Efterlängtad seger gav gruppspel i Svenska cupen

2022.09.15, kl 12:18
Det blev en 2–1-seger i Svenska cupen-mötet med Sollentuna FK. Avgörandet kom i matchens absoluta slutskede, och innebär att AIK:s damlag nu är kvalificerat för gruppspelet i Svenska cupen i vår.

Höstkylan hade gjort sitt intåg när matchen på Sollentunavallen sparkades igång kl 20.00 på onsdagskvällen. AIK inledde piggt och löpvilligt, och inte minst Adelisa Grabus och Nora Rönnfors oroade hemmaförsvaret. En bit in i första halvlek skulle också Rönnfors spräcka nollan, då hon enkelt rullade in en retur och satte 1–0 för AIK.

Samma spelare var sedan nära att öka på ledningen, dels med ett ribbskott, dels med ett skott tätt utanför stolpen. Nora, som missat stora delar av säsongen till följd av förra årets korsbandsskada, hittade gång på gång fina ytor i och runt motståndarnas straffområde.

I andra halvlek stod division 1-laget Sollentuna upp bra, och spelet böljade fram och tillbaka. Hemmalagets lagkapten Josefine Zandén kvitterade också i 54:e minuten, och utgången kändes plötsligt helt oviss.

Men ju längre andra halvlek led desto tydligare grepp kopplade AIK om matchen, och pressen tilltog. Anförda av inbytta Remy Siemsen skapade AIK flera halvchanser, innan avgörandet skulle komma på stopptid. Caroline Murray slog in bollen i straffområdet, och bollen styrdes in i mål via försvarande Sollentuna-spelare.

Matchen blåstes av kort efter AIK:s ledningsmål, och 2–1-segern var ett faktum. I och med segern är AIK klart för Svenska cupens gruppspel i vår. Det var lagets första seger sedan 1–0-matchen mot Piteå i OBOS Damallsvenskan 9 juni.

Text: Max Schullerqvist