AIK föll mot FC Rosengård

2021.09.04, kl 17:48
Trots en stark försvarsinsats förlorade AIK mötet mot serieledaren FC Rosengård. AIK höll emot i 60 minuter innan Jelena Cankovic prickade in 1–0 bakom Milla Majasaari. Matchen slutade 3–0 till skånelaget efter ytterligare mål av Olivia Schough och Gudrun Arnardottir.

AIK reste till Malmö med självförtroende och energi efter tre poäng i Stockholmsderbyt för drygt en vecka sedan. Men trots seger mot Djurgårdens IF var det serieledande FC Rosengård som på förhand var den stora favoriten i matchen. Skånelaget som tidigare i veckan spelat Champions League-kval mot den tyska ligatrean Hoffenheim vann med hela sju bollar när de gästade Solnalaget tidigare under säsongen.

Jenny Danielsson satte kulan i rullning för den 15:e omgången av OBOS Damallsvenskan under en blå himmel på Malmö IP. AIK iklädda det svarta matchstället var förberedda på en hård kamp mot ett skickligt FC Rosengård. Efter 50 sekunder var det däremot AIK som fick matchens första målchans. Honoka Hayashi slog in hörnan från vänster och situationen blev trång för hemmalagets målvakt Teagan Micah som till sist fick ordning på både sina försvarare och på bollen.

Utöver AIK:s tidiga chans skulle dock mycket av första halvlek präglas av Rosengårds bollinnehav. Med individuellt skickliga spelare som Olivia Schough, Sanne Troelsgaard och Caroline Seger försökte laget ofta skapa en mot en situationer för att sedan luckra upp det kompakta AIK-försvaret. Men med ett aggressivt försvarsspel lett av mittbackarna Sara Nordin och Hannah Davison lyckades man störa hemmalaget till en början.

Trots att läxan var väl genomförd från AIK skulle dock chanserna trilla in för hemmalaget. När nyligen nämnda Schough skickade in bollen från hörnflaggan nådde mittbacken Gudrun Arnardottir högst och med en distinkt nick var det ytterst nära att bli 1–0 för de vitklädda. AIK fick till viss del försvara mycket under första halvlek, men energin gick inte att ta miste på. Vid flertalet tillfällen slog man om från ett lågt stående försvarspel till att sätta hög press på Rosengårds bollförare. Något som tvingade dem att ta sig till snabba åtgärder och började göra misstag. Efter 42 minuter fick även AIK:s Milla Majasaari presentera sig och stod för en bra räddning när Mia Perssons försökte sätta bollen mot den bortre delen av målet. Matchen fortgick och det var en jämn tillställning både spelmässigt och på resultattavlan efter 45 spelade minuter.

När domare Mehmet Culum blåste igång andra halvlek var det åter dags för 45 minuter av hård kamp. AIK fortsatte visa prov på tålamod och följsamhet i försvarsspelet trots att Rosengård nu började trycka på än mer i den offensiva delen. Efter att Caroline Murray försökt rensa undan bollen i eget straffområde landade den tillslut på Jelena Cankovic vänsterfot som med ett elegant avslut knorrade in bollen i Majasaaris högra hörn. 1–0 i matchminut 59.

Islossningen var så ett faktum. Om målet gav energi för Rosengård, så tog det energi från AIK. Hemmalaget radade därefter upp målchanser och Majasaari fick jobba hårt för att hålla kvar sitt lag i matchen. I den 71 matchminuten var återigen Gudrun Arnardottir högst i luften och denna gång med bollen innanför ramen. 2–0. Bara fyra minuter senare kom Olivia Schough löpande på vänsterkanten och lyfte in sitt nionde mål för säsongen. Ett resultat som stod sig när slutsignalen ljöd. Offensivt sett var det en tuff dag för AIK, men defensivt sett visade man under långa stunder upp karaktär och offervilja.

AIK spelar nästa match mot Piteå DFF den 12 september kl 16:00 på Skytteholms IP.

Text: Filip Wiklund