AIK föll i Slovenien

2019.07.25, kl 09:44
AIK förlorade med 1-2 mot slovenska NK Maribor i Champions League-kvalet efter att återigen åkt på ett tidigt baklängesmål. Henok Goitom kvitterade, men hemmalaget återtog ledningen innan pausvilan.

AIK:s första match i Slovenien sedan 1997 stod på schemat då det var dags för den första matchen i den andra kvalomgången i Uefa Champions League. Den före detta AIK-spelaren Miran Burgić var på plats på läktaren för att se sitt före detta lag. Värmen och speciellt luftfuktigheten var enorm då NK Maribor och AIK gjorde entré på Stadion Ljudski vrt inför en minst sagt högljudd hemmapublik. AIK var tvungna till en sen ändring i startelvan efter att Robert Lundström fått en känning i underkroppen under uppvärmningen och han ersattes av födelsedagsbarnet Heradi Rashidi samtidigt som Nicolás Stefanelli tog plats på bänken.

NK Maribor kopplade omgående ett grepp om matchen och liksom i den första kvalomgången skulle AIK åka på en mardrömsöppning. Ett vackert anfall av hemmalaget slutade med att Dino Hotić friställde Rod Kronveter inne i straffområdet bakom AIK:s backlinje och ensam med Oscar Linnér placerade han in ledningsmålet i den sjätte minuten vilket fick taket att lyfta på arenan. NK Maribor fortsatte att föra spelet efter ledningsmålet dock utan att skapa några målchanser och efter drygt tio spelade minuter började AIK äta sig in i matchen.

I den 28:e minuten fick Sebastian Larsson bollen på högersidan av mittplan och slog en underbar passning mot vänsterkanten som skar genom försvaret och nådde Henok Goitom. AIK:s lagkapten gick in i straffområdet och hade en försvarare mot sig som han till slut använde sig av för att täcka målvakten Kenan Pirić. Avslutet satt perfekt i det bortre, högra hörnet och 1-1 var ett faktum. Fem minuter senare kom AIK i ett snabbt anfall på högersidan och bollen nådde målskytten Goitom vid strafflinjen och han spelade kort vidare till Tarik Elyounoussi som fick på ett bra skott. Kenan Pirić fick stora problem då han stående räddade det höga skottet, men när bollen sedan gick i en båge över honom såg det ut som om den var på väg in i mål, men marginalerna var med NK Maribor då bollen inte gick innanför den vänstra stolpen.

I samma minut, den 33:e, tog sig Dino Hotić ner till kortlinjen till höger i AIK:s straffområde och fick på ett stenhårt, lågt avslut mot mål som Oscar Linnér svarade för en enorm enhandsräddning på. I den 38:e minuten fick målskytten Rod Kronveter iväg ett bra avslut som täcktes av AIK-försvaret till en hörna. Högerhörnan slogs av Rod Kronveter och nådde huvudet på mittbacken Saša Ivković framför mål vars nick gick precis innanför den vänstra stolpen och hemmalaget var återigen i ledningen samtidigt som himlen ovanför Stadion Ljudski vrt hade en klar lila färg som såg ut som en hyllning till hemmalaget i samma färg.

NK Maribor fortsatte föra spelet i inledningen av den andra halvleken och i den 57:e minuten hettade det till i AIK:s straffområde första gången då en hemmaspelare nästan kom fri, men Per Karlsson bröt den sista passningen. Två minuter senare var det återigen farligt i bortalagets straffområde då Rod Kronveter avslutade från den högra sidan, men skottet blockerades framför mål. I den 61:a minuten tappade Anton Salétros bollen till en framrusande dmotståndare på högerkanten och anfallet avslutades bra av Dino Hotić vilket tvingade Oscar Linnér till en bra räddning. Returen studsade ut mot fristående Marcos Tavares, men kom för snabbt för att han skulle kunna reagera.

Hemmalaget hade nu sin bästa period i dem andra halvleken. I den 64:e minuten lyfte Rod Kronveter in en högerhörna i straffområdet och bollen hamnade hos Andrej Kotnik vid den bortre stolpen vars avslut längs marken gick en knapp meter utanför stolpen. Minuten därefter tog AIK tag i spelet och fick sin bästa period i halvleken. I den 66:e minuten fick Sebastian Larsson bollen av inhopparen Chinedu Obasi och tog sig in i straffområdet och det såg ut som om en liggande motståndare använde sig av armarna, men ingen signal från den tyske domaren Sascha Stegemann. I den 70:e minuten lyfte NK Maribor fram bollen till högersidan av straffområdet och Andrej Kotnik avslutade direkt, men avslutet gick knappt över ribban.

Med kvarten kvar av ordinarie tid slog Enoch Kofi Adu en fin genomskärare för Anton Salétros på vänsterkanten och han försökte omgående hitta en AIK-spelare framför mål, men passningen bröts av en hemmaspelare. I den 85:e minuten drev Sebastian Larsson upp bollen och lade ut den till Daniel Granli på högerkanten och norrmannens inlägg blev farligt då målvakten Kenan Pirić hängde tvätt, men bollen nådde inte huvudet på Chinedu Obasi. Fyra minuters stopptid annonserades och i den tredje hettade det till då Rod Kronveter fick till ett bra avslut från högerkanten av straffområdet som tvingade Oscar Linnér till en bra räddning till en resultatlös vänsterhörna. Matchen slutade 2-1 till hemmalaget vilket innebär att AIK måste vinna returen för att gå vidare i kvalspelet.