AIK föll och därmed borta från topp tre

2019.10.28, kl 22:46
AIK förlorade med 0–2 (0–0) i bortamötet med Malmö FF inför 21 379 åskådare på Stadion i Malmö. Hemmalaget svarade för två sena mål och AIK:s förlust innebär att man inte hamnar topp tre i Allsvenskan.

Höst. Regn. Elljus. Toppmöte. Förväntningarna var stora då Malmö FF tog emot AIK på Stadion i Malmö. Tre poäng var mer eller mindre ett måste för båda lagen för att kunna jaga ikapp Djurgården i tabelltoppen och pressen blev inte mindre på lagen då serieledarna tog en tidig 1–0-ledning hemma på Tele2 Arena. Det bjöds på en intensiv matchinledningen på Stadion och två gånger under de första fem minuterna var Malmö FF nära att få in bollen bakom AIK:s backlinje, men båda gångerna svarade Per Karlsson för akrobatiska volleybrytningar. I den sjätte minuten tilldelades hemmalagets mittback Eric Larsson ett knallgult kort efter att ha sparkat ner Henok Goitom i mittcirkeln, men AIK-kaptenen skakade av sig smärtan och reste sig kvickt.

I den tionde minuten lyftes en MFF-hörna in från vänster av Arnór Traustason och Budimir Janošević boxade bort bollen, men inte bättre än att den träffade Henok Goitom i ansiktet och studsade fram mot AIK-målet där Rasmus Bengtsson fick ett bra nickläge mot mer eller mindre öppet mål, men hårt trängd av Sebastian Larsson gick nicken över ribban. Minuten därefter bröt Felix Beijmo en AIK-passning på mittplan och kom fram i ett tre-mot-två-läge där han själv valde att avsluta ca två meter utanför den bortre, vänstra stolpen.

I den 16:e minuten lyfte Sebastian Larsson in en frispark från ca 32 meter mot mitten av straffområdet där Panajotis Dimitriadis dök upp och nickade strax utanför den vänstra stolpen. Malmö FF förde spelet, men AIK kändes farliga i spelvändningarna med sina offensiva pjäser. I den 22:a minuten vinklade Jo Inge Berget i straffområdet fram Markus Rosenberg till ett bra läge till vänster. Karol Mets följde med ner i djupled och kastade sig perfekt för att bryta avslutet från MFF-kaptenen och facit blev endast en resultatlös vänsterhörna. AIK hade svårt att etablera något längre anfallsspel, men man stack upp i den 28:e minuten då Tarik Elyounoussi spelade ut bollen till Anton Salétros till vänster i straffområdet och wingbacken avslutade hårt ur dålig vinkel, men tvingade Johan Dahlin till en bra räddning.

Tre minuter senare slog Fouad Bachirou, i andraläget efter en bortrensad frispark, in ett inlägg från vänsterkanten som nådde huvudet på Rasmus Bengtsson i AIK:s straffområde. Mittbacken bröstade ner bollen för Jo Inge Berget att avsluta och det osade hett då skottet gick en knapp meter över ribban. I den 32:a minuten stal Kolbeinn Sigþórsson bollen av Behrang Safari och satte fart mot MFF-målet, men domaren Bojan Pandžić bedömde att han fällt motståndaren. Tre minuter senare fick Kolbeinn Sigþórsson bollen av Karol Mets på mittplan och sökte en djupledsspringande Henok Goitom, men Rasmus Bengtsson lyckades i sista tiondelen få bort bollen till en resultatlös hörna. I den 38:e minuten vann Henok Goitom bollen på mittplan och sökte frispringande Kolbeinn Sigþórsson, men passningen blev aningen för lång och chansen rann ut i sanden. 0–0 i paus och goda råd extremt dyra för båda lagen.

I den andra halvlekens sjätte minut bjöd två allsvenska veteraner upp till dans. Markus Rosenberg i sin sista allsvenska hemmamatch tog fart längs högerkanten, men Per Karlsson svarade upp och vann bollen i eget straffområde. Malmö FF intensifierade pressen i den andra halvleken och AIK hade svårt att hålla i bollen på offensiv planhalva. I den 54:e minuten kom AIK:s bästa läge då Panajotis Dimitriadis slog en fin boll på högersidan som nådde Kolbeinn Sigþórsson. Islänningen undvek offsidefällan, tog sig in i straffområdet och passerade den utrusande MFF-målvakten. Nere vid kortlinjen slog han ett inlägg mot Henok Goitom, men Eric Larsson kunde nicka bort bollen.

Det var en hög intensitet i matchen och ett eventuellt förlorande lag skulle vara borta från SM-guldet. I den 56:e minuten slog Eric Larsson ett inlägg från högerkanten som nådde Markus Rosenberg i straffområdet och han noterades för hemmalagets första boll på mål då hans nick nådde fram till Budimir Janošević. Malmö FF:s press ökade sakta, men säkert och man skapade ett par bra målchanser. Den första möjligheten kom efter att Behrang Safari lyft iväg en boll längs vänsterkanten som passerade Panajotis Dimitriadis och nådde Jo Inge Berget. Berget tog sig in i straffområdet och lade upp bollen för Arnór Traustason vars avslut från straffpunkten räddades strålande av Budimir Janošević. Strax därefter lyfte Daniel Granli in ett inlägg i Malmös straffområde som studsade upp på armen på Felix Beijmo, men den välplacerade domaren valde att slå ut med armarna trots en klar handssituation.

AIK genomförde i den 62:a minuten sitt första byte då Heradi Rashidi ersatte Panajotis Dimitradis och Daniel Granli klev därmed ner som högerback och Rashidi tog positionen som höger wingback. I den 65:e minuten osade det återigen hett i AIK:s straffområde efter att Eric Larsson hittat in till Fouad Bachirou till höger i AIK:s straffområde och han spelade vidare till Markus Rosenberg som vid straffpunkten drog till direkt. Men Budimir Janošević svarade för en strålande räddning på skottet. Då Djurgården nu ledde med 2–0 hemma mot Örebro SK så var AIK mer eller mindre borta från att kunna försvara SM-guldet. I den 71:a minuten lyfte Behrang Safari från högersidan av mittplan in en frispark centralt i AIK:s straffområde som nådde framrusande Jo Inge Bergets huvud, men nicken räddades av AIK-målvakten.

I den 78:e minuten stressades Karol Mets av Jo Inge Berget och spelade tillbaka bollen till Budimir Janošević som kom i tidsnöd då Berget fortsatte sin långa löpning. Rensningen touchade MFF-spelaren och hemmalaget kunde vinna tillbaka bollen genom Søren Rieks.  Markus Rosenberg fick bollen utanför offensivt straffområde och spelade vidare till inhopparen Guillermo Molins som kom i ett fint skottläge till höger i AIK:s straffområde, men återigen svarade Budimir Janošević för en bra parad. Returen gick dock rakt ut i straffområdet och först fram var Anders Christiansen som tryckte in bollen i mål, förbi Daniel Granli och Per Karlsson som försökte hindra avslutet. Stadion i Malmö exploderade i ett stort måljubel då chansen till ett 21:a SM-guld åter fanns. AIK försökte lyfta upp spelet, men avsaknaden av avslut var stor denna kväll och det var istället MFF som kändes farligast. I den 87:e minuten gick rullgardinen ned för AIK för denna säsong då Guillermo Molins fick bollen på högerkanten, tog sig förbi Per Karlsson och serverade Arnór Traustason framför mål och närskottet gick in i nätet. 2–0 till Malmö FF och game over. Den andra halvleken stoppades vid två tillfällen efter att bangers kastats och stopptiden var därmed hela åtta minuter.

I den tredje av dessa stopptidsminuter tog Sebastian Larsson bollen vid mittpunkten och fick en fullt satsande Anders Christiansen mot sig. Den rutinerade AIK-spelaren undvek elegant den vårdslösa tacklingen som borde renderat ett gult kort, men han fick istället lämna planen då han skadade sig. Det numerära överläget under slutminuterna gav inget resultat och domaren blåste efter lite mer än åtta minuters stopptid av matchen.