Fem stjärnor för AIK Ungdomsakademi

2019.03.13, kl 07:00
AIK är en av åtta klubbar i Sverige som har fått fem stjärnor i certifieringen som genomförs av Svensk Elitfotboll. Det är det högsta betyget en förening kan få.

AIK fick 699 poäng mer för året 2018 jämfört med året 2017 och var efter Malmö FF den klubb som ökat mest i antalet poäng. AIK är rankad på fjärde plats och gick upp en placering från 2017 års ranking.

Vi har fått ställa några frågor till Johannes Wiklund, Akademichef.

Ni gick upp en placering i rankingen jämfört med förra året, hur kommer det sig?
-Främst är det ett resultat av kontinuerligt utvecklingsarbete. Vi har såväl fler som bättre utbildade tränare från år till år. Vi har i flera år haft ett antal specialister (ex fystränare, naprapat, idrottspsykolog) i vår verksamhet vilket certifieringen har rankat som mer poänggivande i den revidering som skedde inför 2018 jämfört med tidigare. Vi har utvecklat fler spelare till elitfotbollen då certifieringen för första gången även tar hänsyn till spelare i division 1 vilket det finns ett betydande antal som har fostrats i AIK U. De ger inte lika mycket poäng som för spel i 1:a eller 2:a ligor men likväl har det gjort skillnad i vår poäng på den kategorin. Den enskilt största förbättringen per kategori ser vi i ledarorganisationen.

Hur ska ni utvecklas under årets gång?
-Med utgångspunkt från certifieringen, som inte bör ses som ett facit, så har vi en rad utvecklingsprocesser i klubben i stort och enskilt i akademin. Givetvis hoppas jag att det över tid ökar enskilda kategoriers poäng i certifieringen men ffa så hoppas jag att det ökar antalet och höjer nivån som spelare som är fostrade i AIK Ungdomsfotboll spelar på som seniorer.

Vad betyder det att vi fått 5 stjärnor i certifieringen?
-Att vi behåller våra 5 stjärnor och med det tydligt visar att vi är en nordisk akademi av toppklass är givetvis relevant utifrån perspektivet att det vi gör ska vara kvalitetssäkrat och detta är den enda sådan som finns i svensk fotboll för akademier i nuläget. I en egen reflektion så gör vi och många andra klubbar väldigt mycket bra saker ur ett utvecklingsperspektiv, men det behöver ju synas också. Certifieringen och för vår del våra fem stjärnor är ett sätt att visa att vi är bra.

Alla de femstjärniga akademierna i Sverige:
Malmö FF
IF Brommapojkarna
IF Elfsborg
AIK
IFK Göteborg
Helsingborgs IF
BK Häcken
Halmstad BK
Djurgårdens IF

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll