AIK vann första gruppspelsmatchen

2018.02.17, kl 20:36
På lördagen klev AIK in i svenska cupens gruppspel när man tog emot Syrianska FC på tillfälliga hemmaplanen Tele2 Arena inför storpublik på 8000 personer. AIK förvaltade också det stora favoritskapet väl nog genom att vinna matchen med 2-1 (1-1) efter mål av Henok Goitom och Ahmed Yasin.

Någon sprudlande första halvlek var det inte som bjöds, men det var som väntat åtminstone ett kraftigt spelmässigt övertag för Gnaget. Gästerna, som ifjol åkte ur superettan, ägnade mycket fokus åt sina defensiva linjer, och gjorde det till största del tämligen bra. Hemmalaget åstadkom dock några skapliga lägen framåt inledningsvis, främst via kantspelarna Rasmus Lindqvist och Robert Taylor, som hittade in med några inspel nära mål. Närmast att förvalta en sådan chans var Nicolas Stefanelli som vräkte sig fram på Taylors inspel i den nionde matchminuten, men argentinaren nådde inte riktigt ända fram till boll, utan bollen passerade vidare förbi mål.

AIK skulle dock ta ledningen snart därefter, och då var det inte genom kantspelet målet kom till. Istället var det Kristoffer Olsson, en matchens främsta spelare idag, som med en delikat stickare hittade fram till Henok Goitom i luckan mellan Syrianskas mittback och högerback. Fri mot målvakten gjorde Goitom inget misstag, utan placerade in 1-0 behärskat i det bortre hörnet.

Därefter tappade AIK successivt spetsen i sitt spel, spelövertaget var mer eller mindre intakt hela den första halvleken, men för många anfall tappades av små tekniska misstag och bortslagna passningar. Man fortsatte dock att av och till skapa målchanser, och tio minuter efter ledningsmålet var det ytterst nära att Nicolas Stefanelli utökade ledningen, av misstag. Av allt att döma sökte Stefanelli ett inspel framför mål efter en djupledslöpning till höger långt ut i straffområdet, inspelet passerade dock bakom Syrianskas målvakt Abdulmasih Keriakes, som stod långt ut, men smet ändå tätt utanför den bortre stolpen.

Istället skulle gästerna få till en kvittering efter en av flera hörnor man ändå fick med sig offensivt i första halvlek. Efter en kort hörna från höger gick inlägget mot den bortre stolpen där Johannes Ercan nådde högst och nickade in 1-1. Därefter tillhörde halvleken fortsatt hemmalaget, men felprocenten i aktionerna var för hög, vilket sänkte tempo och möjliggjorde för Syrianska att återkommande lyfta upp sitt lag, och målchanserna uteblev.

Till den andra halvleken hade AIK samlat sig bättre och kom ut med en tydligare spets i anfallsspelet, men trots det var det tidiga ledningsmålet man skulle få i halvleken mer av ett slumpmål än något annat. En trängd situation nära Syrianskas mål slutade med ett felbeslut av en mittback, som inte rensade, varpå Ahmed Yasin kunde sno åt sig bollen och lika turligt som påpassligt trycka in 2-1 i den lilla lucka som fanns intill den första stolpen.

Därefter öppnade sig matchen något när Syrianska försökte lyfta sitt lag, men egentligen förblev matchbilden sig lik till största del. Ytorna på gästernas planhalva vart lite större när man inte sjönk lika djupt med hela laget, vilket möjliggjorde för AIK att skapa ett antal vassa chanser, som man dock inte förmådde förvalta. Både Ahmed Yasin, med halvtimmen kvar, och i slutminuterna Henok Goitom hade jättelika öppna lägen att utöka ledningen, men lyckades inte någon av dem utöka ledningen.

Gästerna å sin sida åstadkom egentligen en kvalificerad kvitteringsmöjlighet. En frispark tätt utanför straffområdet med knappt 25 minuter kvar att spela skruvades fint av Sebastian Rajalakso, men tog i ribbans överkant, och därefter kunde AIK få undan boll. Istället stod sig resultatet matchen ut, och AIK vinner som väntat, och trots allt helt logiskt, matchen. Även om det fanns mycket som kunde gjorts klart bättre idag, står man för en tillräckligt god insats mot ett tappert kämpande, och väl försvarande, bortalag.

Text: Jonathan Storm