AIK höll undan och tog ny seger

2021.08.22, kl 21:33
AIK tog tre viktiga poäng i den allsvenska tabelltoppen efter att man besegrat BK Häcken med 2–1 (1–0) inför 12 313 åskådare på Friends Arena. Sotirios Papagiannopoulos gav AIK en tidig ledning efter en hörna från Zack Elbouzedi och i den andra halvleken ökade Bilal Hussein på till 2–0, återigen efter en hörna från Zack Elbouzedi. Avslutningen blev dramatisk efter att BK Häcken reducerat, men AIK kunde hålla undan för tre poäng.

AIK kom till spel, i det 43:e mötet genom tiderna med BK Häcken, utan avstängde Sebastian Larsson och ställde upp med Bilal Hussein och Yasin Ayari på det centrala mittfältet. Nabil Bahoui tvingades lämna ett sent återbud och ersattes av Erik Ring i startelvan. Det vitklädda bortalaget saknade den avstängde målvakten Peter Abrahamsson. Hemmalaget sökte revansch för den onödiga 1–2-förlusten på Bravida Arena i början av juli. AIK inledde matchen piggt och efter två minuters spel satte Zack Elbouzedi overklig fart på högerkanten och lämnade motståndarna bakom sig innan han centrerade en passning mot Henok Goitom som täcktes undan till matchens första hörna av lagkaptenen Alexander Faltsetas. Högerhörnan togs om hand av irländaren, i vad som var den första hörnan i AIK-tröjan för honom, och den touchade Kristoffer Lund Hansens huvud vid den främre stolpen och hamnade hos mittbacken Sotirios Papagiannopoulos som avslutade med ett markskott som gick in i mål mellan den högra stolpen och målvakten till 1–0. Målskytten firade målet med att göra honnör mot AIK-klacken. Efter målet blev det mycket BK Häcken och bortalaget spelade offensivt samtidigt som hemmapubliken tidigt visade upp en frustration gentemot domarens signaler och uteblivna sådana.

AIK hade problem med BK Häckens offensiv under den första halvtimmen då gästerna snurrade runt hemmalagets straffområde. I den 28:e matchminuten fick Kristoffer Nordfeldt göra sin första allsvenska räddning för AIK och i samband med räddningen fick Alexander Milošević vila ut en stund efter att ha sträckt ut vid en glidtackling momentet tidigare. I den 34:e matchminuten fick Zack Elbouzedi bollen till höger om offensivt straffområde och måttade ett perfekt inlägg mot den bortre stolpen där Erik Ring mötte med pannan. Nicken gick ner i marken och tvingade målvakten Johan Brattberg till en räddning och han lyckades fånga in bollen och hindrade därmed en vänsterhörna. Två minuter senare tog sig Erick Otieno fram mot straffområdet och spelade in till Henok Goitom i detsamma. AIK-kaptenen lade bollen till rätta och slog från sin centrala position till med högerfoten mot det högra hörnet, men Johan Brattberg svarade för en strålande enhandsräddning och styrde bollen till en resultatlös högerhörna. Oerhört nära Henok Goitoms hundrade tävlingsmål för AIK.

Efter en stopptidsminut blåste domaren av den första halvleken med AIK i en uddamålsledning. Bäst i hemmalaget under den första akten var Zack Elbouzedi, Sotirios Papagiannopoulos, Alexander Milošević och Erick Otieno. Inga spelarbyten gjordes av tränarna inför den andra halvleken. I den 51:a matchminuten slog Erick Otieno ett inlägg från vänsterkanten som nådde Zack Elbouzedi i den bortre delen av straffområdet och han spelade in bollen centralt till Henok Goitom som med ryggen mot målet ”låste fast” bollen innan han petade den vidare till Erik Ring vars direktskott täcktes av Jonna Toivios vänsterfot till en hörna. Vänsterhörnan slogs av Zack Elbouzedi till centralt placerade Erik Ring som nickade bollen till Bilal Hussein till vänster i straffområdet och mittfältaren avslutade direkt med ett markskott som gick in i det bortre, högra hörnet. 2–0 till Gnaget och stort jubel.

AIK kändes något mer defensiva i spelet efter målet och gästerna fick ett större bollinnehav. I den 67:e matchminuten var det ytterst nära reducering då inhopparen Yannick Adjoumani fick skottläge i straffområdet och avslutet var bra mot den bortre, vänstra stolpen. Men räddningen var ännu bättre då Kristoffer Nordfeldt med högerhanden lyckades styra bollen till en vänsterhörna som AIK-målvakten tippade till en resultatlös högerhörna. Bortalaget fortsatte att föra spelet och man var kanske inspirerade av Hammarby som tidigare under dagen tagit poäng borta mot IF Elfsborg efter att ha kommit tillbaka från ett 0–2-underläge på stopptid. När matchklockan passerade 77 spelade minuter slog Tobias Heintz en hörna från vänster som Sotirios Papagiannopoulos missbedömde vid den främre stolpen, då han istället för att nicka undan bollen valde att släppa den i tron att den skulle slå i utsidan av gaveln, men bollen var kvar i spel och träffade Kristoffer Nordfeldt och studsade in i AIK-målet. Hastigt och mindre lustigt var det 2–1 på resultattavlan och en ryslig avslutning väntade.

85 sekunder efter reduceringen arbetade BK Häcken nästan fram en kvittering sedan man fått press centralt utanför AIK:s straffområde. Yannick Adjoumani chippade bollen mot den bortre, högra stolpen där inhopparen Patrik Wålemark dök upp och nickade, men Kristoffer Nordfeldt räddade och fick bollen utanför stolpen till en högerhörna som nickades över av Samuel Gustafson. AIK var nu rejält nedtryckta mot ett BK Häcken som vädrade poäng. Hemmalaget satte med tio minuter kvar av ordinarie tid in Per Karlsson istället för Erik Ring och veteranen klev in som central mittback i en backlinje som bestod av fem spelare under avslutningen av matchen. Med knappt tre minuter kvar av ordinarie tid lyfte Samuel Gustafson från egen planhalva upp bollen mot högersidan vid AIK:s straffområde där Johan Hammar vann en nickduell och fick in bollen centralt till Alexander Jeremejeff som tog ner bollen på bröstet innan han på volley tryckte iväg ett avslut som tvingade Kristoffer Nordfeldt till ännu en bra räddning, denna gång genom att boxa iväg bollen.

Hårt tryck av BK Häcken som på allvar jagade poäng på Friends Arena efter att man kommit till nationalarenan med tre raka segrar mot AIK i bagaget. Fjärdedomaren Tom Ghorbani visade att det återstod fyra stopptidsminuter och det brände strax därefter återigen till vid AIK-målet. En högerhörna lyftes in av Tobias Heintz mot mitten av straffområdet där Johan Hammar mötte med huvudet. Nicken gick både mot den vänstra stolpen och mot framrusande Joona Toivio, men Kristoffer Nordfeldt kastade sig rutinerat och styrde undan bollen framför fötterna på mittbacken. Gnaget höll uppe spelet under resten av stopptiden och lättnaden var stor då domaren Andreas Ekberg blåste av matchen. De tre poängen tog upp AIK på samma poäng som Malmö FF, men de satt hårt inne till slut. Frågan är om AIK någonsin varit så pressade av BK Häcken på hemmaplan som man var under de avslutande 20 minuterna idag…