Underläge för AIK "i halvtid"

2019.07.09, kl 22:32
AIK föll med 1-2 (1-2) borta mot FC Ararat-Armenia i den första matchen i kvalet till Champions Leagues gruppspel. Returen spelas på Friends Arena onsdagen den 17 juli 2019.

AIK inledde sommarens kvalspel på en fin gräsmatta på FFA Academy Stadium i Armeniens huvudstad Yerevan och det var samtidigt det relativt nybildade hemmalagets första match någonsin i någon Uefa-turnering. Det var uppåt 30 grader i luften då lagen gjorde entré, men inga vattenpauser inplanerade. Efter att spelarna ställt upp vid mittcirkeln hölls en tyst minut för Sargis Hovivyan som avled under måndagen.

AIK spelade i helsvart och ställde upp med Robert Lundström som höger wingback i Daniel Sundgrens frånvaro i vad som var hans första match från start sedan den 22 april 2018 då han skadade korsbandet mot IFK Göteborg (2-0). Panajotis Dimitriadis ersatte skadade Per Karlsson samtidigt som Bilal Hussein tog Sebastian Larssons plats på mittfältet då den rutinerade landslagsspelaren inledde på bänken efter smällen i den senaste allsvenska matchen mot Kalmar FF (1-0). Framåt satsade chefstränaren Rikard Norling på lagkapten Henok Goitom och Chinedu Obasi.

Matchen inleddes fartfyllt efter att Tarik Elyounoussi gjort avspark. Redan efter 90 sekunders spel blev det dock kontroversiellt. Ett inlägg från högerkanten av Furdjel Narsingh skar genom AIK:s straffområde, men var för brant för framrusande Zakaria Sanogo som med Robert Lundström i ryggen såg ut att bara lägga sig i straffområdet då han kände AIK-spelaren i ryggen. Den 35-årige kroatiske domaren Duje Strukan, med två tidigare dömda Uefa-matcher under bältet, tvekade inte alls utan signalerade för straff till hemmapublikens stora glädje. Petros Avetisyan klev fram och satte straffen högt till höger och hemmalaget hade fått en drömstart samtidigt som det var en chock för AIK att vara i underläge innan tre spelade minuter.

Efter tolv minuters spel kom nästa chock. En boll hamnade i ytan till vänster utanför AIK:s straffområde och Robert Lundström skulle rensa bort bollen, men träffar istället Zakaria Sanogo och domaren signalerar för frispark, men nöjer sig inte med det utan tar direkt fram det gula kortet igen och skickar AIK-spelaren av planen. 1-0-skytten Petros Avetisyan tog hand om frisparken, men skickade den högt över AIK-målet. AIK justerade matchplanen något och lät Anton Salétros ta ett mer defensivt ansvar i försvarsspelet då AIK emellanåt såg ut att falla ner i en fyrbackslinje. I den 18:e minuten kastade sig Anton Kobyalko ner med armarna utsträckta i straffområdet då han lite lätt mötts axel mot axel med Karol Mets, men denna gång kom ingen signal från domaren. Minuten därefter slog Georgi Pashov ett uppspel från mittlinjen på högersidan och bollen smet in bakom Panajotis Dimitriadis där Anton Kobyalko dök upp, men AIK-backen kunde stötbryta bollen till en resultatlös högerhörna.

AIK hade stora problem under de inledande 25 minuterna, men växte sedan in i matchen och hade en stark kvart trots endast tio spelare på planen. I den 28:e minuten bröt Tarik Elyounoussi fram och fälldes bryskt av Gor Malakyan med gult kort som följd. Frisparken var i bra läge lite till vänster utanför straffområdet och slogs av Anton Salétros. Bollen gick igenom muren och överlistade sånär Dmitri Abakumov vid den högra stolpen, men han lyckades fumlande få bollen till en högerhörna. Hörnan slogs av Anton Salétros och gick mot den bortre stolpen där Tarik Elyounoussi nickade ner den till Chinedu Obasi som stående lite till vänster om straffpunkten sköt ett hårt skott i vänsterstolpen. AIK förde nu spelet och var det klart bättre laget. I den 39:e minuten slog Anton Salétros ännu en hörna från höger och den nådde Chinedu Obasi vid den främre stolpen och via högeraxeln seglade bollen in i den vänstra gaveln. 1-1 och AIK hade det viktiga bortamålet efter en mardrömsinledning på matchen.

Ararat-Armenia tog efter baklängesmålet tag i spelet igen och i den 45:e minuten fick Anton Kobyalko bollen till vänster i AIK:s straffområde och sköt den via Petros Avetisyan och in i mål. AIK-spelarna signalerade för offside, men målskytten var i linje med Oscar Linnér samtidigt som Panajotis Dimitriadis befann sig på mållinjen. Två stopptidsminuter lades till halvleken och Daniel Granli lyfte efter baklängesmålet omgående upp bollen mot offensivt straffområde där portugisen Ângelo Meneses bjöd på en hög spektakulär hands på straffområdeslinjen, men domaren valde att blåsa för frispark istället för en given straffspark. Frisparken togs om hand av Daniel Granli, men gick i muren. Hemmaledning i paus och inför den andra halvleken stod det klart att ett eventuell fjärde mål i matchen skulle ha extremt stor betydelse för utgången av detta dubbelmöte.

Inför den andra halvleken valde AIK att ersätta Bilal Hussein med Sebastian Larsson. Den inledande kvarten av halvleken var mycket jämn och det syntes att det var stora ytor att täcka för AIK-spelarna. I den 61:a minuten bröt Karol Mets fram längs vänsterkanten och hittade Chinedu Obasi utanför straffområdet. AIK-forwarden bröt på klassiskt Obasi-vis in till vänster, men skottet blev misslyckat och gick till inspark. I den 66:e minuten var det mycket nära kvittering efter att Karol Mets lyft in ett inlägg från vänsterkanten som nådde Tarik Elyounoussi i straffområdet och han fick på ett bra markskott som såg ut att gå in, men tvåmålsskytten Petros Avetisyan lyckades få en fot på bollen och styra den utanför stolpen. AIK hade nu återigen tagit över spelet och jagade återigen kvittering på allvar.

I den 76:e minuten slog Sebastian Larsson en vänsterhörna som skar igenom försvaret framför mål och hamnade hos Kódjo Kassé Alphonse som svarade för en märklig brytning och bollen for upp i luften mot Henok Goitom, men målvakten Dmitri Abakumov svarade för en stark brytning precis framför huvudet på AIK-kaptenen. Med fem minuter kvar av ordinarie tid slog Rochdi Achenteh ett inlägg från vänsterkanten som seglade AIK-målet och slog i ovansidan av ribban. I den 90:e minuten slog Karol Mets en frispark från mittlinjen som nästan friställde inhopparen Kolbeinn Sigþórsson, men inhopparen fick inte riktigt bollen med sig i straffområdet. Två minuter senare lyftes en boll upp från Ararat-Armenia som passerade AIK-försvaret och gav Armen Ambartsumyan skottläge och lobbförsöket blev farligt, men gick precis över AIK-målet. I de sista sekunderna av matchen slog Sebastian Larsson en hörna från höger som passerade framrusande Karol Mets och hamnade hos Henok Goitom som fick iväg ett skott som gick ett par decimeter utanför den högra stolpen.