AIK föll med uddamålet på Tunavallen

2021.07.07, kl 23:32
AIK noterade sin fjärde raka förlust i OBOS Damallsvenskan då man inför 1 112 åskådare föll med 0–1 (0–0) mot Eskilstuna United DFF på Tunavallen. Efter en jämn första halvtimme svängde pendeln över till hemmalaget och i den 72:a matchminuten tog man också ledningen. AIK fick ett jätteläge till kvittering i slutsekunderna då man tilldömdes en frispark i mycket bra läge, men avslutet seglade en bit utanför målramen.

Eskilstuna United DFF blev det första laget som AIK ställdes mot för andra gången i årets upplaga av OBOS Damallsvenskan. När lagen möttes i den tionde omgången för tio dagar sedan på Skytteholms IP i Solna vann gästerna med 2–0 (1–0) efter fullträffar av Fanny Andersson (spelmål after passning från Amanda Nildén) och Loreta Kullashi (straffspark). AIK kom till Tunavallen i Eskilstuna med tre raka förluster i bagaget och låg på en elfte plats i tabellen, medan hemmalaget radat upp tre raka segrar vilket gett dem en sjätteplats efter en knackig inledning på seriespelet. Anne Mäkinen och Maiju Ruotsalainen ställde upp med en startelva bestående av Milla-Maj Majasaari – Clara Härdling, Evelina Finndell, Hannah Davison, Matilda Rosqvist (K) – Emma Santamäki – Rosa Kafaji, Linda Hallin, Sara Nordin, Hallbera Gísladóttir – Caroline Murray. Sméstan bjöd på mulet väder och 21 grader då domaren Sara Persson inför 1 112 åskådare blåste igång matchen kl 18:30.

Båda lagen inledde matchen piggt och spelet böljade fram och tillbaka under de första minuterna. I den åttonde matchminuten kom Hallbera Gísladóttir in bakom sin motståndare på vänsterkanten och försökte nå Rosa Kafaji i straffområdet, men passningen gick inte fram och chansen rann ut i sanden. Eskilstunas första målchans kom i den 16:e matchminuten då Anna Oskarsson avlossade ett skott från ca 22 meters avstånd som gick strax utanför det högra krysset. Minuten senare kom Amanda Nildén igenom på vänsterkanten och avslutade med ett lurigt skott som passerade förbi Milla-Maj Majasaari och den bortre, högra stolpen.

I den 26:e matchminuten tilldömdes AIK en frispark i ett utmärkt, centralt läge efter att Caroline Murray fällts strax utanför straffområdet. Rosa Kafaji och Hallbera Gísladóttir ställde upp vid bollen och det blev den förstnämnda som sköt, men i huvudet på täckande Amanda Nildén och bollen gick ut till en högerhörna. Frågan är om inte isländskan skulle ha avslutat med sin vänsterfot då hemmalaget helt fokuserade på att täcka det högra krysset och helt lämnade den vänstra delen av målet otäckt. Den efterföljande högerhörnan av Gísladóttir gick in i den centrala ytan strax framför mållinjen, men hemmalaget kunde rensa bort bollen. Efter en knapp halvtimmes spel fick Amanda Nildén ett skottläge i straffområdet och avslutet blev farligt, men täcktes av AIK-försvaret. I den 33:e matchminuten kom vindsnabba Felicia Rogic förbi Evelina Finndell på vänsterkanten och kom in i straffområdet i fritt läge där hon avslutade hårt, men Milla-Maj Majasaari svarade för en stark räddning på närskottet och klistrade bollen.

Hemmalaget tog nu över matchen och pressade tillbaka AIK som dittills stått upp bra på Tunavallen. I den 37:e matchminuten slog Fanny Andersson ett inlägg från högerkanten som nådde huvudet på lagkaptenen Matilda Plan framför mål och nicken blev mycket farlig, men landade på ovansidan av nättaket. Med fem minuter kvar av ordinarie tid slog Fanny Andersson ett nytt bra inlägg från sin högerkant och denna gång nådde bollen Felicia Rogic i bra läge framför mål, men avslutet gick strax utanför den högra stolpen. Efter en stopptidsminut blåste domaren Sara Persson av den första halvleken och AIK var laget som var mest nöjda över pausvilan.

Den första målchansen i den andra halvleken kom efter knappt två minuters spel då ett inlägg från högerkanten nickades undan av Evelina Finndell framför AIK-målet och nicken såg för en sekund ut att gå in i det egna målet, men bollen seglade utanför AIK-målvaktens vänstra stolpe och ledde till den första av tre resultatlösa högerhörnor i rad. I den 54:e matchminuten avancerade Amanda Nildén fram mot straffområdet och avlossade matchens dittills bästa skott som skruvade sig precis utanför den bortre, högra stolpen. AIK genomförde därefter sina två första byten då Evelina Finndell och huvudskadade Caroline Murray ersattes av Emma Becker och Julia Laukström. Loreta Kullashi hade i den 59:e matchminuten ett bra avslut från vänsterkanten som gick strax ovanför ribban och det var tydligt att hemmalaget lagt in en högre växel för att få det viktiga ledningsmålet.

Solen tog i den andra halvleken över på himlen ovanför Tunavallen och Eskilstuna United fortsatte att sätta press på AIK runt bortalagets straffområde. I den 62:a matchminuten mötte Linn Vickius en rullande boll och tryckte till med en bredsida från ca 25 meter. Avslutet gick lågt i den vänstra stolpen och AIK höll fortfarande nollan. Tre minuter senare fick nigerianen Ngozi Okobi ett skottläge i straffområdet efter en snabb vändning, men Milla-Maj Majasaari svarade för en bra räddning och styrde ut bollen till en ny resultatlös högerhörna. I den 72:a matchminuten kom hemmalagets efterlängtade ledningsmål. Hannah Davison försökte stötbryta på mittplan, men vändes bort av Loreta Kullashi som satte fart mot offensivt straffområde. Den före detta AIK-spelaren släppte bollen exakt för framrusande Felicia Rogic, som troligen höll sig onside, och i friläge sköt hon över AIK-målvakten och bollen gick i en båge och in i mål till 1–0. Stort jubel bland hemmaspelarna följde.

AIK försökte lyfta upp spelet, men hade svårt att skapa något konstruktivt. I den 82:a matchminuten var det istället nära 2–0 då norskan Elise Stenevik slog en frispark från vänsterkanten som nådde huvudet på Matilda Plan och hennes nick gick över Milla-Maj Majasaari och i ribban. Returen studsade ut till målskytten Felicia Rogic som ur fritt läge lyckades med konststycket att slå bollen tätt utanför den vänstra stolpen och AIK:s poängchans fanns ännu kvar. Med två minuter kvar av ordinarie tid fick Loreta Kullashi ett jätteläge att avgöra matchen då hon från nära håll sköt mot AIK-målet, men Hannah Davison täckte avslutet i målgården och fredade målet från påhälsning. Med 45 sekunder kvar av de två stopptidsminuterna tilldömdes AIK en frispark centralt en meter utanför straffområdet då Clara Härdling knuffades i ryggen. Rosa Kafaji och Emma Santamäki ställde upp som potentiella skyttar och finskan klev fram och slog med vänsterfoten bollen några meter utanför det vänstra krysset och missen följdes av slutsignalen från domaren medan bollen ännu var i luften. Till matchens lirare utsågs Milla-Maj Majasaari och Amanda Nildén och det gick inte alls att invända mot det beslutet. OBOS Damallsvenskan tar nu ett längre uppehåll och återkommer i mitten av augusti.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll