AIK:s 25:e cupsäsong i Europa

2018.07.11, kl 08:00
Detta är den 25:e säsongen som AIK är med i de större cuperna i Europa och AIK kommer i sommar kämpa för att för andra gången genom tiderna ta sig vidare till gruppspelet i Uefa Europa League.

Säsongen 1955/1956 startade Europacupen och Mässcupen för klubblagen i Europa. 1960 var det dags för den första upplagan av Cupvinnarcupen. 1971 bytte Mässcupen namn till Uefa-cupen. 1992/1993 bytte Europacupen namn till Uefa Champions League och 1999 upphörde Cupvinnarcupen och lagen gick istället in i Uefa-cupen. 2009/2010 bytte Uefa-cupen namn till nuvarande Uefa Europa League.

AIK:s första match i Mässcupen spelades mot Royal Daring Club de Bruxelles i Belgien den 23 september 1965 och Gnaget vann med 3–1 (2–1) efter mål av Björn ”Lill-Garvis” Carlsson, Owe Ohlsson och Jim Nildén. 0–0 i returen på Råsunda Fotbollstadion inför 992 åskådare tog AIK vidare i Europa.

Det är speciellt tre tillfällen i Europaspelet som är värda att nämna före de övriga då det gäller de absolut största framgångarna för klubben internationellt. 1996/1997 tog sig AIK till kvartsfinal i Cupvinnarcupen och ställdes mot FC Barcelona. Pascal Simpson chockade samtliga åskådare och hemmaspelare på Camp Nou då han i det första mötet forcerade in 1–0 efter endast 70 sekunders spel, men hemmalaget vände till 3–1. På Råsunda Fotbollstadion blev det 1–1 efter att Dick Lidman spelat fram Pascal Simpson till ett drömmål och matcherna mot Barcelona tog AIK upp på en högre nivå.

Hösten 1999 kvalade AIK till gruppspelet i Uefa Champions League och svarade för två heroiska matcher mot grekiska AEK där man efter 0–0 i ett nästan 40-gradigt Aten bäddade för en dramatisk hemmamatch där Nebojša Novaković tillsammans med målvakten Mattias Asper var de största matchhjältarna. I gruppspelet var AIK nära att chocka Barcelona då man ledde med 1–0 med bara minuter kvar efter ett magiskt lobbmål av Novaković i den 72:a minuten, men efter att domarna godkänt Barcelonas kvittering i den 86:e minuten efter en vänsterhörna då spelet var avblåst eftersom AIK samtidigt genomförde två spelarbyten (!?!) så föll AIK till slut på stopptid och kände sig tillsammans med hemmasupportrarna minst sagt rånade. I den andra omgången mot Arsenal FC på Wembley Stadium i London höll AIK 1–1 till stopptid, men då avgjorde hemmalaget med två mål. AIK noterade en poäng i gruppspelet efter 0–0 hemma mot italienska ACF Fiorentina.

2012 svarade AIK för sin kanske mest mytomspunna match i Europaspelet då man efter 0–1 mot CSKA Moskva (då rankat som det 18:e bästa laget i Europa) hemma på Råsunda Fotbollstadion vann med 2–0 i den ryska huvudstaden efter mål av Kwame Amponsah Karikari och högerbacken Martin Lorentzson. AIK var hårt pressade under stora delar av matchen, men målvakten Ivan Turina och resten av laget spelade på toppen av sin förmåga och skrev svensk fotbollshistoria i och med 2-0-målet i den 93:e minuten då Lorentzson forcerade in bollen i mål efter Nils-Eric Johanssons stolpträff efter hörna. I gruppspelet ställdes AIK mot italienska SSC Napoli, holländska PSV Eindhoven samt ukrainska FC Dnipro och tog fyra poäng efter att ha besegrat PSV med 1–0 hemma efter ett tidigt drömmål av Mohamed Bangura och även fått med sig 1–1 från bortamötet på Philips Stadion sedan Kwame Amponsah Karikari gett AIK ledningen i den andra halvleken. I den avslutade hemmamatchen mot SSC Napoli var AIK sekunder ifrån 1–1, men med matchens sista spark fastställde Edinson Cavani slutresultatet 1–2 i vad som var den sista matchen någonsin på Råsunda Fotbollstadion i Solna.

Senast AIK kvalspelade till Uefa Europa League var förra sommaren då Gnaget besegrade KÍ Klaksvík från Färöarna med sammanlagt 5–0 och sedan FK Željezničar från Bosnien och Hercegovina med sammanlagt 2–0 innan man i den tredje kvalomgången föll mot portugisiska SC Braga med sammanlagt 2–3. AIK inledde med 1–1 mot SC Braga i det första mötet på Friends Arena och tog även ledningen på bortaplan genom Chinedu Obasi, men hemmalaget vände med två mål varav det sista med endast tio sekunder kvar av förlängningen.

Observera att matchen AIK – Shamrock Rovers FC, som spelas på Friends Arena torsdagen den 19 juli, inte ingår i årskortet 2018 utan biljetter till returmötet kan köpas via denna sida. Matchen ingår dock i det nyligen släppta halvårskortet som kan köpas via denna sida.