AIK:s tidigare besök i Skottland

2019.08.19, kl 12:55
I veckan är det dags för AIK att besöka Skottland då man ställs mot Celtic FC i Glasgow. AIK har endast en gång tidigare besökt Skottland och vi får gå tillbaka hela 35 år för att minnas mötet på Tannadice Park i Dundee.

AIK hade kvalificerat sig för den första omgången av Uefa-cupen 1984/85 genom att vinna Allsvenskan 1983 och därefter ta sig till semifinal i SM-slutspelet. AIK lottades mot Dundee United FC som säsongen 1983/84 slutade på tredje plats i Scottish Premier Division, tio poäng efter seriesegrarna Aberdeen FC.

AIK inledde hemma på Råsunda fotbollstadion onsdagen den 19 september 1984 under ledning av tränaren Rolf Zetterlund (bilden). 5 721 åskådare befann sig på Sveriges före detta nationalarena och det var något elektriskt i luften då strålkastarna kastade sitt ljus genom den mörka kvällen i Solna. AIK hade inte spelat någon europeisk cupmatch på åtta år så många av åskådarna på plats hade aldrig sett en Uefa-match live tidigare. Bortalaget ställde upp i orangea tröjor, svarta byxor och orangea strumpor, något som inte var helt vanligt och det gav en extra dimension till matchen.

I den 13:e minuten fick Thomas Andersson bollen av Björn Kindlund på vänsterkanten, bröt in i planen med en motståndare hängande i ryggen och ställde in siktet. Skottet med högerfoten från ca 20 meter gick som en projektil genom luften och satt stenhårt i nättaket framför Norra stå, utan chans för målvakten Billy Thomson. 1–0 till AIK vilket också blev slutresultatet och ett bra resultat att ta med sig till returen på Tannadice Park i Dundee två veckor senare.

Onsdagen den 3 oktober 1984 var det dags för returen. 11 452 åskådare fanns på plats och det var AIK som i den första halvlekens inledning hade ett par fina skott genom Thomas Johansson (utanför) och Thomas Andersson (målvaktsräddning). Nervositeten var stor bland hemmapubliken då Dundee United FC inte skapade några heta målchanser under den första halvleken och det var mållöst då den spanske domaren Victoriano Sánchez Arminio blåste för halvtidsvila.

AIK skulle dock åka på en chockstart av den andra halvleken då hemmalaget attackerade i den första minuten. Ralph Milne slog ett inlägg från högerkanten som Davie Dodds nickade mot det vänstra hörnet, men AIK:s målvakt Bernt Ljung svarade för en fin enhandsräddning. Returen hamnade dock perfekt för Paul Sturrock som enkelt kunde slå in ledningsmålet. Det började så smått dofta förlängning på Tannadice Park, men i den 70:e minuten tog hemmalaget ledningen med 2–1 i dubbelmötet. Eamon Bannon bröt fram längs vänsterkanten och slog ett inlägg som Davie Dodds nickade hårt mot mål. Bollen slog i bröstet på Bernt Ljung och först på returen var Ralph Milne som från en meter kunde sätta upp bollen i det vänstra krysset.

Tre minuter senare gick rullgardinen ner för AIK då hemmalaget återigen bjöd på en snabb spelvändning. Maurice Malpas tog sig ner mot kortlinjen på högerkanten och centrerade bollen. AIK:s lagkapten Sven “Dala” Dahlkvist fick inte bort bollen vid den första stolpen och Ralph Milne drog till med högern och bollen satt i det vänstra krysset vilket betydde 3–0 och game over.

Torsdagen den 22 augusti 2019 tar sig AIK an Celtic FC på Celtic Park i Glasgow och returen spelas på Friends Arena en vecka senare. Biljetter till hemmamatchen köps enklast via länken under denna artikel.