AIK vidare i Svenska cupen

2019.09.18, kl 21:06
AIK:s damlag var illa ute mot Tyresö FF i Svenska cupens tredje omgång, men två sena AIK-mål under sista kvarten av Therese Simonsson och Sophia Redenstrand vände 1–2 till 3–2 och tog AIK vidare till vårens gruppspel.

AIK var givetvis storfavoriter mot Tyresö FF, serietrea i Division 1 Södra Svealand, då lagen möttes i Svenska cupens tredje omgång. AIK kom till matchen med ordinarie manskap, men inledde med ordinarie lagkaptenen Matilda Rosqvist och Eva Nyström på bänken. Hemmalaget inledde respektlöst och redan efter drygt fyra spelade minuter tog man ledningen. Högerbacken Josefine Lindberg kastade ett inkast till Ida Ahlbom som från högersidan av straffområdet fått in bollen till Frida Thörnqvist framför mål som i kamp med Caroline Röstlund kom till avslut. Bollen passerade Lovisa Koss i AIK-målet och bollen rullade med knapp styrfart över mållinjen och 1–0 var överraskande ett faktum. AIK:s första halvchans kom i den elfte minuten då Elsa Törnblom tog sig fram längs vänsterkanten och serverade Nicole Odelberg Modin ett bra skottläge, men forwarden missade bollen och chansen rann ut i sanden.

Tre minuter senare bjöd Elsa Törnblom på en repris längs vänsterkanten, men denna gång slog hon ett inlägg mot Nicole Odelberg Modin vars nick ur bra läge gick ett par meter utanför den vänstra stolpen. I den 16:e minuten svarade Wilma Ljung Klingwall för en bra aktion och avancerade centralt innan hon spelade ut bollen till Emma Engström till höger i straffområdet, men hon valde att lyfta in bollen framför mål istället för att avsluta själv och inlägget gick ut till inspark. I den 17:e minuten var det mycket nära 2–0 till Tyresö FF efter att mittbacken Caroline Röstlund oattackerad bjudit målskytten Frida Thörnqvist på bollen mitt på AIK:s planhalva. Tyresö-spelaren avancerade mot straffområdet och sköt ett skott mot vänsterhörnet och Lovisa Koss lyckades precis styra bollen i stolpen.

Tyresö FF överraskade AIK med ett snabbt kortpassningsspel och man stod upp bra mot topplaget i Elitettan. I den 24:e minuten kom AIK:s kvittering efter att kvällens lagkapten Therese Simonsson fått en passning av Evelina Finndell, tagit sig fram längs vänsterkanten och förbi mittbacken Moa Nilson Barkenheim innan hon spelade in bollen till Nicole Odelberg Modin som med höger yttersida förpassade bollen in bakom hemmalagets målvakt Jennifer Bakai. Många trodde nog att AIK skulle ta över spelet efter målet, men istället kom Tyresö FF in i en bra period igen. I den 32:a minuten fick Sofie Thörnqvist bollen på vänsterkanten, spelade in den bakom AIK:s backlinje till systern Frida som kom in ensam i AIK:s straffområde och avslutade bra mot det närmaste, vänstra hörnet, men Lovisa Koss svarade för en bra räddning och styrde bollen till hörna. Vänsterhörnan slogs av Ida Ahlbom och nådde huvudet på omarkerade Maria Poli framför mål och 2–1 till Tyresö FF var ett faktum.

I den 35:e minuten slog hemmalaget en långboll längs högerkanten som gick fram till Maria Poli bakom ryggen på Evelina Finndell och Poli var ensam i straffområdet, men det hårda avslutet satt i utsidan av gaveln. AIK var skakade i detta läge av matchen, men var nära en andra kvittering i den 42:a minuten då Emma Engström tog sig in i straffområdet på högersidan och spelade över till vänsterkanten där Wilma Ljung Klingwall mötte med ett direktskott. AIK-mittfältaren fick på ett bra avslut med högerfoten och tvingade Jennifer Bakai till en riktigt bra enhandsräddning längs marken. Returen hamnade hos Emma Engström som hittade Nicole Odelberg Modin vars avslut återigen räddades av hemmamålvakten.

AIK gjorde ett dubbelbyte i paus då Matilda Rosqvist och Eva Nyström ersatte Kajsa Kjellander och Caroline Röstlund. I den 47:e minuten bröt sig pigga Frida Thörnqvist fram, men avslutet gick över ribban. I den 54:e minuten slog Sophia Redenstrand ett inlägg från vänsterkanten som nådde Nicole Odelberg Modin vid den bortre stolpen, men Jennifer Bakai svarade för en bra räddning på närnicken. Sex minuter senare kom Elsa Törnblom in i straffområdet från högersidan och sköt ett farligt skott som räddades. I den 62:a minuten lyfte Maria Poli från mittplan iväg bollen mot framrusande Frida Thörnqvist på högersidan och hon tog sig in i straffområdet och avslutade mot det långa hörnet, men Lovisa Koss räddade det luriga skottet och returen rensades bort.

I den 64: minuten var många nära att notera 2–2 då Nicole Odelberg Modin bröt fram bra längs högerkanten och centrerade bollen för Therese Simonsson som från ca fem meters avstånd satte fram foten, men bollen gick över ribban till AIK-spelarnas stora besvikelse. Tre minuter senare slog Moa Nilson Barkenheim en högerhörna för hemmalaget som hamnade hos den före detta AIK-spelaren Lina Malmborg som drog till direkt. Avslutet var stenhårt, men gick turligt nog rakt på Lovisa Koss som kunde parera. Strax därefter var Nicole Odelberg Modin tvungen att lämna planen och ersattes av Johanna Lindell. I den 76:e minuten slog lagkapten Frida Thilén en frispark från ca 20 meter, men avslutet seglade en dryg halvmeter över ribban och AIK-målvakten hade kontroll på situationen. Två minuter senare fick Elsa Törnblom på ett hårt skott från högerkanten som Jennifer Bakai räddade vid sin vänstra stolpe, men sånär höll på att tappa in.

I den 79:e minuten fick Sophia Redenstrand bollen på vänsterkanten av inhopparen Johanna Lindell och slog ett perfekt inspel mot Therese Simonsson framför mål och AIK:s skyttedrottning kunde enkelt slå in bollen till vänster om målvakten och 2–2 var ett faktum. Det kändes som om matchen var på väg mot en oviss förlängning, men i den 86:e minuten slog Therese Simonsson en vänsterhörna som nådde huvudet på Johanna Lindell i gröten framför mål och bollen for upp i ribban. I andraläget hamnade bollen återigen hos Therese Simonsson på vänsterkanten och hennes perfekta inlägg gick mot den bortre, högra stolpen där Sophia Redenstrand dök upp på en obevakad yta och nickade in bollen i nättaket och AIK var i ledningen för första gången. Tyresö FF var slutkörda och orkade inte pressa AIK under slutminuterna och då domaren Andrea Collén blåste av matchen innebar det att AIK var klara för gruppspelet som inleds i februari 2020.