En poäng vardera efter derbyt på Grimsta IP

2022.08.29, kl 10:40
Bottenstriden i finrummet är fortsatt jämn. Det blev delad pott i stockholmsderbyt mellan AIK och Brommapojkarna under söndagen. Hemmalaget BP tog ledningen i den 48 matchminuten genom Frida Thörnqvist. Trots både underläge och en utvisad spelare lyckades AIK komma tillbaka efter att Emma Engström nickat in 1-1.

Derbydag tillika sexpoängsmatch. AIK och BP var båda i stort behov av poäng i bottenskiktet av Damallsvenskan. Gästande AIK kom med en trupp bestående av 18 spelare. Nyförvärvet Allison Abbe var inte uttagningsbar och fanns därmed inte med i truppen. Utöver det saknades Remy Siemsen, som i föregående match mot Umeå IK fått sitt tredje gula kort för säsongen. Derbykänslor i sig, men även en match där flertalet spelare representerat båda klubbarna. Däribland AIK:s Matilda Nildén och Julia Olsson, men även BP:s målvakt Lovisa Koss.

Klockan 13:00 sattes bollen i spel på Grimsta IP. AIK iklädda det vita bortastället och hemmalaget BP i svart. Trots att det var en spelmässigt jämn inledning, var det BP som skapade både bäst och flest farliga målchanser. Flertalet kvalitativa ingripanden av Serina Backmark i AIK-målet gjorde att hörnstatistiken stod 5-1 efter 36 spelade minuter. Julia Olsson hade så även stoppat en friställd Frida Thörnqvist och blivit tilldelad matchens första gula kort. I den 42 matchminuten skulle dock AIK få sin chans. Kaisa Collin tog fart, satte ut bollen på Julia Olsson och med ett preciserat inlägg nådde bollen Matilda Nildén i luftrummet och det var ytterst nära att bli 1-0 på tavlan. Men det skulle inte studsa AIK:s väg i den första halvleken. I den 44:e matchminuten klev Julia Olsson in i en ny duell och efter att domarteamet haft en kortare konferens tilldelades AIK-backen sitt andra gula kort för dagen. Serina Backmark var tveklöst halvlekens bästa spelare tillsammans med BP-anfallaren Frida Thörnqvist.

AIK inledde andra halvlek med ett trippelbyte. Sara Nordin, Natasha Tcheki-Jamgotchian och Emelie Jansson klev in, medan Chinyelu Asher, Caroline Murray och Matilda Nildén gick av. Med en spelare mer på planen skulle BP bara tre minuter in i andra akten få utdelning. Ett inlägg från höger nådde Frida Thörnqvist och 1-0 var ett faktum. Men matchen var långt ifrån över och i takt med att himlen öppnade sig – gjorde så även spelet. I matchminut 62 gjorde tränarduo Björk/Novakovic ytterligare ett byte. Adelisa Grabus tackade för sig och Emma Engström äntrade planen. Bara minuter senare var det just Engström som skulle stå i centrum. När Kaisa Collin avancerade längs kanten träffade hon med ett flackt inlägg Engströms panna, som sprang in kvitteringen. 1-1 på resultattavlan och Engström med sitt första mål i Damallsvenskan.

Matchen levde och chanser åt båda hållen fanns. Backmark i AIK-målet storspelade och räddade såväl frilägen som distansskott. Firma Engström/Collin fortsatte även de att spela bra. I den 83:e matchminuten var de ytterst nära att ge bortalaget ledningen med ett liknande samspel som vid kvitteringen. BP forcerade i matchens slutskede men efter uppoffrande AIK-försvar i eget straffområde stod sig slutresultatet till ett-lika.

Nästkommande match spelar AIK mot topplaget Kristianstads DFF på Skytteholms IP den 10 september. Köp din biljett till matchen via AIKbiljett.se.

Text: Filip Wiklund