AIK Fotboll förlänger med damlagets tränare

2019.11.18, kl 16:20
AIK Fotboll är överens med damlagets chefstränare Robert Lison Svanström och Caroline Sjöblom om en förlängning och de nya avtalen sträcker sig över säsongen 2021.

– Det känns riktigt kul att vi kunde förlänga samarbetet med Caroline och Robert efter det fina arbetet som de gjorde under 2019. Vi ser nu fram emot ett långsiktigt arbete där vår tränarduo tillsammans med den nya sportchefen Anne Mäkinen tar nya steg med damverksamheten, säger AIK Fotbolls klubbdirektör och vd Jens T Andersson.

– Vi är väldigt glada att både Caroline och Robert väljer att fortsätta i AIK. De har visat ett väl fungerande ledarskap och kunnat utveckla spelarna och spelet. Med Caroline och Robert har AIK spelat en attraktiv passningsorienterad fotboll. De är uppskattade av spelarna samt kunniga och motiverade att ta AIK till nästa nivå. Vi är glada över att vi har fått så positiva erfarenheter av det delade ledarskapet. Det känns modernt, säger damlagets nya sportchef Anne Mäkinen.

Den 21 november 2018 meddelade AIK Fotboll att klubben skrivit kontrakt med Robert Lison Svanström och Caroline Sjöblom som nya chefstränare för AIK:s damlag. Den första säsongen slutade med en fjärdeplats i Elitettan där AIK bland annat svarade för flest mål i serien samt en andraplats i gruppspelet i Svenska cupen 2018/19. Under hösten avancerade laget även till gruppspelet i Svenska cupen 2019/20 som inleds i februari 2020. Under säsongen 2019 noterade AIK:s damlag resultatraden 19V-6O-6F i samtliga tävlingsmatcher och sju spelare var under året uttagna till landslagsspel.

– Jag är glad över att få fortsatt förtroende av AIK och känner att vi har påbörjat något riktigt bra som kommer att växa till något stort. Med de förutsättningar och organisation som AIK står för ser jag väldigt mycket fram emot kommande säsong, säger Caroline Sjöblom.

– Det känns som att det kan bli ett väldigt spännande 2020. Inför 2019 var fokus på att skapa en bra miljö för att möjliggöra utveckling, både individuellt och kollektivt. Nu ligger den stabila grunden på plats och även om vi aldrig får tappa bort processen och utvecklingen så tror jag att vi kommande år får skörda frukterna av det vi påbörjat. Får vi samma utveckling på spelare som vi haft i år så kan 2020 bli AIK:s år i Elitettan, säger Robert Lison Svanström.

Robert Lison Svanström, född 1985, har ett långt förflutet i AIK. Robert inledde 2006 sin tränarkarriär i moderklubben Boo FF där han tränade deras pojklag innan han 2009 tog klivet till AIK och flickverksamheten. 2013 blev Robert assisterande tränare för AIK:s F19-lag och 2014 tog han över som chefstränare för laget. 2016 och 2017 var han assisterande tränare i AIK:s damlag och under 2018 var han föräldraledig. Robert är även ansvarig för NIU-fotboll Dam på Solna Gymnasium.

Caroline Sjöblom, född 1989 på Åland, började sin fotbollskarriär på hemmaplan och blev 2009 finsk mästare med Åland United vilket ledde till spel i Uefa Women’s Champions League året efter. 2011 flyttade hon till Stockholm och spelade 24 tävlingsmatcher som mittback för Djurgården i Damallsvenskan och Svenska cupen, men efter säsongen avslutade hon sin spelarkarriär. Under de första månaderna av 2013 blev hon assisterande tränare i AIK:s F99-lag. Efter tre säsonger i AIK:s F19-lag tog hon över Tyresö FF:s damlag i division 2 (2016) och division 1 (2017-18) där hon både var sportchef och chefstränare. Caroline Sjöblom har varit distriktsförbundskapten i Stockholms Fotbollförbund och även avslutat kursen Uefa diplom A för tidigare elitspelare. Den 16 augusti 2018 började hon på Stockholms Fotbollförbund där hon blev spelarutbildare (SU) för flickor i Stockholm.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll