AIK Ungdomsfotboll ute i Europa och föreläser

2020.03.05, kl 06:00
Max Bergander, värdegrundsansvarig på AIK Fotboll, var för några veckor sedan på en konferens i Tyskland som handlade om inkludering via elitfotbollen och vilket ansvar stora klubbar i Europa har.

Vi har intervjuat Max och ställde några frågor till honom om konferensen.

Du var i Dortmund i slutet av januari på konferens, berätta om den.
– Det var en konferens arrangerad av en organisation som heter Football fans Europé och Uefa som hölls på Signal Iduna Park i Dortmund med representanter från några av Europas största klubbar och fotbollsförbund, däribland BV Borussia 09 Dortmund, Leicester FC samt det belgiska och det tyska fotbollsförbundet. En konferens om vilken roll som fotbollen ska ta i samhällsfrågor och hur det ska göras. Vi diskuterade vilket ansvar som klubbar och förbund har, samt vad vi rent konkret behöver göra för att leva upp till våra värderingar.

Du pratade också under konferensen, vad tog du upp?
– Jag pratade om vikten av att leva sina värderingar i vardagen, på riktigt. Hur de annars bara är fina ord på fina papper helt utan värde. Att klubbar och föreningar behöver ta detta arbete på allvar och faktiskt använda sin värdegrund som det man grundar exempelvis beslut och kommunikation på. Och inte minst vilka sponsorer man tar in och inte. Helt enkelt att värderingarna styr verksamheten.

Hur tycker du att ditt budskap togs emot?
– Bra. Jag har blivit inbjuden att besöka flera av klubbarna som var där för att hjälpa dem i deras arbete samt såklart visa upp det vi gör inom AIK Ungdomsfotboll. Så det är flera av de största klubbarna och förbunden i Europa som tycker att det vi gör inom AIK Ungdomsfotboll är intressant och inte minst viktigt. Så det är såklart kul.

Fanns det något vi kan lära oss av de andra klubbarna?
– Massor, såklart. De är stora klubbar med stora, och bättre förutsättningar än vad vi har, men vi kan göra det på vårt sätt med de förutsättningar vi har. Främst när det gäller arbete utanför klubben, alltså det man kallar CSR. Där ligger vi i lä. Däremot är vi oändligt mycket bättre än dem att jobba på insidan, med våra spelare. Så jag skulle nog säga att vi kan lära massor av varandra och det är ju det roliga med såna här träffar, all inspiration och alla idéer man får med sig hem.

Text: AIK Ungdomsfotboll

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll