Ett Linköping som nu skulle få utdelning för sitt höga tempo. Majasaari i AIK-målet fick jobba hårt och efter 60 minuter kunde vi räkna till nio hörnsparkar för hemmalaget. Tillslut skulle även mål nummer två komma. I samband med att AIK:s Linda Hallin drog på sig matchens första gula kort kunde Linköpings Elin Landström utöka ledningen på en frispark.

Men även att Linköping hade utökat så visade AIK att man började kontrollera den höga pressen. Det öppnades luckor bakom Linköpings backlinje och med en löpvillig Grabus kunde hon sånär lyfta in bollen över målvakten i hemmalaget. Efter ett antal chanser åt båda hållen fick AIK till sist sin chans. Hallbera Gísladóttir tillika lagkapten för dagen, slog in hörnan som nyligen inbytta Emma Becker kunde trycka in via huvudet.

Slutresultatet blev 2-1 till hemmalaget men AIK visar idag att man har ett bra målvakts- och försvarsspel. Nästa träningsmatch spelas den 7:e mars mot KIF Örebro.

Text: Filip Wiklund