Backspegeln: AIK - Malmö FF 2008

2018.10.29, kl 12:30
Måndagen den 29 oktober 2018 möts AIK och Malmö FF i en viktig match på Friends Arena. AIK och MFF har mötts många gånger genom tiderna och i denna historiska tillbakablick beger vi oss tillbaka till våren 2008 då AIK och Malmö FF kämpade för att hänga på topplagen inför det stundande EM-uppehållet.

Fjärdeplacerade AIK tog emot femteplacerade Malmö FF i den elfte omgången av Allsvenskan 2008 och det gällde att hänga på topplagen och ta med sig en positiv känsla in i det nästan två månader långa EM-uppehållet. Nästan 20 000 kom till Råsunda denna försommarkväll för att se om AIK kunde ta sin fjärde raka seger i Allsvenskan.

Nicklas Bergh hade efter bortamatchen mot Gefle IF petat Daniel Örlund som förstemålvakt och han stod nu i sin fjärde raka tävlingsmatch från start. Rikard Norling ställde för första gången under 2008 upp med samma startelva två matcher i rad, så laget var därmed detsamma som i segermatchen (2-1) borta mot IFK Norrköping.

AIK hade svårt att tränga igenom Malmö FF:s defensiv, speciellt centralt, så hemmalagets framstötar kom oftast genom Kenny Pavey och Daniel Tjernström på kanterna. Målchanser skapades dock, de bästa under den första halvan av halvlek ett kom genom Jonatan Johansson samt Mauro Iván Óbolo. MFF-spelaren kom fri med AIK-målet, men Nicklas Bergh var bra med och avstyrde målchansen. Óbolo fick ett bra läge efter en frispark slagen av Daniel Tjernström från högerkanten, men argentinarens skott från nära håll gick strax utanför den vänstra stolpen.

I den 27:e minuten var många beredde på att notera 1-0 till AIK efter att Dulee Johnson tagit sig in i Malmös straffområde och där fällts av bortalagets lagkapten Daniel Andersson som även varnades. Jorge Ortíz fick förtroendet att slå straffen mot det norra målet och den gick lågt till vänster, men Jonas Sandqvist räddade med högerhanden och en besviken hemmapublik suckade högt.

Inget lag kopplade riktigt greppet i den första halvleken, men i den andra var det AIK som ville mest samt kunde bäst och laget jagade ett segermål under hela halvleken. Efter en dryg timmes spel fick Miran Burgič en jättemöjlighet att ge AIK ledningen, men Jonas Sandqvist svarade för en mycket bra räddning på slovenens nick.

I den 69:e minuten byttes jamaicanen Khari Stephenson in istället för Miran Burgič och sju minuter senare ersattes Jorge Ortíz av Saihou Jagne och bytena skulle visa sig direkt matchavgörande. Jagnes snabbhet skapade omedelbart oreda i det ljusblåa försvaret och det kändes som om hans speed skulle kunna avgöra matchen. Med fem minuter kvar fick Khari Stephenson ett skottläge, men skottet blev totalt misslyckat och hamnade högt, högt uppe på den södra läktaren. Minuten senare slog Daniel Mendes en djupledsboll för Saihou Jagne att springa på och ”CH” lyckades få fram bollen till Stephenson som denna gång revanscherade sig för den tidigare ”julgransfotsträffen” och slog in ledningsmålet till vänster om målvakten inför ett exploderande Råsunda.

I den 89:e minuten fick Saihou Jagne ännu en långboll, denna gång från Dulee Johnson, och han kom återigen igenom försvaret och sköt ett skott som Jonas Sandqvist lyckades parera, men på returen dök Daniel Mendes upp och stötte in 2-0. Segern var bärgad och nästan 20 000 lyckliga AIK:are lämnade arenan några minuter senare.

Måndagen den 29 oktober möts AIK och Malmö FF igen. Biljetter till matchen köps enklast via länken under denna artikel.

Matchfakta
Allsvenskan 2008, omgång 11:30
Söndag 11 maj 2008, kl 17:45
AIK – Malmö FF 2–0 (0–0)
86′ 1-0 Khari Stephenson (Saihou Jagne) – spelmål
89′ 2-0 Daniel Mendes (Saihou Jagne) – retur
Domare: Jonas Eriksson, Sigtuna
Publik: 19 569 på Råsunda Fotbollstadion, Solna

Laguppställningar
AIK (4-4-2): 22 Nicklas Bergh – 14 Kenny Pavey, 3 Per Karlsson, 4 Nils-Eric Johansson, 2 Patrik Bojent (41′) – 26 Daniel Mendes, 5 Dulee Johnson, 30 Jorge Ortíz (76′), 8 Daniel Tjernström (K) – 10 Mauro Iván Óbolo, 9 Miran Burgić (69′). Avbytare: 23 Mats Rubarth (41′), 20 Khari Stephenson (69′), 17 Saihou Jagne (76′), 1 Daniel Örlund (mv), 13 Daniel Arnefjord.
Tränare: Rikard Norling (36 år, fjärde säsongen som chefstränare i AIK).

MFF (4-4-2): 1 Jonas Sandqvist – 2 Ulrich Vinzents, 4 Jimmy Dixon, 5 Gabriel de Paulo Limeira, 25 Behrang Safari – 14 Guillermo Molins (88′), 30 Daniel Andersson (K), 20 Ola Toivonen, 16 Christian Järdler – 18 Edward Ofere (78′), 31 Jonatan Johansson. Avbytare: 24 Agon Mehmeti (78′), 9 Niklas Skoog (88′), 17 Joakim Nilsson, 22 Robin Nilsson, 40 Dušan Melichárek (mv).
Tränare: Roland Nilsson (44 år, första säsongen som chefstränare i Malmö FF).