3-0 mot FC Inter Åbo på Skytteholm

2018.01.27, kl 18:11

AIK spelade under lördagen sin enda planerade försäsongsmatch på Skytteholms IP och vi får gå långt tillbaka i tiden för att hitta en försäsong med färre matcher på den 50-åriga fotbollsplanen. Solna bjöd på fantastiskt vinterväder med strålande sol  och ett par friska plusgrader. Matchen spelades 2×40 minuter efter att klubbarna i veckan kommit överens om speltiden för att ge spelarna den bästa belastningen gällande speltid. I den sjunde minuten brände det till för första gången då Henok Goitom och Kristoffer Olsson till vänster i straffområdet arbetade fram bollen till Nicolás Stefanelli framför mål, men passningen blev aningen för brant för den lille argentinaren.

AIK såg inte ut att vara riktigt påkopplade under inledningsminuterna och gästerna hade ett par lägen att ta ledningen. I den elfte minuten fick Albion Ademi ett fint skottläge från straffområdeslinjen och han fick iväg ett tungt skott som Oscar Linnér gjorde en bra räddning på och styrde bollen till en hörna. Vänsterhörnan från Mika Ojala nådde huvudet på Arttu Hoskonen framför mål och han försökte placera in bollen i det vänstra hörnet, men bollen slog i överkanten på ribban och gick till en inspark. I den 18:e minuten skapade FC Inter Åbo ytterligare ett läge då ett vänsterinlägg nådde huvudet på Benjamin Källman i fritt läge, men Oscar Linnér räddade nicken.

På Vikingavallen förra lördagen tog det exakt 21:13 innan Nicolás Stefanelli svarade för 1–0-målet och denna lördag fick AIK-supportrarna vänta tio sekunder kortare tid innan argentinaren slog till. Jesper Nyholm slog från mittplan en mycket elegant boll som skar genom försvaret och nådde framrusande Ahmed Yasin till höger i straffområdet. AIK-mittfältaren attackerades av en glidtacklande Daniel Kamy och hade fått en solklar straffspark med sig om han fallit, men lyckades undvika benen och fortsatte ner mot kortlinjen där han spelade in till Nicolás Stefanelli som tryckte in bollen vid den högra stolpen. Det dröjde inte många sekunder innan hemmasupportrarna stämde upp i “SM-guld, SM-guld, SM-guld”. I och med målet tog AIK ett kraftigt grepp om matchen, men FC Inter Åbo stack upp med ett farligt avslut i den 29:e minuten då bosniern Ivan Sesar sköt strax över ribban i andraläget efter en högerhörna från Mika Ojala.

I den 37:e minuten slog Per Karlsson ett fint uppspel från egen planhalva mot Henok Goitom som tog sig in i straffområdet på högerkanten och ur lite snäv vinkel avslutade hårt, men målvakten Henrik Moisander kunde parera skottet. Minuten senare var Ahmed Yasin nära att utöka ledningen då han fick ett skottläge från strafflinjen, men vänsterskottet gick precis utanför den vänstra stolpen. 1-0 till AIK i paus som bytte ut Per Karlsson och Ahmed Yasin och in kom Haukur Hauksson och Bilal Hussein.

I den 45:e minuten slog Kristoffer Olsson AIK:s första hörna och högerhörnan nådde huvudet på Albin Linnér vid den främre stolpen och bollen seglade nästan in vid den bortre, vänstra stolpen. När matchklockan närmade sig 59 spelade minuter bjöd AIK på ett vackert arbete till vänster i straffområdet. Enoch Kofi Adu spelade Henok Goitom på offensiv planhalva och AIK-forwarden satte fart framåt och spelade ut till Albin Linnér, fick tillbaka bollen i straffområdet och väggspelade med Kristoffer Olsson innan Henok Goitom spelade bollen förbi målvakten och mot Nicolás Stefanelli som i kamp med Daniel Kamy fick in bollen i det övergivna målet efter att båda spelarna samtidigt försökt att få träff på bollen, 2–0 till AIK.

I den 72:a minuten var Nicolás Stefanelli nära ett hattrick, men hans avslut träffade en motståndare och styrdes till en resultatlös vänsterhörna. I slutet av matchen var frågan om AIK skulle hinna med ytterligare ett mål och svaret blev ja. I den 78:e minuten lyfte Kristoffer Olsson bollen över motståndarnas backlinje och Nicolás Stefanelli drog till på volley, men bollen slog i ribban. Två minuter senare spelade Kristoffer Olsson fram bollen till Albin Linnér på vänsterkanten och den pigge AIK-junioren tryckte sig förbi inhopparen Lassi Viholainen och in i straffområdet där han hittade till inhopparen och tillika debutanten Stefan Silva som med en enkel höger bredsida satte bollen i nät och 3–0 var ett faktum.

AIK svarade för en stark insats efter en lite medioker inledning, men i och med ledningsmålet tog man ett starkt grepp om matchen. Med dagens match på näthinnan så är frågan om inte alla träningsmatcher under försäsongerna bör spelas 80 istället för 90 minuter då vi alla sett mängder av matcher som blir mer eller mindre ointressanta under de avslutande minuterna med anledning av alla spelarbyten. Denna match höll dock hög klass rakt igenom.