Chinedu Obasi återvänder till AIK Fotboll

2017.07.26, kl 20:01
AIK Fotboll är överens med forwarden Chinedu Obasi om ett kontrakt för resten av säsongen. Obasi spelade tio tävlingsmatcher med AIK under hösten 2016 och svarade för sex mål och fyra målgivande passningar i dessa matcher.

– Vi har följt Obasi sedan han lämnade klubben efter förra säsongen. När han nu hamnat lite i kläm i Kina har samtalen intensifierats och vi är mycket stolta och glada över att han väljer att återvända till oss. Samtal om ett längre avtal har förts, men i nuläget är det dessa villkor som gått att få till. Det finns en uttalad ambition från båda parter att prata förlängning under hösten. Kortsiktig ger detta truppen ytterligare spets, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

‪– It’s great to be home again. I look forward to seeing everyone again – especially the fans who have been supporting me all this time, säger Chinedu Obasi‬.

31-årige Chinedu Obasi, född den 1 juni 1986 i Enugu i sydöstra Nigeria, inledde 2005 sin fotbollskarriär utomlands då han tillsammans med landsmannen John Obi Mikel skrev på för norska Lyn Fotboll. Den 27 augusti 2007 blev Obasi klar för TSG 1899 Hoffenheim som under hans första säsong i klubben kom tvåa i 2. Bundesliga och gick upp i Bundesliga. Hoffenheim slutade sjua i Bundesliga 2008/09 och Obasi bidrog med sex mål på sina 24 ligamatcher. Det blev sammanlagt 63 matcher och 13 mål i Bundesliga med Hoffenheim fram till december 2011 då det blev klart att han lånades ut till FC Schalke 04 från Gelsenkirchen som slutade på tredje plats i Bundesliga säsongen 2011/12.

Efter säsongen skrev Schalke 04 ett treårskontrakt med Obasi och han spelade bland annat 35 matcher i Bundesliga samt nio matcher i Uefa Champions League under sina tre och en halv säsong i Gelsenkirchen. Landslagsdebuten för Nigeria skedde 2005 och Obasi spelade bland annat alla tre gruppspelsmatcherna för Nigeria under Förbundskapten Lars Lagerbäcks ledning i VM i Sydafrika 2010. 2008 var han med i det nigerianska U23-landslaget som tog silver i de Olympiska spelen i Kina efter att ha förlorat med 0–1 mot Argentina i finalen inför 89 102 åskådare. 2010 blev det brons med Nigeria i Africa Cup of Nations i Angola efter att man i bronsmatchen besegrat Algeriet med 1–0.

AIK Fotboll och Chinedu Obasi kom den 4 augusti 2016 överens om ett korttidskontrakt för resten av säsongen. Obasi, som går under smeknamnet Edu, hade då tränat med AIK under en period samt genomgått en mängd tester och dessutom spelat en U21-match mot Hammarby (3–5) på Hammarby IP där han svarade för två av målen efter att ha bytts in till den andra halvleken. A-lagsdebuten skedde den 7 augusti mot Malmö FF (0–2) på Swedbank Stadion då han var med i startelvan och spelade hela matchen.

Det första målet kom den 21 augusti, mot Örebro SK (2–0) på Behrn Arena då han i den 37:e minuten gav AIK ledningen med 1–0. Målvakten Patrik Carlgren satte igång spelet med en fantastisk utspark som skar igenom ÖSK-försvaret ut till framrusande Daniel Sundgren på högerkanten. Sundgren centrerade bollen mot Amin Affane, men den passerade honom och fångades upp av Chinedu Obasi som tog emot, vände om och avlossade ett vänsterskott som touchade klacken på hemmaspelaren Michael Almebäck och borrade sig in i det högra hörnet. Det blev tio matcher, varav nio från start, för Chinedu Obasi i AIK-tröjan och han svarade för sex mål och fyra målgivande passningar.

Den 29 januari 2017 meddelade AIK Fotboll att det inte blev någon fortsättning för Chinedu Obasi i klubben och han tecknade ett kontrakt med den kinesiska klubben Shenzhen FC. Chinedu Obasi kommer att spela i tröja nummer 20. Han anländer till Sverige tidigast under tisdagen den 1 augusti och blir spelklar så snart som det Svenska Fotbollförbundet registrerat honom.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll