AIK tappade andraplatsen

2017.10.08, kl 17:07
AIK föll tungt i det viktiga toppmötet mot Assi IF i Risögrund, strax utanför Kalix. AIK tog ledningen i den 16:e minuten då hemmalaget bjöd på ett självmål, men Assi kunde vända på underläget i den andra halvleken och vann med 2-1. Resultatet innebär att AIK med fyra omgångar kvar är tre poäng efter Assi och platsen som leder till Damallsvenskan 2018.

Hemmalaget inledde den viktiga matchen bäst och förde spelet under de första tio minuterna, dock utan att skapa några målchanser. Istället var det en spelvändning från AIK som skulle resultera då bortalaget kom i ett fint anfall genom Matilda Rosqvist och hon spelade ut bollen till Sarah Storck till höger i straffområdet och hennes inspel mot Emma Engström sparkades in i det egna målet av Frida Björck. Målet jämnade ut matchbilden och inget av lagen skapade några rejäla chanser under en längre period.

I den 27:e minuten sköt Moa Öhman knappt över och den målchansen var starten på en bra femminutersperiod av Assi IF. I den 32:a minuten kom en långboll mot AIK:s straffområde och Hanna Persson kom utanför straffområdet, men missade bollen och Moa Öhman fick skottläge i andraläget som Evelina Finndell täckte då målet var halvöppet. På stopptid tilldömdes AIK en frispark i hyfsat läge, men Amanda Nildén sköt över och halvleken slutade 1-0 till AIK.

I inledningen av den andra halvleken höll Assi på att bjuda på ytterligare ett mål, men denna gången stoppade Christina Dineson bollen. AIK inledde den andra halvleken riktigt bra och hemmalaget hade under en period svårt att ta sig över halva planen. I den 57:e minuten tog sig Sarah Storck fram till vänster i straffområdet och tvingade Christina Dineson till en räddning till hörna vid den närmsta, vänstra stolpen. AIK:s hörnor har tidigare under säsongen varit fantastiska både från vänster och från höger, men denna gång slog man fyra av nio hörnor över kortlinjen och ej i spel. När matchklockan närmade sig en timmes spel kom Assi igenom till höger i AIK:s straffområde och Hanna Persson räddade det första avslutet, men var chanslös då Moa Öhman tryckte in returen.

Målet fick ytterligare fart på hemmalaget och AIK såg för en stund skakade ut. I den 69:e minuten var Amanda Nildén nära ett nytt mål på hörna, men målvakten Christina Dineson lyckades hårt pressad på mållinjen styra bollen till en ny hörna. I den73:e minuten skulle hemmalaget ta ledningen efter att inhopparen Josefine Hansson slagit ett inlägg som Erin Craig nickade in över Hanna Persson. Goda råd var plötsligt dyra för AIK och Christer Lundin bytte ut försvararen Caroline Röstlund för forwarden Elin Sjölander. I den 82:a minuten brände det till framför Assis mål då inhopparen Elin Sjölander tog sig fram, fick bollen förbi målvakten Christina Dineson som sprang rakt in i AIK-spelaren. Straffsparken var solklar, men domaren valde att döma hörna för AIK efter att en försvarare rensat undan bollen framför mållinjen.

Det var riktigt irriterat under slutminuterna och domaren fick visa upp det gula kortet flera gånger. AIK lyckades aldrig få till någon offensiv under slutminuterna och fick lämna planen som förlorare och måste troligen vinna de avslutande fyra matcherna i Elitettan för att sätta press på Assi IF som nu har ena benet i Damallsvenskan 2018.