AIK höll undan för viktig seger

2017.10.14, kl 18:48
AIK besegrade IK Uppsala Fotboll med 1-0 efter att Emma Engström svarat för segermålet i den 15:e matchminuten. Bortalaget låg på hårt för en kvittering under matchens avslutande 20 minuter, men Hanna Persson och ribban hindrade dem från en poäng. Segern innebar att AIK tog in två poäng på serietvåan Assi IF.

AIK jagade en viktig trepoängare och hade ett gyllene läge att ta in två poäng på Assi IF då norrländskorna på fredagskvällen fått nöja sig med 3-3 borta mot Kungsbacka DFF. Motståndarna IK Uppsala Fotboll kom till matchen med endast två poäng på de fem senaste matcherna i Elitettan samtidigt som Gnaget hade revansch att utkräva efter 2-3-förlusten för drygt två månader sedan. AIK inledde starkast, men det var en känsla av nervositet på planen.

Petra Sundqvist ersatte avstängda Amanda Nildén på vänsterkanten och i den 15:e minuten tog hon ett snabbt inkast mot Nicole Modin som tog sig ner mot kortlinjen på vänstersidan av straffområdet där hon centrerade bollen mot Emma Engström. Målvakten Lovisa Koss försökte stoppa bollen, men fick inte grepp på den och AIK-forwarden högg som en kobra och kunde i kamp med vänsterbacken Fanny Lång få in bollen i det övergivna målet. En drömstart för AIK och målet satte fart på hemmalaget som var klart bättre än motståndarna dock utan att skapa några rejäla chanser.

I den 26:e minuten var istället IK Uppsala Fotboll nära att kvittera efter att Therese Simonsson fått ett skottläge från ca 18 meter, men det hårda avslutet gick rakt på Hanna Persson som kunde fånga bollen. Tre minuter senare höll AIK på att bjuda bortalaget på en kvittering efter att Ariam-Berhane Gebreyohannes stulit bollen från Evelina Finndell och kom i ett två-mot-ett-läge. Bollen spelades till Elin Åkerman som ur ett bra läge sköt högt över och tog sig för huvudet. AIK:s bästa läge till ytterligare mål kom i den 35:e minuten då en inspark via Nicole Modin och Emma Engström hittade framrusande Sarah Storck på vänsterkanten och hon tog sig in mot mitten av straffområdet där hon avslutade, men skottet täcktes av kastande Fanny Lång och Lovisa Koss kunde fånga in bollen.

Känslan från början av den andra halvleken var att AIK var med defensiva och ju längre halvleken gick ju mer kunde man känna av nervositeten på läktarplats. I den 60:e minuten svarade Nicole Modin för ett starkt initiativ då hon från vänsterkanten tog sig in i straffområdet och nere vid kortlinjen föll hon efter en duell från Märta Säfström, men domaren bedömde det inte som straffspark. I mitten av halvleken blev det mer och mer uppenbart att det var IK Uppsala Fotboll som hade greppet om matchen. Bortalaget svarade för sin klart starkaste period i matchen och känslan var att nu gällde det bara att hålla ut för AIK då offensiven var som bortblåst.

I den 77:e minuten svarade Hanna Persson för matchens räddning efter att IK Uppsala Fotboll tilldömts en frispark från ca 25 meter. Fanny Lång tog hand om den och satte den hårt till vänster om AIK-muren, men AIK-målvakten var nere med sin högerhand vid stolproten och styrde bollen till en resultatlös hörna. Fyra minuter senare tog sig Ariam-Berhane Gebreyohannes förbi Sandra Lindkvist på vänsterkanten och spelade in till Fanny Lång som fick på en bra träff med vänsterfoten, men bollen gick i ribban och till inspark.

I den 84:e minuten byttes chefstränaren Christer Lundin ut målskytten Emma Engström och satte in Linda Augustsson vilket gjorde att AIK avslutade med något av ett mellanting av 3-6-1 och 5-4-1. Minuten efter bytet fick Hanna Lundell på ett vasst avslut utanför straffområdet och bollen gick precis utanför den högra stolpen. Bortalaget pressade nu på hårt och de flesta mindes mötet i Uppsala då AIK tappade 2-1 till 2-3 under matchens sista kvart. Den sista heta målchansen blev dock AIK:s då Matilda Rosqvist i den 92:a minuten drog på ett långskott från ca 30 meter som seglade precis utanför det vänstra krysset. Matchen avslutades med att domaren blåste av tillställningen mitt i ett AIK-byte(!?!) då Lina Malmborg skulle ersätta Nicole Modin.

Jakten på andraplatsen går vidare och AIK:s nästa motståndare blir Västerås BK 30 hemma på Skytteholms IP om två veckor.