Förlust i Norrtälje efter självmål

2021.06.28, kl 16:58
AIK föll med 0–1 (0–1) mot Östersunds FK på Norrtälje sportcentrum i den avslutande träningsmatchen under EM-uppehållet. Målet kom i den 25:e matchminuten då inhopparen Per Karlsson olyckligt styrde in ett inlägg i det egna målet.

För andra dagen i rad tog AIK bussen upp till Norrtälje för att möta Östersunds FK, som legat på träningsläger i Roslagens huvudstad sedan en knapp vecka tillbaka. Söndagens möte ställdes in med anledning av åska, blixtrar och regn, men under måndagen sken solen då domaren Patrik Eriksson blåste igång matchen. I rödklädda Östersunds backlinje spelade de före detta AIK-spelarna Noah Sonko Sundberg och Patrick Kpozo. AIK spelade i det helvita matchstället och lagkaptensbindeln bars av Henok Goitom. Matchens första avslut kom i den åttonde matchminuten då Bilal Hussein avancerade mot straffområdet och avslutade med högerfoten. Skottet gick efter marken, men vållade inte målvakten Sixten Mohlin några problem. Spelet var under inledningen ganska jämnt och böljande, men med en liten spelmässig fördel för AIK.

I den 22:a matchminuten satte sig Alexander Milošević på mittplanen och minuten därefter ersattes han av Per Karlsson. Bytet gjorde att Sotirios Papagiannopoulos gick över som höger mittback och Pertan tog platsen till vänster. I den 25:e matchminuten tog sig Felix Hörberg fram längs högerkanten och slog ett inlägg som Per Karlsson kastade sig för att bryta, men touchen gjorde att bollen gick in mellan den främre stolpen och Budimir Janošević som var chanslös. 1–0 till Östersunds FK. ÖFK fortsatte att anfalla och i den 29:e matchminuten fick man på nytt in bollen i AIK:s straffområde. Sotte vädjade till den assisterande domaren om en avblåsning med orden ”offside, mannen”, men bollen gick vidare till Frank Arhin som avslutade från knappa 20 meter och avslutet gick en meter utanför den högra stolpen. Efter ledningsmålet var det mer bollinnehav för Östersunds FK, men utan att skapa några målchanser. 1–0 till ÖFK på resultattavlan då domaren signalerade för pausvila.

AIK genomförde inte några spelarbyten inför den andra halvleken. I den 53:e matchminuten kom AIK:s dittills bästa målchans då Yasin Ayari bröt fram vid straffområdet och spelade ut till Nabil Bahoui till vänster. Bahoui avslutade direkt, men skottet täcktes till en vänsterhörna som på volley avslutades av Yasin Ayari i famnen på målvakten. I den 61:a matchminuten gjorde AIK två spelarbyten då Henok Goitom och Erik Ring lämnade planen och ersattes av Calvin Kabuye och Saku Ylätupa. AIK förde spelet i den andra halvleken, men hade svårt att omsätta övertaget i rena målchanser. Med 20 minuter kvar av ordinarie tid ersattes Nabil Bahoui av Stefan Silva. Två minuter senare svarade Yasin Ayari för ett konstnummer i straffområdet och kom helt fri med Sixten Mohlin som svarade för en bra fotparad på avslutet.

I den 79:e matchminuten var det slutspelat för Bilal Hussein och han ersattes av Samuel Dahl. När matchklockan passerade 81 minuter bröt Erick Otieno fram längs högerkanten och det gick ett sus genom publiken då han nästan sprang på knäna förbi motståndarna. Ruschen avslutades med ett inlägg mot den bortre stolpen där Stefan Silva svarade för en språngnick, men bollen tog i huvudet på en ensam försvarare och ÖFK kunde reda ut situationen. AIK pressade tillbaka motståndarna rejält under slutminuterna, men kvitteringen ville inte komma. Med fem minuter kvar av ordinarie tid var det dags för AIK:s sista byten då Eric Kahl och Yasin Ayari ersattes av Lucas Forsberg och Amar Abdirahman Fathal. I den 89:e matchminuten sköt Saku Ylätupa ett skott som gick strax över ribban. AIK var nära en kvittering vid flera tillfällen, men låg fortfarande under då matchen tickade in i stopptiden och slutresultatet blev 0–1.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners

Branschexklusiva partners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll