Avspark: AIK – Varbergs BoIS FC

2021.07.09, kl 13:00
Lördagen den 10 juli 2021, kl 17:30 möts AIK och Varbergs BoIS FC på Friends Arena i Solna och det blir det fjärde mötet genom tiderna mellan lagen.

Annons:

För första gången sedan den 2 november 2019 kommer AIK Fotboll på lördag att kunna släppa in publik på allvar i en allsvensk hemmamatch. Då kom 14 355 för att se matchen AIK – GIF Sundsvall och det blir kanske en liknande publiksiffra på lördag. AIK kommer till matchen efter en snöplig förlust på bortaplan mot BK Häcken (0–2) där Gnaget hade två bra lägen för att ta ledningen under den första kvarten, men avsluten från Henok Goitom och Nicolás Stefanelli resulterade inte. En dålig inledning på den andra halvleken gav istället BK Häcken en tvåmålsledning och trots en reducering av Bojan Radulovic nådde inte AIK fram till en kvittering. Förlusten innebär att AIK trillade ner till sjätte plats i den allsvenska tabellen efter att både IFK Norrköping FK och Degerfors IF gick om i och med den senaste omgången. Lördagens motståndare Varbergs BoIS FC ligger på 15:e plats i tabellen efter att spelat 1–1 hemma mot Kalmar FF i den senaste matchen. Mötet på Varberg Energi Arena såg ut att sluta mållöst, men med 20 minuter kvar av ordinarie tid tog bortalaget ledningen. Tashreeq Matthews kvitterade sex minuter senare då han slog in sitt andra allsvenska mål för 2021. Det delades ut tio gula kort under matchen, varav fem efter den 83:e matchminuten.

Tävlingsmatcher mellan lagen (första mötet 2016)
AIK: 2
X: 1
VAR: 0

AIK:s största hemmaseger
2016-02-20 AIK – Varbergs BoIS FC 2–1 (1–0), Svenska cupen

Varbergs största bortaseger

AIK:s målskyttar mot Varbergs BoIS FC (5 mål)
Henok Goitom 2, Fredrik Brustad, Denni Avdić, Paulos Abraham.

Domare
Huvuddomare: Mohammed Al-Hakim
Assisterande domare 1: Robin Wilde
Assisterande domare 2: Johan Thalin
Fjärdedomare: Mohammadreza Faghani

Milstolpar & kuriosa
* Det blir första gången genom tiderna som AIK spelar en hemmamatch kl 17:30 en lördag.

* Av de allsvenska lagen 2021 så är Varbergs BoIS FC det lag som AIK har mött minst antal gånger genom tiderna.

* AIK:s danske målvakt Jakob Haugaard står noterad för en målgivande passning. Den kom den 19 juli 2020 på Varberg Energi Arena då han i den tolfte matchminuten nästan gjorde mål från eget straffområde efter en jättespark, men hemmalagets målvakt Stojan Lukić lyckades precis få fingertopparna på bollen och hindra den från att studsa in i målet. Henok Goitom hann dock ikapp bollen innan kortlinjen och sköt in 1–0 för AIK.

* Även Erik Ring står noterad för en målgivande passning och även den kom i ett möte med Varbergs BoIS FC (1–0), den 2 november 2020. I den 58:e matchminuten spelade Mikael Lustig, längs den högra sidlinjen på offensiv planhalva, fram bollen till Erik Ring som tryckte sig förbi Adama Fofana och tog sig in i straffområdet där han centrerade bollen till Henok Goitom. AIK:s lagkapten slog till direkt med högerfoten och bollen slog på hans vänstra fot och seglade in i en båge över den chanslösa bortamålvakten.

* AIK:s publikrekord hemma mot Varbergs BoIS FC är 2 632 åskådare och noterades den 20 februari 2016 på Skytteholms IP i Solna då lagen möttes i Svenska cupens gruppspel. AIK vann med 2–1 efter mål av Fredrik Brustad och Denni Avdić. Det blir ett nytt publikrekord mot Varberg på lördag.

* Henok Goitom jagar 100 tävlingsmål för AIK – han står nu på 98 gjorda mål.

* AIK och Varbergs BoIS FC har tidigare mötts en gång på en lördag och Gnaget har noterat 1V-0O-0F.

* Det blir första gången som en match mellan AIK och Varbergs BoIS FC har avsparkstiden kl 17:30. Tidigare avsparkstider har varit 14:00, 14:33 och 19:00.

* Mohammed Al-Hakim dömer sin 35:e AIK-match på lördag efter att första gången dömt AIK den 4 maj 2015, hemma mot Hammarby (2–0) i Allsvenskan.

* Senast AIK spelade en match på datumet den 10 juli var 2016, borta mot Kalmar FF (1–1) i Allsvenskan. AIK:s mål gjordes av Stefan Ishizaki.

AIK:s matchtrupp
Som vanligt publiceras den uttagna matchtruppen på hemsidan kl 08:00 under matchdagen. För motståndarnas matchtrupp hänvisar vi till deras hemsida.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll