AIK föll i serieepilogen

2021.11.06, kl 16:49
AIK avslutade OBOS Damallsvenskan med en förlust då man föll med 0–2 (0–0) på bortaplan mot Linköping FC.

AIK kom till spel utan bland annat avstängda mittbacken Hannah Davison, skadade Jenny Danielsson och Rosa Kafaji som saknades p g a sjukdom. Linköping Arena hälsade lagen och publiken välkommen med en isande vind som kändes in i benmärgen. Hemmalaget inledde piggt och i den andra matchminuten kom ett hårt inspel från vänsterkanten in i AIK:s straffområde som mittbacken Emma Santamäki rensade bort från det farliga området framför mål. Tre minuter senare slog japanskan Yuka Momiki en hörna från vänster som Uchenna Kanu kraftfullt nickade över. I den tionde matchminuten klev Alva Selerud in från vänsterkanten och sköt ett bra skott som precis gick utanför det närmaste, vänstra krysset och det var mycket nära hemmaledning. Efter en bra inledning från LFC arbetade sig AIK in i matchen. I den 19:e matchminuten fick Kaisa Collin bollen centralt utanför motståndarnas straffområde och avlossade ett snabbt, överraskande skott från ca 20 meter mot det vänstra hörnet där målvakten Cajsa Andersson tvingades till en bra räddning till en resultatlös vänsterhörna.

Cornelia Kapocs var i den 23:e matchminuten på väg igenom AIK-försvaret centralt, men Konya Plummer svarade för en jättebrytning. Minuten därefter svarade Kaisa Collin för en bra aktion till vänster och hittade Honoka Hayashi med ett instick till vänster i straffområdet och mittfältarens inspel framför mål blev riktigt farligt, men ingen AIK-spelare hann fram. AIK hade en bra period i mitten av halvleken. Efter en dryg halvtimmes spel tog sig Honoka Hayashi fram mot offensivt straffområde, väggspelade med Kaisa Collin och sköt ett bra skott från ca 19 meter som gick rakt i famnen på målvakten. Efter en bra AIK-period kom Linköping FC tillbaka igen och i den 34:e matchminuten sköt Cornelia Kapocs från vänsterkanten av straffområdet i ribban och returen gick till Uchenna Kanu vars nick gick över målet. Fyra minuter senare spelade Alva Selerud in bollen från vänsterkanten till Cornelia Kapocs och hennes direktskott gick över AIK-målet. LFC avslutade halvleken bra och i den 44:e matchminuten fick Alva Selerud iväg ett vasst skott från vänsterkanten som gick över ribban. Efter två stopptidsminuter blåste domaren Eva Svärdsudd av för pausvila.

Hemmalaget inledde den andra halvleken bäst och i den 49:e matchminuten tog sig Heidi Ellingsen fram mot AIK:s straffområde. Hon spelade in bollen till höger till framrusande Cornelia Kapocs vars direktskott mot den vänstra sidan räddades av Milla-Maj Majasaari, men returen gick till Uchenna Kanu som enkelt kunde stöta in bollen i mål. 1–0 till Linköping FC. I den 62:a matchminuten var det dags för AIK:s första byte då Matilda Rosqvist ersatte Kaisa Collin. Två minuter senare slog inhopparen Sofie Bredgaard en hörna från vänster och fick tillbaka bollen i andraläget. Ett nytt inlägg följde och hittade Cornelia Kapocs som snubblade till på bollen och den hamnade perfekt för Uchenna Kanu som med ett markskott dunkade in 2–0 till höger om Milla-Maj Majasaari.

I den 78:e matchminuten var det dags för AIK:s nästa byten då Ebba Jahnfors och Hedda Johansson ersatte Emelie Jansson och Matilda Nildén.Hemmalaget kontrollerade matchen under slutminuterna och man var i den näst sista ordinarie minuten nära 3–0 efter att matchens lirare Alva Selerud fått bollen från högerkanten och avslutat centralt från straffområdeslinjen, men Milla-Maj Majasaari räddade förtjänstfullt. Efter två stopptidsminuter var OBOS Damallsvenskan anno 2021 färdigspelad för AIK:s del och det blev en slutlig tiondeplats i tabellen för nykomlingarna.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners

Branschexklusiva partners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll