AIK Fotboll på plats i Nordmakedonien

2022.08.11, kl 10:00
Det är dags för returmötet i den tredje kvalomgången av Uefa Europa Conference League och AIK anlände till Skopje under onsdagen.

Annons:

Onsdagen den 10 augusti 2022, klockan 10:51 lyfte AIK Fotbolls chartrade plan från Bromma flygplats med destination Skopje i Nordmakedonien. Resmålet var okänt för de flesta resenärerna, men assisterande tränaren Andreas Janmyr hade besökt Skopje två gånger i fotbollssammanhang, med F17-landslaget och ett pojklandslag då han arbetade för det Svenska fotbollförbundet.

Med anledning av pandemin covid-19 är det ett krav från Uefa med chartrade plan för deltagande lag i deras turneringar från och med den tredje kvalomgången 2022/2023. Andra riktlinjer från Uefa gällande spelet i deras turneringar är att laget är avskilt från andra gäster på hotellet, att samtliga personer som inte sitter på bänken ska bära munskydd i området som kallas Zone 1, d v s området kring omklädningsrummen, spelargången och bänkarna. Media ska även bära munskydd under presskonferenser samt i Flash zone och Mixed zone.

Spelartruppen, personalen på Karlberg och övriga resenärer samlades kl 09:00 på Karlberg för frukost innan bussresan till Bromma flygplats inleddes drygt 50 minuter senare. Med anledning av vägarbeten fick en längre färdväg tas till flygplatsen, men väl på plats kunde bussen snabbt åka in på området och guidas av en bil fram till det chartrade planet. Polisen var på plats och genomförde en passkontroll i en bil innan det var dags att boarda planet, och spelarna satte sig i den bakre delen av kabinen. Flygtiden till Skopje International Airport var 3:39 enligt den svenske piloten, men han hälsade samtidigt att det var bra flygväder och att restiden troligen skulle bli kortare. Tränarstaben satte sig omgående med sina datorer och fortsatte det förberedande arbetet inför torsdagens möte med KF Shkëndija. Efter en dryg halvtimme inledde flygvärdinnan matserveringen och det bjöds på pastasallad med antingen kyckling eller skinka.

Klockan 14:04 nådde AIK-planet marken på Skopje International Airport. Nordmakedoniens huvudstad bjöd på riktigt hett väder och temperaturen var 31 grader. Efter incheckning på hotellet var det dags för mat och en kortare vila för spelarna innan tidpunkten var inne att lämna hotellet och bege sig till National Arena Todor Proeski för presskonferens med chefstränaren Bartosz Grzelak och lagkaptenen Sebastian Larsson. Enligt Uefas riktlinjer ska klubbarna hålla en presskonferens dagen innan match (MD-1) samt en träning på matcharenan där de första 15 minuterna är öppna för ackrediterad media. Presskonferensen inleddes kl 18:35 och träningen kl 19:00. När träningen inleddes stod det klart för alla närvarande att den rutinerade trion Per Karlsson, Alexander Milošević och Nabil Bahoui inte var med till Nordmakedonien och därmed missar ännu en tävlingsmatch. Efter dusch och ombyte var det dags att återvända till hotellet där middag serverades och därefter samlades laget för teori innan det var godnatt.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2022

Sök på AIK Fotboll