AIK Fotbolls klubbdirektör kommenterar dagens besked

2020.05.15, kl 18:13
Svenska Fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet och intresseorganisationerna Föreningen Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam hade under fredagen ett nytt möte med Folkhälsomyndigheten, där förutsättningarna för att återstarta den professionella dam- och herrfotbollen diskuterades vidare. AIK Fotbolls klubbdirektör Björn Wesström har tillsammans med representanter från övriga SEF-klubbar suttit i möten under dagen.

Folkhälsomyndighetens besked var att man vill avvakta och att myndigheten har för avsikt att ge någon form av direktiv eller råd till all idrott i landet omkring första veckan juni. Svensk fotbolls förhållningssätt under hela Coronautbrottet har varit att följa myndigheternas beslut och rekommendationer, och anpassa vår verksamhet därefter – det gäller naturligtvis även nu och framåt. Hälsan måste alltid komma först.

– Folkhälsomyndigheten ansvarar också för öppningen av samhället, att då säga att särbehandling inte kommer att ske är direkt oansvarigt. Är det inte just det som är deras uppgift, att släppa fram de verksamheter i samhället som har en plan för hur deras verksamhet bedrivs utan att bidra till ökad smittspridning. Det finns verksamheter med betydligt mindre detaljerade protokoll som bedriver sin yrkesverksamhet, medan elitfotbollen är belagd med yrkesförbud. Elitfotbollen generar en mängd arbetstillfällen i hela landet vilket har ett stort värde ur ett rent folkhälsoperspektiv och vi har ärligt svårt att se att elitfotbollen med matcher utan publik skulle bidra till en ökad smittspridning, säger AIK Fotbolls klubbdirektör Björn Wesström.

Med respekt för det svåra arbete Folkhälsomyndigheten har att hantera ställer vi oss ändå, av ett antal skäl, frågande till inställningen att all idrott (och även andra verksamheter) måste behandlas på samma sätt. Det är stor skillnad på professionell fotboll och idrott som bedrivs lägre ned i seriesystem och på breddnivå.

* Elitfotbollen har helt andra resurser och organisatoriska möjligheter att vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder, och kan än idrott på lägre nivå. Fotbollens protokoll visar tydligt vilka insatser som krävs och hur de kan genomföras för att minska risken för smittspridning.

* Fotboll på elitnivå är en professionell verksamhet och kommersiell näring som omsätter miljardbelopp – många människor är beroende av fotbollen för att förtjäna sitt uppehälle. Varför ska inte denna näringsverksamhet kunna ”hålla öppet” när restauranger, hotell, barer och varuhus kan göra det? De säkerhetsåtgärder som elitfotbollen föreslår för att förhindra smittspridning går dessutom enligt vår bedömning minst lika långt, förmodligen längre, än andra ”icke-nedstängda” branscher.

* Land efter land planerar för att den professionella fotbollen ska kunna återstarta – och därmed överleva. Såvitt vi förstått bygger dessa länders återstartsplaner på protokoll liknande det som SEF tagit fram.  I Sverige har ansvariga myndigheter och politiker genom hela krisen försökt finna lösningar för att samhälle och näringsliv i så stor utsträckning som möjligt ska slippa stänga ned. Det rimliga vore att även elitfotbollen omfattas av detta synsätt. Att påstå att många elitfotbollsklubbar annars står inför akuta ekonomiska problem är ingen överdrift, det är fakta.

* Slutligen: längtan efter gemenskap och glädjeämnen i en svår och utmanande tid är stor. En start av de högsta fotbollsserierna skulle vara en sådan ljuspunkt i tillvaron för många.

– Om Folkhälsomyndigheten berättar för oss vad som saknas i vår beskrivning kommer vi givetvis justera det. Men när svaren är att det kan bli mer folk på sportbarer – som har egna protokoll och sänder matcher från andra ligor – så agerar inte FHM på en nivå som jag förväntar mig av en myndighet, avslutar Björn Wesström.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll