Hjärtat på ärmen – Oscar Linnér

Jag heter Oscar Linnér. Jag spelar för AIK Fotboll. Det är för många supportrar och människor som följer AIK ett mycket viktigt uppdrag. Men det är i många sammanhang också en högst världslig sak. Jag vill göra dig uppmärksam på att hjärt - och lungsjukdomar är de sjukdomar som dödar flest människor i världen. Det är en mycket angelägen sak i allas vardag. För att uppmärksamma det så kommer jag att spela matcherna med en person vars betydelse är enorm för mig.

Denna säsong spelar jag symboliskt med Ivan Turina. Genom att sätta Ivans initialer på min matchtröja så stöder jag Hjärt-Lungfondens viktiga forskning med 100 kronor samtidigt som jag kan ge min fina hyllning till Ivan och alla andra som drabbats eller kämpar dagligen med detta.

Jag är fostrad i en familj som sympatiserar med AIK vilket ledde till att jag i tidig ålder började gå på AIK:s fotbollsmatcher på Råsunda fotbollsstadion. Det var där som fotbollen för egen del växte från ett intresse till en passion. Det var där jag för första gången kände att jag var en del av något större, som att man var en del av en stor familj. Det var där jag pekade ut och beundrade mina första fotbollsförebilder. Mats Rubarth, Nisse Johansson, Andreas Andersson, Daniel Örlund, Iván Óbolo och Derek Boateng. För att inte tala om Ivan Turina.

Jag har aldrig träffat Ivan Turina personligen. Men som AIK-anhängare följde jag laget tätt, jag såg matcher på plats och jag satt och kollade på intervjuer. Utan att ha pratat med eller träffat honom så kändes det ändå som att man hade en nära relation till honom. Vi båda var då, och är fortfarande, en del av AIK-familjen.

Ivan Turinas tragiska bortgång slog omkull hela vår AIK-familj. Precis som alla andra supportrar var jag väldigt ledsen över beskedet att en av mina största förebilder hade lämnat världen. Det var tungt att ta in och acceptera att jag inte skulle få skåda Ivans räddningar i nästa hemmamatch – för att sedan gå ner på min egen träning efteråt och försöka göra på samma sätt. Jag kommer ihåg att jag någon gång innan en match sa till min pappa, “Idag ska jag spela som Ivan Turina”. Jag tror det gick sådär, men drömmen om att en dag kunna stå i AIK:s mål dog inte för det. För här står jag idag, med en drivkraft att hamna på samma nivå som Ivan var.

Genom att välja Ivans nummer i hjärtat på vänster tröjarm hoppas jag att han från himlen ska kunna leda mig till den nivå som han själv var på. Även om Ivans prestationer på planen är svåra att matcha för mig som ung och än så länge relativt oerfaren målvakt, så känns det iallafall värdigt att låta Ivan finnas med på AIK:s målvaktströja. Jag hoppas Ivan känner att jag som en av hans efterträdare visar den respekt vilken en av de största AIK-legenderna genom tiderna förtjänar.

Stöd Hjärt-Lungfonden genom att swisha ditt bidrag till 90 91 92 7 eller besök vår insamling på http://egeninsamling.hjart-lungfonden.se/fundraisers/lat-hjartat-sla-for-aik/

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll