AIK Fotboll skänker bort 22 hjärtstartare

2023.04.29, kl 15:05
Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenskar av hjärtstopp utanför sjukhus. Endast cirka 600 överlever. Detta uppmärksammades under fotbollsmatchen mellan AIK och IK Sirius FK den 29 april 2023, då de 22 spelarna i de båda lagen marscherade in på planen med varsin hjärtstartare i handen. I samarbete med Hjärt-Lungfonden och Philips kommer hjärtstartarna placeras på platser där de behövs som mest.
230429 AIKs Alexander Milosevic får en hjärtstartare av en matchknatte inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AIK och Sirius den 29 april 2023 i Stockholm. 
Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0358

Lagkapten Alexander Milošević får en hjärtstartare av sin matchknatte.

– Vi i AIK Fotboll har fått känna på hur hårt hjärtstopp kan drabba någon mitt i livet. Det är en upplevelse vi tyvärr delar med många. Vi är därför oerhört stolta över att få vara med i arbetet att placera ut 22 hjärtstartare där de behövs som mest. Vi känner stor tacksamhet till Philips som valt att skänka sina hjärtstartare för att möjliggöra detta, säger Johan Westin, försäljningschef på AIK Fotboll.

AIK Fotboll vet hur plötsligt hjärtstopp kan drabba någon i sin direkta närhet. Det är tio år sedan klubbens målvakt Ivan Turina gick bort efter att ha drabbats av ett hjärtstopp i sömnen, endast 32 år gammal. Nyligen gick även en ungdomsledare bort efter ett hjärtstopp. Tillsammans med Hjärt-Lungfonden och Philips vill AIK Fotboll öka chanserna för att överleva ett hjärtstopp.

– Vi vet hur viktigt publika hjärtstartare är. För oss som företag känns det värdefullt att i och med partnerskapet med Hjärt-Lungfonden få donera hjärtstartarna till AIK Fotboll och därmed nå ut med dem där de behövs som mest, tillgängliga för alla dygnet runt, säger Anna-Carin Strandberg, VD på Philips Sverige.

För att hedra minnet av Ivan Turina inleddes den allsvenska matchen mellan AIK och IK Sirius FK med en tyst minut som skiljde sig från en sedvanlig sådan. Istället för endast tystnad uppmanades publiken använda tiden till att proaktivt rädda liv genom att gå in på www.ivanminuten.se. På hemsidan får man tre alternativ: bli sms-livräddare, ta reda på var närmaste hjärtstartare finns eller skänk pengar till Hjärt-Lungfonden.

– Hälften av de som drabbas är till synes helt friska, aktiva människor som inte har några tidigare symtom. Majoriteten är medelålders eller äldre, men även unga samt fysiskt aktiva och vältränade elitidrottare kan drabbas. Det behövs mer forskning för att förstå vilka som riskerar att drabbas av plötsligt hjärtstopp, säger Kristina Sparreljung, general-sekreterare för Hjärt-Lungfonden.

I förlängningen har AIK Fotboll ambitionen att etablera 10:26-10:27 den 2 maj som en årlig tyst minut och kalla den för Ivanminuten. Valet av minut kommer från att AIK-supportrar under tio års tid sjungit Ivan Turinas namn under den 27:e matchminuten eftersom det var hans tröjnummer.

Efter matchen kommer de 22 hjärtstartarna att installeras på platser som idag saknar hjärtstartare. Genom att placera hjärtstartarna utomhus i värmeskåp blir de tillgängliga så att alla i området kan få användning för dem dygnet runt om någon drabbas av hjärtstopp. Forskning visar att hjärt-lungräddning och snabb tillgång till hjärtstartare är avgörande för att överleva ett plötsligt hjärtstopp.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll