AIK tappade 2-0 till 2-2

2017.05.14, kl 19:32
AIK var på väg emot en välförtjänt seger då man med en kvart kvar ledde med 2-0 på Gröndals IP, men trots att IFK Kalmar fick avsluta matchen med endast nio utespelare från den 81:a minuten lyckades hemmalaget kvittera med matchens sista spark.

Det var vår i luften då serietrean IFK Kalmar tog emot fyran AIK hemma på gemytliga Gröndals IP och förväntningarna på toppmötet var stora. Matchen inleddes jämnt, möjligtvis med en knapp, knapp fördel för hemmalaget under de första minuterna. I den sjunde minuten ryckte Sarah Storck, matchens absolut bästa spelare, ner läng vänsterkanten och försökte hitta in med en boll framför mål, men ingen adressat hittades. Sju minuter senare skapade IFK Kalmar sin första heta målchans då Layet Valerie Obita kom fri till vänster i straffområdet, men Hanna Persson räddade avslutet med benen.

I den 17:e minuten slog Emma Öjert hemmalagets tredje hörna och den förlängdes med huvudet av lagkapten Elsa Karlsson till Erin Gunther framför AIK-målet, men hon lyckades inte få till ett avslut ur ett svårt läge. I den 20:e minuten ryckte pigga Sarah Storck återigen in i straffområdet på vänstersidan och fick sig en liten tryckare i ryggen av mittbacken Emelie Brandt med en efterföljande signal från domaren Annica Torkelsson som förkunnade att straffspark var dömt. Loreta Kullashi klev fram och med en kort ansats slog hon iskallt in 1-0 i nätet efter att ha skickat målvakten åt fel håll.

Fem minuter efter ledningsmålet kom Elitettans skytteligaledare Amanda Fredriksson igenom på högerkanten, men avslutet ur fritt läge blev helt misslyckat och gick några meter utanför den bortre, vänstra stolpen. Det blev mer och mer AIK och bortalaget kontrollerade matchen helt efter den jämna inledningen. I den 34:e minuten bjöd Sarah Storck på en repris, det vill säga ett snabbt ryck ner till vänster i straffområdet och sedan en passning in till Matilda Rosqvist vars skott täcktes. Åtta minuter senare kom fartraketen Storck återigen ner längs sin autostrada och hittade Loreta Kullashi i fritt läge framför mål, men Lovisa Johansson lyckades rädda avslutet. AIK behöll initiativet och sekunder senare fick Loreta Kullashi ett nytt skottläge och bollen satt i ribban och Madeleine Rohr skickade returen över målet.

Om det var klar AIK-favör från den första halvleken så inledde IFK Kalmar den andra halvleken klart bäst. Man tryckte tillbaka AIK och i den 52:a minuten kom Layet Valerie Obita helt fri från halva planen och försökte placera in bollen vid den vänstra stolpen, men bollen studsade en dryg decimeter utanför stolpen. Knappt två minuter senare kom högermittfältaren Emma Jones helt fri med Hanna Persson och satte bollen på exakt samma ställe som lagkamraten i anfallet innan. Den assisterande domaren påkallade domarens uppmärksamhet och Amanda Nildén tilldelades en varning efter situationen. AIK var helt plötsligt under stor press i matchen.

Efter 61 minuters spel bröt Sarah Storck fram centralt i planen och spelade in bollen till vänster i straffområdet där Petra Sundqvist kom framfarande och utan pardon sköt in 2-0 bakom hemmamålvakten. Målet var den 23-åriga mittfältarens första i AIK-tröjan. Stort jubel bland AIK-spelarna och målet kändes avgörande då initiativet svängde tillbaka i bortalagets favör. Det osade dock lite farligt i det egna straffområdet och i den 71:a minuten styrde Hanna Persson upp bollen i den egna ribban efter en vänsterhörna från IFK Kalmar. Om marginalerna var på AIK:s sida i den situationen var de inte det exakt fem minuter senare då Amanda Fredriksson på “Sarah Storck-vis” tog sig ner till kortlinjen på vänstersidan och serverade inhopparen Ida Andersson öppet mål och reduceringen var ett faktum. IFK Kalmar förstärkte offensiven med sina två sista byten i den 78:e minuten, men drabbades av en jobspost i den 80:e minuten då Erin Gunther efter ett motlägg låg kvar på planen med smärtor i foten och hon tvingades lämna planen och hemmalaget hade helt plötsligt endast nio utespelare i jakten på en kvittering.

Christer Lundin & Co på bänken bytte in Rubi Reid Jansson och ställde upp en fyrbackslinje under avslutningen. Avslutningsminuterna kändes nervösa och bollen studsade fram och tillbaka till “halvlägen”, men det såg ut som om AIK skulle hålla undan till tre viktiga poäng och hänga på Växjö DFF samt Assi IF i tabelltoppen. I den 88:e minuten hamnade många AIK-hjärtan i halsgropen då den assisterande domaren började vinka för hands i AIK:s straffområde, men domaren ignorerade signalen. I den 94:e minuten fick AIK inte bort bollen ordentligt från straffområdet och den fastnade på Emma Danielsson som tog sig in till vänster i AIK:s straffområde och ur lite snäv vinkel rullade in kvitteringen förbi Hanna Persson och 2-2 var hastigt och mindre lustigt ett faktum. AIK hann endast rulla igång spelet efter målet och det kändes som två tappade poäng då domaren blåste av matchen samtidigt som hemmalaget kramade om varandra för det överraskande slutet.