AIK hänger på i tabelltoppen

2017.05.13, kl 20:45
På lördagseftermiddagen tog AIK emot Örebro SK i Allsvenskans åttonde omgång. Genom en vackert inskruvad frispark från Stefan Ishizaki och den fjärde raka hållna nollan för Oscar Linnér fick AIK med sig alla tre poängen efter att matchen slutat 1-0 (1-0).

Det var en, för att vara AIK på hemmaplan, ovanligt öppen, svängig och chansrik inledning som bjöds den här dagen. Efter bara sju minuters spel hade AIK skapat två riktigt bra målchanser, framför allt den första efter drygt ett par minuter när Stipe Vrdoljak frispelades av Jesper Nyholm men inte fick till avslutet. Mellan AIK:s båda chanser hade även Örebro SK en riktigt bra målchans när Oscar Linnér enhandsräddade ett tungt distansskott, och även lyckades parera returen som en Örebro-spelare var först på.

Och så rullade det på, i matchminut elva fick nämnde Vrdoljak en ny bra målchans när ett styrt inlägg dök i princip rakt i pannan på honom, men nicken vart inte särskilt lyckosam och gick rakt på målvakten Oscar Jansson. AIK skulle dock få utdelning för den offensiva inledningen, och detta efter en frispark efter att Johan Blomberg fällts några meter utanför straffområdet, rakt framifrån. Stefan Ishizaki och Amin Affane ställde upp som potentiella skyttar, men det var den förstnämnde som drog till med högern och smekte bollen perfekt över muren och i mål, tätt under ribban, förbi en chanslös Oscar Jansson.

Därefter övergick AIK successivt till ett lite mer kontrollerat possessionspel som man ofta gör, inte minst på hemmaplan. Man fortsatte dock att skapa en del bra anfall även under resten av halvleken. Örebro å sin sida spelade en konstruktiv, teknisk fotboll, men hade svårt att åstadkomma något i offensivt straffområde. Farligast var man generellt på hörnor, där man flera gånger fick till bra lägen och avslut. Därtill hade man ett par skapliga distansskott, inte minst genom lagkaptenen Nordin Gerzić i den 33:e minuten, vars distansskott styrdes lurigt, och tvingade Oscar Linnér till en riktigt kvalificerad räddning när bollen var på väg att dyka i mål precis vid krysset.

Den andra halvleken inleddes ganska jämt mellan lagen, men ganska snabbt kopplade gästerna ett allt fastare grepp om tillställningen och AIK sjönk stundtals djupt ner i positionerna och hade svårt att få till något organiserat anfallsspel. Försvarsspelet var däremot i vanlig ordning närmast exemplariskt och det dröjde innan Örebro lyckades komma riktigt nära ett kvitteringsmål.

Kvitteringschansen kom dock, till slut, i den allra sista minuten av ordinarie matchtid. Efter att Oscar Linnér tappat en boll han gått ut för att plocka, och därmed kommit ur position, försökte förre AIK-spelaren Martin Lorentzson att lobba bollen över hemmaförsvararna, vilket han gjorde med den äran, men precis på mållinjen dök Sauli Väisänen upp och kunde nicka undan bollen och därmed avvärja det som blev ÖSK:s sista, och klart bästa, kvitteringschans.

Därutöver kunde, och kanske borde, AIK ha utökat sin ledning både före och efter Lorentzsons chans. Två gånger om fick man kontra i 3-mot-2-lägen, bägge gångerna var det Stefan Ishizaki som drev boll och släppte den ut till vänster. Men avsluten från först Per Karlsson, i matchminut 71, och sedan Denni Avdić, i den andra stopptidsminuten, var allt för svaga, och blev bekväma räddningar för Oscar Jansson. Men AIK höll alltså undan och kasserade in säsongens fjärde trepoängare. Den hållna nollan innebar att man nu endast släppt in mål i tre av säsongens åtta matcher.

Text: Jonathan Storm