Damlagets historia i Svenska cupen

2020.02.22, kl 12:06
1981 startades den Svenska cupen för damer, då under namnet Folksam cup. AIK spelade den 28 maj 1981 sin första cupmatch i Värmland då Eda IF stod för motståndet. AIK:s främsta insats hittills i cupen skedde hösten 2007 då man spelade final, en final som vi här tittar tillbaka till. Sammanlagt har damlaget spelat 118 matcher i Svenska cupen inför gruppspelet som idag inleds med ett derby mot Djurgårdens IF FF.

AIK tog sig 1982 och 1984 fram till semifinal, men förlorade mot Hammarby IF (1-4) och Alnö IF (1-2). 2007 tog sig AIK hela vägen fram till final och man skakade om motståndarna rejält innan man föll med flaggan i topp. Datumet var den 15 augusti 2007 och 1 310 åskådare befann sig på plats på Skytteholms IP i Solna och för motståndet stod då Sveriges överlägset bästa lag, Umeå IK. AIK ställde upp med en 4-5-1-formation bestående av 1 Sofia Lundgren – 20 Anna Bohlin, 7 Frida Höglund, 15 Sanna Valkonen, 6 Linda Lekander – 13 Sofia Simonsson, 5 Jessica Julin (K), 11 Camilla Ulander Nilsson, 12 Kacey White, 14 Ingrid Bohlin – 19 Laura Kalmari.

Umeå skapade den första riktiga målchansen i den femte minuten när Marta fick på ett lurigt skott som AIK-målvakten Sofia Lundgren gjorde en skicklig enhandsräddning på. Annars inledde AIK matchen ganska piggt och kunde med lite flyt ha tagit ledningen i matchens åttonde minut. Efter ett AIK-inkast långt ner på högerkanten skickade högerbacken Anna Bohlin in ett inlägg som Umeås målvakt Carola Söberg missbedömde och bollen tog i ribban. Hade bollen gått några centimeter lägre hade AIK varit i ledningen. Istället kunde Marta en och en halv minut senare fånga upp en långboll som slogs från backlinjen upp på högerkanten. I ytterkanten av AIK:s straffområde vände hon bort Ingrid Bohlin innan hon med en riktigt bra vänsterträff satte bollen i den bortre burgaveln. Det såg ut som om Sofia Lundgren hade tyngdpunkten på fel ben då hon inte hann röra sig. Efter kalldusch nummer ett så skulle det bara dröja fyra minuter innan kalldusch nummer två skulle komma. Lisa Dahlkvist nickade centralt in bollen i AIK:s straffområde och ett passivt försvar kunde bara titta på när Marta lobbsköt in 2-0 över Sofia. Strax efter målet tvingades Linda Lekander tillfälligt lämna planen då hon hade problem med en lins.

I den 16:e minuten var en reducering inte långt borta. Kacey White drev upp på vänsterkanten och sökte Sofia Simonsson med en passning inne i straffområdet, men passningen bröts av Lise Klaveness som fick en så bra träff på bollen att Carola Söberg fick göra en jätteräddning till hörna. Vänsterhörnan slogs av Linda Lekander och blev farlig. Umeåmålvakten lyckades boxa bort den på mållinjen och det blev lite kalabalik i straffområdet, men ingen AIK:are lyckades nå bollen. AIK hade stora problem med Umeås djupledslöpningar och lät Marta samt Ramona Bachmann få alldeles för stort utrymme. I den 40:e minuten var det många som trodde att cupfinalen 2007 avgjordes då Umeå lyfte in ett inlägg i AIK:s straffområde. Sanna Valkonen försökte rensa, men inte bättre än att bollen träffade Anna Bohlin och gick fram till Madeleine Edlund som enkelt kunde lägga in 3-0. Umeå hade en hand och ytterligare tre, fyra fingrar på pokalen. Bäst i AIK under den första halvleken var nyförvärvet Kacey White.

I den andra halvlekens inledning slog Linda Lekander en vänsterhörna som hittade fram till Laura Kalmari framför mål. Laura stötte in reduceringen och det syntes hur AIK-spelarna lyftes av målet. Sex minuter senare slog Linda Lekander in en frispark i straffområdet från högerkanten. Jessica Julin förlängde bollen mot mål och där kastade sig Frida Höglund fram och med ett volleyskott satte hon 2-3. Bollen passerade precis mållinjen och nu var cupfinalen helt plötsligt helt öppen igen. Umeå såg helt plötsligt stressade ut samtidigt som AIK spelade ett aggressivt försvarsspel över hela planen. Helt plötsligt fanns inte de öppna landskapen för Marta och Umeå såg mer än lovligt mänskliga ut. Bortalaget styrde dock upp spelet temporärt efter AIK:s andra reducering, men AIK kom tillbaka. I den 66:e minuten fick Laura Kalmari ett skottläge precis utanför straffområdet. Bollen tog på Umeås lagkapten Karolina Westberg och gick i en båge över målvakten, men också precis ovanför ribban. Vänsterhörnan som följde blev farlig. Linda Lekander fortsatte slå sina fantastiska hörnor och bollen gick till slut fram till Sanna Valkonen som sköt på volley från målområdeslinjen, men bollen gick rakt på målvakten – oerhört nära kvittering!

Madeleine Edlund kom igenom AIK-försvaret i den 73:e minuten, men Sofia Lundgren räddade närskottet. I den 80:e minuten tilldömdes AIK en ny hörna, denna gång från höger. Linda Lekander slog hörnan mot den främre stolpen denna gång och där dök mittbacken Frida Höglund upp och satte 3-3 efter en stenhård nickskarv. Skytteholmspubliken jublade tillsammans med målskytten som efter en mållös säsong nu slagit till två gånger inom loppet av 27 minuter och två sekunder. Allt tydde på förlängning då båda lagen satte säkerheten främst, men med drygt fyra minuter kvar av ordinarie tid slog världens då bästa spelare till igen. Marta jagade i kapp en boll på vänsterkanten, gav Anna Bohlin en liten knuff, tog tag i bollen och avancerade in i AIK:s straffområde. Bohlin kom tillbaka, men blev bortvänd och Marta sköt ett skott som med knapp marginal passerade Sanna Valkonen och bollen gick precis in i det bortre hörnet. Umeåspelarna med Marta i spetsen jublade som om de vunnit guld och det hade de med facit i hand också. Inga målchanser skapades under de sista minuterna och när domaren Marie-Louise Svanström från Trollhättan efter två stopptidsminuter blåste av matchen så var AIK:s dröm om ett första cupguld över.

AIK har hittills spelat 188 matcher i Svenska cupen och resultatet som man noterat är 81V-0O-37F.

Avspark mellan AIK och Djurgårdens IF FF sker lördagen den 22 februari 2020, kl 16:00 på Skytteholms IP.