AIK vann derbyt mot Hammarby

2020.06.21, kl 20:49
AIK besegrade Hammarby med 2–0 (0–0) efter att ha avgjort matchen under den första kvarten av den andra halvleken. Bilal Hussein gav AIK ledningen i den 55:e matchminuten då han framspelad av Paulos Abraham överlistade hemmamålvakten. Tre minuter senare fastställde Sebastian Larsson slutresultatet från straffpunkten.

Efter en tung förlust mot IFK Norrköping FK var det under söndagen dags för AIK att ta sig an Hammarby på Tele2 Arena. Solen sken starkt över Stockholm, under den vädermässigt bästa midsommarhelgen på mycket lång tid i huvudstadsregionen, då lagen äntrade den publikfria arenan där endast medias representanter var närvarande. Hemmalaget fick av många experter bära favorittrycket inför derbyt i den tredje allsvenska omgången där det för båda lagen gällde att vinna för att hänga på “Peking” som inlett med nio poäng. AIK ställde upp med en startelva där chefstränaren Rikard Norling gjort tre förändringar jämfört med onsdagens förlustmatch och Daniel Granli, Enoch Kofi Adu och Jasir Asani ersattes av Per Karlsson, Paulos Abraham och Ebenezer Ofori.

Redan efter två minuters spel skulle AIK ha tilldömts en vänsterhörna då David Fällman, med Henok Goitom i släptåg, knäade ut bollen över kortlinjen, men domaren Andreas Ekberg dömde inspark. AIK inledde matchen riktigt starkt och dominerade spelet totalt över hela spelplanen, dock utan att hota Hammarby i deras straffområde. I den sjätte minuten vände hemmalaget på spelet då lagkaptenen Jeppe Andrup Andersen med ett långt uppspel hittade Muamer Tanković på vänsterkanten och han utmanade Sebastian Larsson vid straffområdet innan han försökte hitta centralt släpande Darijan Bojanić med en passning vid straffområdeslinjen, men Bilal Hussein svarade för ett starkt hemjobb och sparkade bort bollen till en resultatlös vänsterhörna.

AIK dominerade spelet under de inledande 15-20 minuterna, men sedan jämnades spelet ut. Matchbilden var spelmässigt böljande, men båda lagen hade oerhört svårt att skapa några skottlägen. I den 39:e matchminuten slog Sebastian Larsson från mittplanens vänsterkant en frispark efter marken som nådde fram till Ebenezer Ofori vid straffområdet och AIK-mittfältaren spelade vidare till Saku Ylätupa vars inspel från vänster täcktes bort av David Fällman, men inte bättre än att Tom Strannegård från dålig vinkel kunde dra till på volley och tvingade målvakten David Ousted till en blockerande räddning. AIK behöll initiativet som utmynnade i en resultatlös vänsterhörna. Med sekunder kvar av ordinarie tid tilldömdes Hammarby en frispark precis till vänster om AIK:s straffområde efter att Sebastian Larsson bedömts ha fällt Paulinho, men tv-bilderna visade att han var på bollen först. Frisparken togs av Darijan Bojanić på stopptid och han slog den kort till Dennis Widgren vars avslut täcktes av Bilal Hussein innan den första halvleken var slut.

Hammarbys chefstränare Stefan Billborn var inte nöjd med den första halvleken och Imad Khalili samt Vladimir Rodić fick lämna plats för Tim Söderström och Alexander Kačaniklić. Schackdraget såg ut att ge effekt då Hammarby inledde den andra halvleken bra och i den 48:e matchminuten slog Darijan Bojanić en frispark från höger innerposition som nådde huvudet på Muamer Tanković vars nick dock tappade fart och Jakob Haugaard kunde enkelt rädda och sätta igång spelet där Paulos Abraham med ett långskott avslutade utanför den vänstra stolpen. Direkt efter att spelet återupptagits slog Abdul Rahman Khalili en genomskärare på högerkanten som gick förbi Saku Ylätupa och till framrusande Tim Söderström till höger i straffområdet. Inhopparen försökte nå lagkamraten Alexander Kačaniklić framför mål, men han missade bollen med ett par centimeter då han endast skulle stöta in ledningsmålet och Per Karlsson samt Robin Tihi kunde med gemensamma krafter se till att den rejäla målchansen ändade upp med en resultatlös vänsterhörna.

Spelet var mer öppet i inledningen av den andra halvleken och knappt hade Hammarbys bästa målchans noterats förrän det var dags för AIK:s bästa dito. I den 50:e matchminuten, direkt efter en lång inspark från Jakob Haugaard fick Paulos Abraham bollen utanför Hammarbys straffområde och spelade ut till Saku Ylätupa till vänster. Finländaren tog sig in i straffområdet, vände bort Mads Fenger och försökte curla in bollen i det bortre, högra hörnet, men avslutet hamnade i famnen på David Ousted. Två minuter senare försökte Tom Strannegård sig på en lobb från centralt position, men bollen seglade över ribban. AIK var nu tillbaka igen som planens mest aggressiva lag.

I den 53:e matchminuten tog Tom Strannegård en lång löpning från egen planhalva med bollen och med en elegant passning gav han Henok Goitom ett fritt läge centralt vid straffområdeslinjen, men en försvarare lyckades hålla AIK-kaptenen stången och målchansen rann ut i sanden. När matchklockan precis passerat 54 minuter kastade Karol Mets ett inkast från mittplanens vänstersida till Paulos Abraham som i ett hav av yta satte fart mot offensivt straffområde där han stötte på patrull, men lyckades trots uppvaktning få bollen förbi motståndarna och ut till framrusande Bilal Hussein på högerkanten. Högermittfältaren tog emot bollen perfekt och sköt ett rappt, lågt skott som passerade målvakten och satt i den bortre, vänstra gaveln. 1–0 till AIK var ett faktum och målet var AIK:s 100:e genom tiderna på bortaplan mot Hammarby.

I den 57:e matchminuten arbetade Henok Goitom tillsammans med AIK:s yngre garde Paulos Abraham, Tom Strannegård och Bilal Hussein hårt på högerkanten av offensiv planhalva och man vann tillbaka bollen. Tom Strannegård avancerade mot straffområdet och lyfte genialt upp bollen över backlinjen och fram till Bilal Hussein som var onside tack vare att David Fällman upphävde offsiden. Bilal hanns upp av Fällman som med sulan mot låret fällde AIK-spelaren och domaren Andreas Ekberg signalerade för straffspark. Sebastian Larsson klev fram och fick placera om bollen innan han satte den lågt till vänster då målvakten gick åt andra hållet och 2–0 till AIK var ett faktum. I den 63:e matchminuten friställdes nästan Gustav Ludwigson efter en långboll av Mads Fenger, men Ebenezer Ofori svarade för det defensiva jobbet och situationen reddes ut.

Minuten därefter var AIK nära att avgöra matchen efter ett uppoffrande arbete på offensiv planhalva. Paulos Abraham kom loss från högerkanten, efter att Ebenezer Ofori stött fram bollen till honom, och avancerade in i straffområdet där han avlossade ett lågt skott som David Ousted efter en enhandsräddning med nöd och näppe lyckades hålla utanför den bortre stolpen. I den 71:a matchminuten vann Abdul Rahman Khalili bollen på mittplan och spelade ut den till framrusande Paulinho som hade en fri yta och avslutade med ett vänsterskott som gick metern utanför den bortre, högra stolpen. Två minuter senare kom Paulinho igenom AIK:s backlinje till höger i straffområdet, men rutinerade Per Karlsson glidtacklade, i sin 393:e tävlingsmatch för klubben, perfekt bort bollen till en resultatlös högerhörna.

AIK föll ner i planen under den avslutande kvarten och Hammarby fick ett större bollinnehav än tidigare och bortalagets inhoppare Kolbeinn Sigþórsson fick slita hårt på offensiv planhalva för att låsa fast bollen. I den näst sista ordinarie matchminuten frispelades Gustav Ludwigson till höger i AIK:s straffområde, men den assisterande domarens flagga kom helt riktigt upp då han var ca två decimeter nedanför Karol Mets. Efter fem stopptidsminuter blåste domaren av matchen och signalen förkunnade att AIK återigen noterat en seger på Tele2 Arena.