Tre poäng efter Sebs mål

2022.04.20, kl 22:41
AIK besegrade Varbergs BoIS FC med 1–0 (1–0) inför 15 112 åskådare på Friends Arena i Solna efter att Sebastian Larsson slagit in segermålet från straffpunkten i den 27:e matchminuten.

Stormatch i söndags borta mot Malmö FF och stormatch på söndag hemma mot Djurgården. Och mitt emellan ett hemmamöte med Varbergs BoIS FC som lätt kan hamna något i skuggan, trots att poängen är lika många i alla matcherna. AIK kom dock fullt laddade till onsdagsmatchen och chefstränaren Bartosz Grzelak gjorde två ändringar i startelvan då Yasin Ayari och Zack Elbouzedi ersatte Jesper Ceesay och Axel Björnström från 0–3-förlusten på Eleda Stadion i Malmö. AIK:s startelva bestod därmed av Kristoffer Nordfeldt, Mikael Lustig, Alexander Milošević, Sotirios Papagiannopoulos, Erick Otieno, Sebastian Larsson (K), Yasin Ayari, Zack Elbouzedi, Jordan Larsson, Nicolás Stefanelli och Nabil Bahoui. På bänken satt Joe Mendes, Per Karlsson, Bilal Hussein, Axel Björnström, Benjamin Mbunga Kimpioka, Budimir Janošević och Jesper Ceesay. Ur den ursprungliga 20-mannatruppen hamnade Tom Strannegård och Erik Ring på läktaren. AIK och Varbergs BoIS FC hade tidigare mötts tre gånger i Solna och Gnaget har vid samtliga tre tillfällen stått som segrare med uddamålet. Temperaturen visade på tolv grader då domaren Adam Ladebäck blåste i pipan och bortalagets Robin Tranberg satte igång spelet. AIK inledde mot den norra läktaren och matchen startade med ett aggressivt duellspel. Sotte Papagiannopoulos åkte i den tredje spelminuten på en smäll mot huvudet och tvingades efter vård lämna planen i några sekunder. I den sjätte matchminuten gick Albin Winbo in stenhårt mot bollförande Mikael Lustig och hemmapubliken skrek på ett gult kort då smällen kom efter att bollen inte var måltavlan.

I den tionde matchminuten tilldömdes AIK en frispark i ett intressant läge efter att Nicolás Stefanelli fällts, centralt något till höger utanför straffområdet, ca 25 meter från mål. Sebastian Larsson och Jordan Larsson ställde upp och den senare tog hand om bollen, men avslutet gick högt, högt över mål och AIK-spelaren sträckte upp armen i en ursäktande gest som såg ut att riktas både till medspelare och till publiken. I samband med insparken var domaren framme vid backen som skulle slå insparken och påpekade att bortalaget skulle öka tempot och inte maska, redan i den tionde matchminuten… AIK var det klart spelförande laget under den inledande kvarten, men därefter tappade matchen i intensitet och tempo. Varbergs BoIS FC bjöds på sin första hörna i den 24:e matchminuten då Sebastian Larsson misslyckades med en rensning i det egna straffområdet efter ett inlägg från högerkanten. Högerhörnan slogs av Albin Winbo mot den bortre vänstra stolpen där bollen nådde pannan på Robin Simovic, men nicken gick rakt på Kristoffer Nordfeldt i vad som var matchens dittills bästa målchans.

Två minuter senare spelade Yasin Ayari in bollen till Nabil Bahoui i straffområdet, lite till vänster och uppe vid strafflinjen och AIK-forwarden sparkades på utsidan av höger smalben av lagkapten Jon Birkfeldt. Domaren Adam Ladebäck tvekade inte alls utan signalerade för en straffspark, AIK:s första på nästan ett helt år. Sebastian Larsson lade upp bollen på straffpunkten och avslutade hårt till höger. Målvakten Fredrik Andersson var på bollen med vänsterhanden, men orkade inte parera skottet utan bollen styrdes upp i nättaket och det var 1–0 till AIK efter 26:59. Innan avsparken efter målet fick Oliver Stanisic ett gult kort för protest. När matchklockan passerade 33 spelade minuter fick bortalagets manager Joakim Persson en varning av domaren då han varit väl högljud. När ordinarie tid tickade slut fick även Jon Birkfeldt syna det gula kortet efter en duell i ryggen på Nabil Bahoui på mittplanen. Efter tre stopptidsminuter blåste domaren av halvleken.

Nabil Bahoui satte bollen i spel i den andra halvleken och det var ett mer aggressivt bortalag i inledningen och AIK kändes en aningen pressade. Innan två spelade minuter låg bollen i AIK-målet, men domaren signalerade för AIK-frispark framför målet. Albin Winbo slog från vänsterkanten ett inlägg mot den bortre stolpen där André Boman hoppade upp och nickade in bollen i mål, men strax före nicken drog Robin Simovic ner Sotirios Papagiannopoulos och mittbacken tilldömdes en frispark. Efter 61 minuters spel genomförde Varbergs BoIS FC fyra spelarbyten samtidigt. Tre minuter senare vann Yasin Ayari boll på mittplanen, drev framåt centralt och spelade ut bollen till Nabil Bahoui till vänster i straffområdet och hans inlägg nådde Jordan Larsson framför mål, men målvakten Fredrik Andersson räddade nicken. Det var en hård kamp under den andra halvleken och AIK såg stabila ut bakåt, men skapade inte alltför många lägen framåt för att stänga matchen. I den 71:a matchminuten var det dags för årets första allsvenska minuter för Bilal Hussein som gjorde comeback efter skada då han ersatte Yasin Ayari.

AIK:s nästa byte kom med dryga kvarten kvar av ordinarie tid då den allsvenske debutanten Benjamin Mbunga Kimpioka ersatte Nabil Bahoui. Sju minuter efter att ha kommit in på planen fick Bilal Hussein skottläge från vänstersidan och skottet träffade en försvarare och gick i en båge precis över det övergivna målet då målvakten lurats ner av det första avslutet. Vänsterhörnan som följde slogs av Sebastian Larsson och gick mot den bortre, högra stolpen där Mikael Lustig nickade tillbaka bollen längs med hela mållinjen, men ingen AIK-spelare var där och bollen gick till inspark. AIK:s sista byte kom i den 88:e matchminuten då Axel Björnström ersatte Nicolás Stefanelli. Efter fyra stopptidsminuter blåste domaren av matchen och signalen förkunnade att AIK noterat ytterligare en uddamålsseger mot Varbergs BoIS FC.