14 år sedan senaste besöket på Fredriksskans

2024.02.28, kl 15:05
AIK:s herrlag besöker på söndag Fredriksskans IP för första gången på 14 år. Kalmar FF har sedan 2011 haft Guldfågeln Arena som hemmaplan, men då lagen nu möts i den sista gruppspelsmatchen i Svenska cupen 2023/2024 så är det dags för den gamla arenan att tas i bruk igen.

Fredriksskans IP invigdes 1919 efter att bland annat tändsticksmagnaten Ivar Kreuger donerat en stor summa pengar för att få arenan klar, då kommunens pengar tog slut. AIK besökte den 10 april 1950 Fredriksskans IP för första gången och matchen slutade 1–1 efter att den debuterande högerinnern Åke Fransson gett AIK ledningen i den första halvleken, men hemmalaget kvitterade efter paus genom Georg ”Girre” Eriksson till glädje för merparten av de 8 472 åskådarna på plats.

På de tio första allsvenska besöken på Fredriksskans IP mellan 1950 och 1982 noterade AIK 0V-4O-6F. AIK åkte 1979 ur Allsvenskan för tredje gången genom tiderna då man i den sista omgången föll med 0–2 på bortaplan mot Halmstads BK. Avgörandet skedde under en dramatisk eftermiddag på Örjans vall i Halmstad, men i praktiken var det bortamötet med Kalmar FF på Fredriksskans IP den 23 september 1979 som skickade AIK ur Allsvenskan. AIK låg under med 0–2 redan efter sex minuters spel, men vände till 3–2 efter mål av Ola Rydstrand, Jyrki Nieminen och Anders Åslund och såg ut att ta två oerhört viktiga poäng i bottenstriden. Med 20 minuter kvar av ordinarie tid fick dock AIK:s målvakt Ulf Jakobsson näsbenet avsparkat i en duell och tvingades lämna planen på bår. Mittfältaren Ola Rydstrand ställde sig i mål och tvingades kapitulera i den 86:e matchminuten efter ett volleyskott av Jan-Åke Lundberg. Två minuter senare drog AIK-mittfältaren Ove ”Ryssen” Rübsamen på sig eftermiddagens andra gula kort och visades ut. AIK-laget orkade inte hålla undan och i den tredje stopptidsminuten kom hemmalagets Roland Sandberg igenom och sköt in 4–3.

Den 17 maj 1984 var det dags för AIK att bryta förbannelsen på Fredriksskans IP då man noterade hela 4–1 efter mål av Lars Zetterlund, Göran Göransson, lagkaptenen Sven Dahlkvist och Thomas Johansson under matchens första 40 minuter. Segern var starten på en bra svit för AIK där man inte förlorade borta mot Kalmar FF på sex matcher (4V-2O-0F). Både 1985 och 1986 gästades Fredriksskans IP av AIK den sjunde september och det blev storsegrar för Gnaget båda åren då resultattavlan visade 5–0 respektive 5–1.

När AIK vann SM-guld 1992 och 1998 var Kalmar FF inte i Allsvenskan, så den enda gången som AIK-poäng på Fredriksskans IP bidraget till ett SM-guld var den 13 april 2009 då Gnaget vann med 1–0 efter Mauro Iván Obolos mål i den tolfte matchminuten. Senast AIK spelade på Fredriksskans IP var den 19 april 2010 då ett mycket pressat bortalag reste till Kalmar. AIK hade endast spelat ihop två poäng på de första sex omgångarna och krisen väntade runt hörnet. AIK vann dock med 3–0 inför 4 385 åskådare efter att Miran Burgić gjort matchens första och sista mål. Dulee Johnson svarade för ett drömmål på stopptid i den första halvleken som betydde 2–0 och målvakten Tomi Maanoja svarade för ett par riktigt spektakulära räddningar och höll sin sjunde nolla i AIK-tröjan. Trepoängaren blev chefstränaren Mikael Stahres sista på AIK-bänken då han efter den efterföljande hemmamatchen mot BK Häcken (1–1) lämnade AIK för grekiska Panionios FC.

AIK har på de 22 besöken på Fredriksskans IP mellan 1950 och 2010 noterat 7V-6O-9F.