AIK orkade inte vända efter underläge i paus

2019.08.18, kl 20:36
AIK svarade för en svag första halvlek hemma mot Kalmar FF inför 14 406 åskådare på Friends Arena och var i ett 0-2-underläge då signalen för pausvila ljöd. AIK försökte kraftsamla i den andra halvleken, men närmare en tidig reducering av Tarik Elyounoussi kom man inte och laget missade därmed att kliva upp i serieledning i en haltande tabell.

AIK roterade en del i startelvan inför hemmamötet med Kalmar FF då Felix Michel för första gången i sitt liv spelade som forward samtidigt som Bilal Hussein ersatte Enoch Kofi Adu på det centrala mittfältet. Gästerna låg inför den 20:e omgången på kvalplats medan AIK som serietvåa vid vinst skulle gå upp i serieledning. Kalmar FF visade ingen överdriven respekt på Friends Arena och svarade för en pigg inledning. I den fjärde minuten slog Romário Pereira Sipião en passning från vänstersidan som friställde Jesper Manns som kom inlöpande från högerkanten, men nedtagningen blev inte bra och Anton Salétros kunde stjäla bollen av honom.

I den tionde minuten blev Heradi Rashidi av med bollen på högerkanten och Kalmar FF vädrade blod. Nils Fröling satte fart centralt och spelade ut bollen till Alexander Jakobsen till höger i straffområdet och den före detta AIK-provspelaren vände in i planen och sköt elegant in bollen i det vänstra hörnet utan chans för Oscar Linnér. Med tanke på hur täta de senaste årens matcher mot Kalmar FF sett ut så var det redan nu klart att det skulle bli en tuff match för AIK att vända. Tre minuter senare behöll AIK bollen i anfall efter en högerhörna och den hamnade hos Anton Salétros på vänsterkanten som hittade Tarik Elyounoussi i utmärkt läge framför mål, men bollen studsade på norrmannen och ut till inspark.

Kalmar FF visade upp ett nyförvärv i norrmannen Geir André Herrem och i den 19:e minuten nåddes han nästan av ett inlägg från Henrik Löfkvist på högerkanten och debutanten kastade sig hänsynslöst fram i duellen med AIK-målvakten Oscar Linnér och båda fick omvårdnad innan matchen kunde återupptas. Känslan att det skulle bli en mycket jobbig match för AIK förstärktes för varje minut i den första halvleken. I den 22:a minuten fick Geir André Herrem ett nytt inlägg att handskas med, även denna gång från högerkanten, och han vann luftduellen med Per Karlsson, men nicken for precis över det högra krysset.

Sebastian Larsson slog i den 24:e minuten ett inlägg från högerkanten på mittplan mot Kolbeinn Sigþórsson, men bollbanan bröts av Henrik Löfkvist som med en volley nästan gjorde självmål. Bollen seglade dock över ribban och till en AIK-hörna från höger som slogs av Sebastian Larsson mot straffpunkten där Tarik Elyounoussi mötte med pannan. Nicken seglade mot det högra hörnet där Lucas Hägg Johansson kunde bjuda på en tv-räddning. Sekvensen var första gången i matchen som AIK skapade ett litet tryck mot motståndarmålet, men man kunde inte behålla trycket någon längre tid. Geir André Herrem var ett ständigt hot för AIK:s backlinje i den första halvleken och visade både upp en snabbhet samt styrka i luftrummet. I den 35:e minuten hördes kraftiga burop från läktarna då AIK pressades rejält på hemmaplan av Kalmar FF. Två minuter senare tog supportrarna på den östra läktaren i för att väcka både laget och resten av arenan.

I den 38:e minuten lyfte Anton Salétros in en hög boll från vänsterkanten som passerade förbi målet till Felix Michel som nickade in bollen mot Kolbeinn Sigþórsson i fritt läge framför mål, men bollen studsade iväg från islänningen och målvakten kunde enkelt lägga beslag på bollen. Med 40 sekunder kvar av ordinarie tid i den första halvleken behöll Kalmar FF bollen runt AIK:s straffområde efter ett inkast på vänsterkanten. I andraläget fick Geir André Herrem från den högra sidan av straffområdet in bollen till Fidan Aliti som satte fram vänsterfoten och bollen gick via högerstolpen in i mål och AIK var helt plötsligt i ett tvåmålsunderläge. När domaren Stefan Johannesson blåste för halvtidsvila hördes burop från stora delar av arenan. Rikard Norling valde att sätta in Henok Goitom och Nabil Bahoui inför den andra halvleken då de ersatte Felix Michel och Bilal Hussein.

Redan i den 48:e minuten var det nära reducering efter att Sebastian Larsson slagit en frispark från lite till höger utanför straffområdet. Bollbanan såg bra ut då den gick mot den vänstra stolpen och målvakten Lucas Hägg Johansson stod fastfrusen och tittade då bollen precis smet utanför stolpen. Tre minuter senare spelade Panajotis Dimitriadis ut bollen till Anton Salétros på vänsterkanten och han tog ner bollen på bröstet och gasade förbi Jesper Manns innan han slog ett perfekt inlägg till Kolbeinn Sigþórsson, men nicken gick rakt på målvakten.

Sekunder senare bröt Nabil Bahoui fram majestätiskt från egen planhalva och serverade Tarik Elyounoussi bollen på vänstersidan utanför straffområdet. AIK:s interna skyttekung höll i bollen samtidigt som han klev inåt i planen innan han avslutade lågt mot det vänstra hörnet och reduceringen var ett faktum. På väg tillbaka till avspark gestikulerade Nabil Bahoui, Tarik Elyounoussi och inte minst Henok Goitom kraftigt för att få igång publiken. I Kalmars efterföljande första anfall sparkades Panajotis Dimitriadis i ansiktet av Geir André Herrem och det såg dramatiskt ut för en stund då flera lagkamrater signalerade till bänken, men Panos återkom i spel samtidigt som motspelaren fick ett gult kort.

Hemmapubliken var rejält uppretade på några domslut i den andra halvleken och det såg ett tag ut som om domaren var på väg att tappa matchen. I den 61:a minuten slog Anton Salétros ytterligare ett riktigt bra inlägg från vänsterkanten som nådde Nabil Bahoui, men nicken fick ingen riktig fart och Lucas Hägg Johansson kunde rädda enkelt. I den 70:e minuten petade Tarik Elyounoussi farm bollen till Nabil Bahoui till höger i straffområdet och han försökte nå Henok Goitom eller Kolbeinn Sigþórsson, men passningen var för hård för att lagkamraterna skulle hinna fram vid det tomma målet.

AIK jagade en kvittering, men tappade orken med ca 20 minuter kvar och Kalmar FF kunde relativt enkelt försvara ledningen. I den 81:a minuten slog Sebastian Larsson en frispark mot mål, men Lucas Hägg Johansson fick bollen i magen och kunde enkelt rädda. Slutminuterna rann bara iväg och då domaren blåste för full tid var det återigen dags för hemmapubliken att låta buropen eka i arenan.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll