Backspegeln: AIK - Malmö FF 1999

2018.10.23, kl 12:30
Måndagen den 29 oktober 2018 möts AIK och Malmö FF i en viktig match på Friends Arena. AIK och MFF har mötts många gånger genom tiderna och i denna historiska tillbakablick beger vi oss till AIK:s sista hemmamatch 1999 då lagen möttes på Råsunda Fotbollstadion.

AIK var under Stuart Baxters ledning i rejäl guldjakt hösten 1999 samtidigt som man spelade gruppspel i Uefa Champions League. Fyra dagar innan man tog emot Malmö FF på Råsunda hade man mött FC Fiorentina i Florens och förlorat med 0–3.

AIK satte rejäl press på Helsingborgs IF och Halmstads BK genom att vinna med 3–0 mot Malmö FF. Trots de klara segersiffrorna, och trots ett antal missade AIK-chanser, så kunde Malmö FF mycket väl ha fått med sig ena poängen. Framför allt Mats Lilienberg missade ett par öppna frilägen och bara målvakten Mattias Asper och turen räddade AIK flera gånger från baklängesmål. I slutet av matchen satsade Malmö allt framåt för att undvika en efter tabelläget katastrofal förlust och AIK kunde då göra ytterligare två mål.

AIK började inte lika intensivt som man är van att se AIK börja hemma på Råsunda. Det var först efter dryga kvarten som Gnaget tog över spelet och då visade vem som var guldaspirant respektive nedflyttningskandidat. Målchanserna var dock få i den första halvleken, men Malmö hade en mycket farlig målchans när ett friläge sköts utanför. Med knappa nio minuter kvar av halvleken gjorde Nebojša Novaković en löpning på högerkanten och fick in en perfekt boll till Daniel Tjernström som klippte in 1–0 via ribban.

I den andra halvleken skapades det massor av målchanser från bägge håll, men ju längre matchen led desto mer desperata blev Malmöspelarna. Under den sista kvarten kunde först Andreas Andersson göra sitt första mål för AIK och sedan Tomas Gustafsson göra sitt första allsvenska mål för säsongen. Som helhet gjorde AIK en stabil insats även om Malmö lyckades skapa väl många målchanser. Andreas Andersson var oerhört nyttig och fick kröna sin insats med ett mål.

Matchen var historisk på flera sätt. Dels var det AIK:s sista allsvenska hemmamatch på 1900-talet, men framför allt spelade sig Malmö FF ur Allsvenskan för första gången någonsin. Ända sedan 1936 hade MFF tillhört Allsvenskan.

Måndagen den 29 oktober möts lagen igen. Biljetter till matchen köps enklast via länken under denna artikel.