AIK tappade ledning till förlust

2023.07.08, kl 19:21
AIK tog ledningen mot BK Häcken inför 22 207 åskådare på Friends Arena då Mads Thychosen tryckte in bollen i mål, men gästerna svarade för två mål i den andra halvleken och Henning Berg fick notera en förlust i sin första match som chefstränare i AIK.

Det låg en aura av förväntan och lite spänning i luften inne i Friends Arena då AIK tog sig an de regerande svenska mästarna och tillika de regerande cupmästarna BK Häcken. Den nye chefstränaren Henning Berg skulle för första gången möta AIK-supportrarna och den rutinerade norrmannen ställde upp med en 4-4-2-uppställning bestående av Kristoffer Nordfeldt, Mads Thychosen, Alexander Milošević (K), Sotirios Papagiannopoulos, Jetmir Haliti, Rui Modesto, Bilal Hussein, Aboubakar Keita, Erick Otieno, John Guidetti och Dino Beširović. På bänken satt Omar Faraj, Jimmy Durmaz, Axel Björnström, Robin Tihi, Abdihakin Ali, Zachary Elbouzedi, Benjamin Mbunga Kimpioka, Samuel Brolin och Taha Ayari. Mads Thychosen kom till spel i en feltryckt matchtröja där det stod ”Tychosen” på ryggen. Det var växlande molnighet och 24 grader i Solna då domaren Glenn Nyberg klockan 15:00 blåste i pipan och bortalagets Ibrahim Sadiq satte bollen i rullning. AIK inledde mot den södra familjeläktaren och bjöd på en pigg inledning, påhejade av hemmapubliken.

I den sjätte matchminuten arbetade Dino Beširović fram matchens första hörna och vänsterhörnan slogs kort av Bilal Hussein och hamnade till slut nere hos målvakten Kristoffer Nordfeldt. Kanske inte den spelvändning som man väntade. Minuten därefter slog Bilal Hussein en fin djupledsboll längs högerkanten som friställde Rui Modesto och hans inspel rensades halvdant vid straffpunkten av mittbacken Even Hovland. Bollen studsade fram till John Guidetti som drog till direkt med högerfoten, men bollen tog i ändalykten på den norske mittbacken och chansen rann ut i sanden till Henning Bergs stora frustration. Målchansen och den pigga inledningen fick publiken att tända till rejält och Norra stå pumpade på med ”heeeja, heja, AIK”, ”ge mig ett A” och ”allez, allez, framåt Gnaget, allez” i vad som kändes som årets ljudmässigt högsta sånginsatser. I den åttonde matchminuten tog sig nyförvärvet Mads Thychosen fram längs högerkanten efter att ha fått bollen av Rui Modesto och John Guidetti. Dansken slog in ett pressat inlägg efter marken som målvakten Peter Abrahamsson fick problem med och tappade ut, men han lyckades själv fånga in returen i famnen. Det var ett riktigt bra tryck i Friends Arena och det kändes som om tron på laget var tillbaka igen.

I den 16:e matchminuten lyfte Rui Modesto fram en boll som nådde John Guidetti till höger i straffområdet, men bollen rann iväg från AIK-forwarden efter att han tagit ned den på bröstet och situationen utmynnade i en resultatlös högerhörna. Det var främst AIK som skapade lägen och halvlägen och det dröjde till den 20:e matchminuten innan BK Häcken fick iväg ett avslut mot mål då Tobias Sana från vänsterkanten av straffområdet sköt mot den bortre, högra stolpen, men det blev en enkel räddning för Kristoffer Nordfeldt. AIK var oerhört framgångsrika med sitt kantspel i den första halvleken och Erick Otieno, Rui Modesto samt Mads Thychosen skar djupa hål i BK Häckens försvar. I den 22:a matchminuten spelade Dino Beširović ut bollen till Erick Otieno på vänsterkanten och han tog sig in i straffområdet, vände bort högerbacken Valgeir Fredriksson och avslutade efter marken mot den närmaste stolpen, men Peter Abrahamsson räddade. Dino låg i situationen kvar på marken och fick behandling, men kunde fortsätta matchen.

När matchklockan passerade 28 spelade minuter petade Tobias Sana ut bollen till vänsterbacken Kristoffer Lund Hansen vars inlägg blev farligt och nådde Oscar Uddenäs i målgården, men avslutet flög några meter över ribban. Det började så smått kännas som om AIK:s offensiv var på väg att ebba ut något då BK Häcken fick mer bollinnehav, men i den 34:e matchminuten lyfte Rui Modesto in ett fint inlägg från högerkanten som touchade huvudet på mittbacken Simon Sandberg och bollen hamnade hos Erick Otieno i den bortre, vänstra delen av straffområdet. AIK-mittfältaren avslutade med högerfoten och tiden stod stilla då spelare samt publik följde bollbanan och till slut såg bollen slå i den högra stolpen och studsa ut i planen samtidigt som Henning Berg tog sig åt pannan. Dino Beširović hade redan armarna sträckta i luften, men de små marginalerna är inte med AIK denna säsong. Drygt tre minuter efter stolpträffen lyfte Bilal Hussein in en hörna från höger som nickades undan av Simon Sandberg. Bollen studsade ut ur straffområdet och Mads Thychosen tvekade inte. Cirka 19 meter från mållinjen drog han till med högerfoten och bollen for som en stenhård, låg projektil in i nät mellan målvakten och den högra stolpen. Avslutet var stenhårt, nätet stod som en strut och 1–0 till AIK var ett faktum. Målskytten vrålade ut sin glädje, pumpade med armarna och sprang ner mot den högra hörnflaggan där övriga lagkamrater samlades. Även avbytarna var på plats och klappade om målskytten. Vid AIK-bänken sträckte Henning Berg armarna i luften samtidigt som naprapaten David Björkman bjöd på ett glädjeskutt à la Bob Beamon. Efter målet stämde hemmapubliken upp i ”det är A:et i Gnaget som gör det”.

Hemmalaget fick ny energi av målet och avslutade halvleken bra. Domaren hade under den första halvleken varit givmild gentemot bortalaget som med rätta kunde ha fått sig både ett och två gula kort tilldelade och då Ibrahim Sadiq med sekunder kvar av ordinarie tid med armarna drog ner Dino Beširović på egen planhalva i en spelvändning skulle väl ett kort komma, men icke. Frustrationen växte bland hemmaspelarna och publiken. Fyra stopptidsminuter annonserades av fjärdedomaren Odai Alwani och när signalen för paus gick så reste sig merparten av publiken i Friends Arena upp och gav spelarna en stående ovation efter årets bästa halvlek. Bollinnehavet gick dock till BK Häcken som hade 58% tillgång till bollen. Under pausvilan intervjuades AIK-legendarerna Sanny Åslund och Sven ”Dala” Dahlkvist innan det var dags för speakern Lasse Lindell att presentera det senaste nyförvärvet. Pressmeddelandet hade gått ut klockan 15:45 och några minuter senare stod Anton Salétros på planen och fick tröja nummer 7 av sportchefen Thomas Berntsen innan han gick bort mot Norra stå och hyllades ovationsartat.

Bilal Hussein satte igång spelet i den andra halvleken och förhoppningen var att AIK skulle producera två fina halvlekar i rad. BK Häcken tog dock omgående tag i taktpinnen och innan 90 spelade sekunder så fick Mikkel Rygaard ett skottläge djupt ner på vänstersidan av offensivt straffområde, men bollen smet utanför den närmaste stolpen. En minut senare skulle bortalaget fått en högerhörna efter att Ibrahim Sadiq försökt spela in bollen framför mål, men passningen hindrades av Sotirios Papagiannopoulos, men den assisterande domaren dömde inspark till de gästande spelarnas stora förtret. I den 48:e matchminuten frispelades nästan Dino Beširović av Erick Otieno från vänsterkanten, men passningen blev något för hård och målvakten kunde fånga in bollen. Minuten därefter sköt Simon Gustafson ett markskott mot den vänstra stolpen som Kristoffer Nordfeldt styrde till en resultatlös vänsterhörna. Det var dock tydligt nu att BK Häcken kopplat ett stabilt grepp om matchen. Bortalaget etablerade gång på gång press vid AIK:s straffområde och i den 53:e matchminuten fick inte Erick Otieno, Aboubakar Keita eller Sotirios Papagiannopoulos bort bollen och till slut hamnade den hos Simon Gustafson på vänstersidan. Mittfältaren slog en passning mot framrusande Kristoffer Lund Hansen på insidan av Mads Thychosen och det syntes som om AIK-backen hade kontroll på situationen, men istället för att låta bollen rulla ut till inspark valde han att i obalans hålla kvar bollen i spel. Kristoffer Lund Hansen bjöds plötsligt och oväntat in i duellen igen och spelade en kort passning till Mikkel Rygaard som sköt mot mål där den styrdes in av Sotirios Papagiannopoulos och det var kvitterat till 1–1. Hade inte Sotte satt fram foten så hade inhopparen Filip Trpcevski slagit in den i öppet mål. Mads Thychosen var självkritisk efter matchen, ”det är så klart inte tillräckligt bra av mig. Jag bör ha rensat bort bollen direkt. Jag tar på mig det”.

Bortalaget tryckte fortsatt ner AIK efter avspark och från att ha dominerat den första halvleken var det tio minuter in i akt två något av krisläge för AIK. I den 56:e matchminuten fick Kristoffer Nordfeldt agera två gånger med enkla räddningar från skott av Tobias Sana och Filip Trpcevski, men matchbilden var ny tydligt i favör för gästerna. En minut senare stack AIK upp i ett halvfarligt läge då Erick Otieno från högerkanten drev in centralt, spelade Bilal Hussein som förlängde bollen vidare till Rui Modesto till höger i straffområdet. Portugisen petade ner bollen mot kortlinjen och John Guidetti som tog emot och avlossade ett tungt skott ur dålig vinkel som Peter Abrahamsson blockerade och lämnade en stor retur på, men lyckades fånga in bollen innan den passerade kortlinjen för en vänsterhörna. BK Häcken fortsatte att trycka tillbaka AIK och efter en knapp timmes spel körde klacken igång med ”kom igen, Gnaget”, ett tecken så gott som något att en uppryckning krävdes för poäng. I den 61:a matchminuten avslutade Mikkel Rygaard från den vänstra delen av straffområdet och markskottet gick cirka två meter utanför den bortre, högra stolpen. Minuten därefter var det slutspelat för Dino Beširović och John Guidetti och de ersattes av Taha Ayari och Omar Faraj.

BK Häckens första gula kort kom i den 66:e matchminuten då Simon Sandberg bryskt fällde inhopparen Taha Ayari framför bortalagets bänk. Strax därefter fick Taha Ayari bollen i offensivt straffområde och skapade oreda genom sin frenesi som fick publiken att tända till igen. Situationen avslutades med att Aboubakar Keita fälldes på mittplanen, men AIK fick inte fördel av boll utan domaren blåste för frispark, vilket retade upp lagkaptenen Alexander Milošević som fick syna det gula kortet. I matchminut 68 var det dags för nästa AIK-byte då Mads Thychosen ersattes av Zachary Elbouzedi. Ett gult kort på Bilal Hussein efter hårt spel på mittplanen noterades i den 72:a matchminuten och strax därefter kopplade bortalaget ett starkt grepp om de tre poängen. Efter 72:26 vann bortalaget bollen i mittcirkeln och behöll den inom laget i en minut innan Alexander Milošević inte fick bort bollen tillräckligt långt utan den stannade på Kristoffer Lund Hansen strax utanför straffområdet och bollen gick fram till Ibrahim Sadiq som från cirka 15 meter enkelt placerade in 2–1 till vänster om AIK-målvakten. Med drygt tio minuter kvar av ordinarie tid var det Erick Otienos tur att få ett gult kort, detta efter en kollision med Even Hovland. Strax därefter gjorde AIK ytterligare ett byte då Jimmy Durmaz ersatte Jetmir Haliti. AIK fick till ett hyfsat tryck under slutminuterna och man skulle i den 85:e matchminuten ha kvitterat. Aboubakar Keita vann bollen mitt på egen planhalva och lyfte fram en fin löpboll för Omar Faraj som sprang sig fri från halva planen mellan mittbackarna och nådde bollen strax utanför straffområdet. Avslutet kom från cirka 15 meters avstånd från mål och Peter Abrahamsson räddade med högerarmen. Ett jätteläge för AIK att åtminstone få med sig en poäng.

AIK belägrade bortalagets planhalva under slutet av matchen och Gnaget skulle tilldömts en straffspark i den 88:e matchminuten. Erick Otieno lyfte från vänsterkanten in bollen i straffområdet och Omar Faraj fick en touch på den innan Taha Ayari nådde bollen i målgården och kördes över av målvakten. Straffsparken var solklar, men domaren som var placerad på samma sida i straffområdet valde att fria. När matchklockan passerade 90 spelade minuter visade fjärdedomaren att det återstod åtta stopptidsminuter. I den tredje stopptidsminuten hittade Jimmy Durmaz med en elegant passning bort till Erick Otieno till vänster i straffområdet och vänstermittfältaren drog till på halvvolley och tvingade Peter Abrahamsson till en räddning över huvudet då han styrde bollen till en resultatlös vänsterhörna. I den 96:e matchminuten fick Aboubakar Keita ett gult kort för saker som inte gav någon bestraffning i den första halvleken och kortet innebär att han är avstängd borta mot Varbergs BoIS FC i nästa omgång. Facit gällande gula kort i matchen blev fyra för AIK och ett för BK Häcken. Efter knappt nio minuters stopptid ljöd slutsignalen och den förkunnade att AIK inte vunnit på hemmaplan sedan den 16 april 2023.