AIK hakar på i toppen

AIK vann den viktiga toppmatchen mot IFK Kalmar med 4-3. I och med vinsten tog man in viktiga poäng på Kalmar som ligger på den åtråvärda andraplatsen som innebär uppflyttning till Damallsvenskan.

Hemmalaget AIK hade revansch att uthämta mot IFK Kalmar som i våras kvitterade i matchens sista sekund hemma på Gröndals IP i Kalmar. Och AIK visade från start att man inte skulle nöja sig med mindre än tre poäng i dagens match. Redan i matchminut 12 skakade Sarah Storck av sig sin försvarare och avancerade mot mål. I snäv vinkel dundrade Sarah in bollen i bortre krysset, helt otagbart för Lovisa Johansson i Kalmarmålet. Men glädjen blev kortvarig. I samband med en hörna för IFK Kalmar som gick direkt in i mål, ropade hemmalaget på frispark då Hanna Persson blivit bortscreenad men dagens domare Jennifer Laurin höll inte med.

AIK fortsatte sitt fina anfallsspel och tryckte ner gästande Kalmar. Framför allt hade Emma Engström ett par fina lägen att sätta in ledningsmålet, men antingen räddade Lovisa Johansson eller gick bollen utanför målramen. Istället skulle IFK Kalmar ta ledningen strax innan halvtidsvilan. IFK Kalmars skyttedrottning Amanda Fredriksson med en väl tajmad löpning kunde sätta in bollen bakom en utrusande Hanna Persson, och sätta sitt lag i förarsätet inför andra halvlek.

AIK inledde andra halvlek lika piggt och tryckte ner bortalaget djupt ner på egen planhalva stundtals. Och det skulle komma utdelning. Först nickskarvade Nicole Modin ett friläge till Emma Engström, som tog revansch på sig själv för missarna i första halvlek och rullade in kvitteringen. Två minuter senare gjorde Amanda Nildén som hon gjorde borta mot Uppsala, det vill säga skruva in hörnan direkt in i bortre krysset. Och AIK nöjde sig inte där, med 20 minuter kvar när Kalmar försökte flytta upp laget blottade de sig bakåt. Detta gynnade Sarah Storck som på egen hand sprang igenom försvaret och satte 4-2. Många trodde nog att matchen var avgjord då, men IFK Kalmar ville annorlunda.

Med dryga kvarten kvar kom reduceringen för IFK Kalmar genom Erin Gunther som via vänsterkanten kom in och fick bollen efter ett passivt försvarspel av hemmalaget. Behärskat avslut i bortre hörnet bäddade för en dramatisk och nervkittlande sista kvarten. Kalmar som flyttade fram fler och fler spelare blev framtunga. AIK genom sina kvicka forwardars hotade i farliga kontringar. Kalmar lyfte in bollar och AIKs backlinje anförda av Samantha Ammanuel nickade bort. Övertiden av matchen skulle bli riktigt dramatiskt. Kalmarbänken ropade på straff, inte mindre än två gånger, men domaren Jennifer Laurin var säker på sin sak och friade båda gångerna.

När fyra minuter hade gått till ända, och slutsignalen ljudit, jublade AIK-spelarna som med dagens vinst nu endast ligger två poäng bakom den åtråvärda andraplatsen. En riktigt bra laginsats bäddade för dagens seger.