AIK behåller serieledningen i Elitettan

2020.06.27, kl 18:54
AIK noterade sin tredje raka seger i Elitettan då seriefyran Sandvikens IF enkelt besegrades med 5–0 (3–0) hemma på Skytteholms IP i Solna efter mål av Adelisa Grabus (2), Jenny Danielsson, Sophia Redenstrand och Piyatida Somkumpee.

Serieledande AIK ställdes i den tredje omgången av Elitettan mot fjärdeplacerade Sandvikens IF i vad som, i konkurrens med matchen mellan tvåan Morön BK och femman Älvsjö AIK FF, var omgångens stora toppmöte. Högsommaren hade under ett par veckor kopplat ett järngrepp om den svenska huvudstaden och termometern visade på hela 29°C då spelarna äntrade ett solgassigt, men folktomt, Skytteholms IP i Solna. Värmen gjorde att ett avbrott för vattendrickande var ordinerat, både i den första och i den andra halvleken. Hemmamatchen var AIK:s första i Elitettan efter att man inlett med 4–1 borta mot Hammarby och 2–0 borta mot Alingsås FC United.

Det var inte bara vädret som var hett, utan även domaren visade att hon inte ville vila på hanen då hon drog igång spelet tre minuter före utsatt tid till samtliga närvarandes stora förvåning – inte minst tv. Efter en avvaktande inledning tog AIK omgående över spelet mer och mer. Redan i den nionde minuten skulle också hemmalaget ta ledningen. Jenny Danielsson befann sig i vänster innerposition och slog in en passning i straffområdet som nådde framrusande Adelisa Grabus som med ett välplacerat avslut satte bollen lågt i det närmaste, vänstra hörnet och 1–0 var ett faktum. Fyra minuter senare sköt Jenny Danielsson ett hårt skott från dålig vinkel till vänster i straffområdet som målvakten Tea Lundmark blockerade. Returen studsade ut till Sophia Redenstrand som sköt direkt, men en meter utanför den vänstra stolpen i vad som var ett bra läge för att öka på ledningen.

I den 21:a matchminuten tog sig Jenny Danielsson in i planen från vänsterkanten och då en motståndarspelare halkade och föll fick finskan god tid på sig att sticka in en boll i straffområdet som Adelisa Grabus hann till före målvakten Tea Lundmark. AIK-forwarden försökte trycka in bollen i målet, men vinkeln blev lite för tight och avslutet gick i den närmaste, vänstra stolpen. Två minuter senare visade planens mest aktiva spelare Jenny Danielsson sig på nytt då hon tog sig in i straffområdet på vänsterkanten och centrerade bollen mot Adelisa Grabus. Målvakten kastade sig efter marken för att stoppa bollen, men missade och Grabus kunde enkelt stöta in sitt andra mål för dagen och AIK hade viktiga 2–0.

Matchens gigant Jenny Danielsson kunde i den 34:e matchminuten enkelt ta sig fram till vänster i straffområdet, efter att ha fått bollen av Sophia Redenstrand, och från snäv vinkel kunde hon retfullt enkelt rulla in bollen efter marken och 3–0 var ett faktum. Sandvikens IF hade inlett matchen defensivt med en 5-4-1-formation och man hade fortsatt taktiken, dock utan större lycka då AIK:s seger kändes säker redan innan den första halvleken var över. I den 41:a matchminuten kom dock bortalagets första och enda målchans i den första halvleken då Stina Huss spelade fram bollen mot offensivt straffområde och via AIK:s Fanny Johansson studsade den vidare fram till forwarden Sanna Öhlund som i fritt läge fick på ett hyfsat avslut som AIK:s målvakt Milla-Maj Majasaari räddade enkelt.

Att gästande Sandvikens IF inte var nöjda med den första halvleken visades ganska tydligt då man genomförde tre spelarbyten inför den andra halvleken och det gav lite effekt då man skapade halvlekens första målchans då Sanna Signeul i den 51:a matchminuten fick skottläge lite till höger i straffområdet, men lyckades pricka en medspelare framför mål och AIK kunde reda ut situationen. Sju minuter senare stal Adelisa Grabus bollen av Sandvikens sista försvarsspelare och satte helt fri fart mot målet. Hon försökte lobbskjuta in sitt tredje mål, men målvakten lyckades rädda till en resultatlös högerhörna. I den 59:e matchminuten slog Sophia Redenstrand AIK:s tredje hörna, denna från höger, och bollen gick in i mål till 4–0 då målvakten inte alls väntade sig en sådan fräckt slagen hörna. I samma matchminut var det dags för hemmadebut för nyförvärvet Elise Björnelius Leidersten då hon ersatte Linda Hallin.

Efter en dryg kvarts spel av den andra halvleken skapade bortalaget sin bästa målchans då inhopparen Jenny Stadin från den högra delen av straffområdet sköt och avslutet gick i den vänstra stolproten och studsade in i planen igen. I andraläget fick Wilma Näslund skottläge och fick på en bra träff som Milla-Maj Majasaari gjorde en jätteräddning med vänsterhanden på, då hon precis lyckades få bollen utanför sin vänstra stolpe och till en resultatlös hörna. Bortalaget behöll trycket efter hörnan och hade under några minuter sin överlägset bästa period i matchen. I den 67:e matchminuten var det dags för A-lagsdebut för Emma Becker som under vintern flyttades upp från F19-truppen. I den 69:e matchminuten kom Elise Björnelius Leidersten igenom till höger i straffområdet och det var mycket nära ett femte mål, men Tea Lundmark svarade för en stark enhandsräddning och fredade sitt mål från ytterligare påhälsning.

Med 17 minuter kvar av ordinarie tid bytte AIK:s tränare in juniorerna Linnea Wennberg och Piyatida Somkumpee och den sistnämnda slog efter mindre än 80 sekunder på planen in bollen i mål från nära håll, men målet vinkades bort för offside. En av många, många tveksamt dömda offsider för hemmalaget. På sekunden tre minuter senare avancerade Elise Björnelius Leidersten med bollen centralt och petade in bollen till höger bakom försvaret och fram till Piyatida Somkumpee som hann upp den och fri rullade hon, efter ett skott med högerfoten, enkelt in bollen till vänster om den utrusande målvakten. Målet var hennes första i A-laget och ställningen var 5–0 till Gnaget. I den 79:e matchminuten sköt Wilma Näslund ett hårt skott från den vänstra delen av straffområdet som Milla-Maj Majasaari gjorde en bra räddning på.

Under slutminuterna hände inte så mycket offensivt i den extrema värmen, men i den tredje stopptidsminuten slog bortalagets Jenny Stadin en högerhörna som var nära att resultera i ett mål i de efterföljande lägena. AIK:s lagkapten Sara Nordin svarade dock för ett uppoffrande försvarsarbete i målgården och lyckades två gånger täcka avslut från nära håll. Trots fem aviserade stopptidsminuter blåstes matchen av efter 93:21 och slutsignalen förkunnade att AIK behåller serieledningen i Elitettan.