AIK nära poäng i Eskilstuna

2022.05.12, kl 22:33
AIK föll med 0-1 (0-1) mot Eskilstuna United DFF inför 701 åskådare på Tunavallen i Eskilstuna. Remy Siemsen och Matilda Nildén var på stopptid nära att kvittera, men hemmalaget höll undan till en seger.

AIK begav sig på torsdagseftermiddagen till Sméstan för ett möte med femteplacerade Eskilstuna United DFF och man gjorde det med en ny ledarstab där chefstränarna Jesper Björk och Nebojša Novaković tillsammans med assisterande tränaren Michael Nilsson hade tagit ut en startelva bestående av Milla-Maj Majasaari, Caroline Murray, Jennie Nordin (K), Sara Nordin, Linda Hallin, Kaisa Collin, Honoka Hayashi, Agnes Nyberg, Chinyelu Asher, Remy Siemsen och Jenny Danielsson. På bänken inledde Adelisa Grabus, Emelie Jansson, Matilda Nildén, Emma Kimell och Serina Backmark. Ordinarie lagkaptenen Hannah Davison saknades på grund av skada efter att klivit av planen i den senaste hemmamatchen mot Djurgården.

Solen sken över Tunavallen i Eskilstuna och temperaturen visade 14 grader då lagen stegade in för avspark i den åttonde omgången av OBOS Damallsvenskan. Australiensiskan Remy Siemsen satte bollen i rullning efter domaren Sara Perssons inledande signal i pipan och det helvita AIK-laget inledde med vinden i ansiktet. I den nionde matchminuten fick AIK-försvaret inte undan ett inlägg och Paulina Nyström fick skottläge centralt i straffområdet, men bollen gick en knapp meter utanför den vänstra stolproten. Två minuter senare slog Noor Hoelsbrekken Eckhoff en hörna från vänster och bollen skar igenom spelarna framför mål och helt plötsligt var den på mållinjen, men mittbacken Sara Nordin lyckades mirakulöst hålla bollen kvar i spel och Milla-Maj Majasaari kunde därefter greppa bollen. I den 17:e matchminuten lyfte Elise Stenevik in hemmalagets fjärde hörna, denna från höger, och bollen seglade in i mål över AIK-målvakten Milla-Maj Majasaari som i situationen innan bollen anlände blev inknuffad i målet av lagkaptenen Matilda Plan, som backade in i målvakten, och det borde blivit frispark för bortalaget. Domaren godkände dock målet trots protester från den finska landslagsmålvakten och det var 1–0 till Eskilstuna United DFF efter 16:10.

AIK kom i den 25:e matchminuten i en bra spelvändning och Honoka Hayashi spelade fram Remy Siemsen längs vänsterkanten och hon tog sig in i straffområdet och avslutade, men målvakten Katlynn Fraine räddade markskottet. Avslutet var starten på en bra AIK-period då man stressade hemmaspelarna och förde spelet under den följande kvarten, dock utan att skapa de rena målchanserna. Under slutminuten av halvleken tappade AIK bollen centralt på egen planhalva och det höll på att bli kostsamt. Mia Jalkerud fick skottläge i straffområdet, men Sara Nordin täckte avslutet. Returen gick till Felicia Savin vars skott täcktes av Linda Hallin. Bollen studsade vidare till Noor Hoelsbrekken Eckhoff som sköt mot AIK-målet, men Milla-Maj Majasaari fångade in bollen i famnen. Efter 45:01 blåste domaren av matchen för pausvila.

Inför den andra halvleken byttes Chinyelu Asher ut till förmån för Adelisa Grabus. I halvlekens tredje minut slog den nyligen inbytta AIK-spelaren ett inlägg från högerkanten som nästan nådde Kaisa Collin vid den bortre, vänstra stolpen, men hemmaförsvaret lyckades nicka undan bollen till en resultatlös vänsterhörna. Tre minuter senare slog Caroline Murray ett mellanting mellan skott och inlägg från högerkanten som vållade hemmamålvakten problem, men hon lyckades tippa bollen över ribban till ännu en resultatlös vänsterhörna. Strax därefter kombinerade AIK fint längs vänsterkanten genom Linda Hallin och Jenny Danielsson vilket gav Honoka Hayashi skottläge centralt i straffområdet, men avslutet täcktes av en försvarare. AIK var det spelförande laget under inledningen av den andra halvleken, innan spelet jämnades ut igen.

I den 72:a matchminuten genomförde AIK sitt andra spelarbyte då Matilda Nildén ersatte Kaisa Collin. Två minuter senare tappade AIK markeringen på Felicia Saving utanför det egna straffområdet och hon fick avsluta ur fritt läge, men rakt på Milla-Maj Majasaari. AIK tappade lite av det vägvinnande spelet med kvarten kvar och Eskilstuna United DFF kunde sticka upp i flera halvfarliga lägen. Med knappa tio minuter kvar av ordinarie tid tog AIK återigen tag i spelet och satsade offensivt då man tog ut högerbacken Caroline Murray och satte in forwarden Emma Kimell. Med fem minuter kvar av ordinarie tid frispelades inhopparen Ngozi Sonia Okobi till vänster i straffområdet, men Milla-Maj Majasaari svarade för en jätteräddning och höll AIK poängmässigt kvar i matchen. AIK flyttade även upp mittbacken Jennie Nordin till det främre anfallsledet under slutminuterna för extra tyngd.

I den 92:a matchminuten kom det första stora läget för AIK då Emma Kimell från vänsterkanten lyfte fram bollen, och Remy Siemsen fick ett skottläge ur fritt läge i straffområdet, men det kraftfulla markskottet gick rakt på hemmamålvakten. Minuten därefter var AIK återigen uppe i anfall och Matilda Nilden fick tid till vänster i straffområdet och skruvade bollen mot den bortre, högra stolpen och för en sekund såg det ut som om kvitteringen var på gång, men Katlynn Fraine svarade för en jätteräddning vid stolpen och lyckades tippa bollen till en resultatlös högerhörna. AIK fick till en stor press under stopptiden och den sista möjligheten till poäng försvann då Sara Nordins nick gick över ribban. Efter 95:02 gick slutsignalen och AIK noterade en försmädlig förlust då man borde fått med sig en poäng hem.