Förlust i träningsmatchen mot Peking

2022.03.18, kl 15:53
AIK föll med 0-1 borta mot IFK Norrköping FK i den näst sista träningsmatchen innan den allsvenska starten. AIK förde spelet under stora delar av matchen, men i den 93:e matchminuten fick hemmalaget en straffspark som slogs i mål.

Efter att båda lagen lite snöpligt åkte ur i kvartsfinalen av Svenska cupen 2021/2022 med resultatet 2–3 tidigare i veckan sökte klubbarna kontakt och en träningsmatch planerades omgående in. Senast AIK spelade en träningsmatch borta mot Snoka var den 4 september 2020 då lagen möttes under landslagsuppehållet. AIK var tabellmässigt illa ute, men en 1–0-seger efter Panajotis Dimitriadis sena segermål och en straffräddning av Budimir Janošević stärkte moralen för Gnaget och man säkrade det allsvenska kontraktet efter en fortsatt stark höst. AIK anlände till PlatinumCars Arena i Norrköping med 20 spelare och det främsta skälet till träningsmatchen var från AIK:s sida att ge välbehövlig speltid till några spelare som inte spelat så mycket i Svenska cupen.

Bartosz Grzelak mönstrade en startelva bestående av Budimir Janošević, Vincent Sundberg, Alexander Milošević (K), Mikael Lustig, Axel Björnström, Erik Ring, Yasin Ayari, Tom Strannegård, Jesper Ceesay, Amar Abdirahman Ahmed och Henry Atola. På bänken satt Josafat Mendes, Per Karlsson, Sotirios Papagiannopoulos, Bilal Hussein, Nicolás Stefanelli, Kristoffer Nordfeldt (mv), Zachary Elbouzedi, Erick Otieno och Taha Ayari. Saknades gjorde Jetmir Haliti, Sebastian Larsson och Nabil Bahoui. Norrköping bjöd på växlande molnighet och solen visade sig strax inför avspark. Det var 10° i luften då domaren Tess Olofsson blåste igång träningsmatchen och Lucas Lima satte bollen i spel. Det var andra gången genom tiderna som AIK:s herrlag spelade en match som dömdes av en kvinnlig domare, första gången var den 14 augusti 2003 då den schweiziska domaren Nicole Petignat dömde Uefa-matchen AIK – Fylkir (1–0) på Råsunda fotbollstadion i Solna. Hemmalaget kopplade omgående greppet och det dröjde sex minuter innan AIK för första gången transporterade upp bollen på offensiv planhalva, detta efter en stark löpning av Amar Abdirahman Ahmed.

Matchens första målchans kom efter 13 minuters spel då Yasin Ayari från vänsterkanten klev in centralt och avlossade ett hyfsat skott mot det högra krysset, men målvakten Otto Lindell fångade in bollen. Åtta minuter senare tog sig AIK upp snabbt i planen efter en lång rusch av Tom Strannegård med bollen, men då han skulle avsluta blev sistatouchen något för lång och försvaret kunde rensa undan bollen från straffområdet. I den 23:e matchminuten sköt Eman Markovic från vänstersidan och Budimir Janošević fick sträcka ut och styrde bollen till en resultatlös högerhörna. I den 30:e matchminuten lyfte Axel Björnström in en frispark från högerkanten som nådde huvudet på Alexander Milošević, men nicken gick rakt i famnen på målvakten. En minut senare fick Henry Atola skottläge från vänstersidan av straffområdet, men Otto Lindell räddade avslutet. Efter att hemmalaget inlett matchen bäst så blev det mer och mer AIK ju längre halvleken led. I den 42:a matchminuten spelade Tom Strannegård ut bollen till framrusande Vincent Sundberg som kom igenom till höger i straffområdet och hans farliga skott räddades av målvakten till en resultatlös vänsterhörna. Med en dryg minut kvar av halvleken fick Amar Abdirahman Ahmed skottläge centralt, men avslutet gick ett par meter ovanför ribban.

Inför den andra halvleken genomförde AIK tre spelarbyten. Alexander Milošević, Yasin Ayari och Tom Strannegård klev av och ersattes av Sotirios Papagiannopoulos, Bilal Hussein och debuterande Taha Ayari. Henry Atola satte bollen i spel i den andra akten och Bilal Hussein tog över lagkaptensbindeln från Alexander Milošević. AIK inledde den andra halvleken bäst och röster på pressläktaren sa att ”AIK spelar ju ut Peking”. I den 53:e matchminuten utmanade Amar Abdirahman Ahmed från vänsterkanten då han klev inåt och avslutade, men målvakten räddade. Minuten därefter drog Taha Ayari på sig matchens första gula kort efter en duell på offensiv planhalva. I den 57:e matchminuten fick Lucas Lima iväg ett tungt avslut, men flera meter utanför målställningen.

Efter 61 minuters spel slog hemmalagets Christopher Telo ett inlägg från högerkanten som nådde Eman Markovic centralt i fritt skottläge, men det hårda avslutet gick rakt på AIK-målvakten. AIK vände spelet och Henry Atola fick skottläge till höger i straffområdet, men avslutet gick utanför den närmaste stolpen. Strax därefter gjorde AIK två byten då Per Karlsson och Joe Mendes ersatte Vincent Sundberg och Amar Abdirahman Ahmed. Det blev helt plötsligt mer och mer övertag för IFK Norrköping och i den 65:e matchminuten fick Lucas Lima fritt läge till höger i straffområdet och Budimir Janošević svarade för en strålande fotparad på avslutet och styrde bollen till en resultatlös vänsterhörna. Med drygt 20 minuter kvar av ordinarie tid gjorde AIK sina sista tre byten, ut gick Henry Atola, Erik Ring och Axel Björnström och de ersattes av Nicolás Stefanelli, Zack Elbouzedi och Erick Otieno. AIK lyfte återigen upp spelet och bollen dansade framför hemmalagets mållinje vid två tillfällen. Med fem minuter kvar slog Zack Elbouzedi en högerhörna som i andraläget hamnade hos Taha Ayari vid strafflinjen, men hans pressande avslut gick en dryg meter över ribban. I den sista ordinarie matchminuten drog Mikael Lustig på sig ett gult kort för spelförstörelse efter att dragit med sig bollen efter en avblåsning. Tre minuters stopptid aviserades och i den sista av dem slog inhopparen Egzon Binaku in bollen i AIK:s straffområde som nådde Darell Kamdem Tibell som lade sig enkelt i en duell med Erick Otieno. Domaren Tess Olofsson tvekade inte utan blåste för en straffspark till hemmalaget. Maic Sema klev fram och slog in bollen till höger om Budimir Janošević. En dryg minut återstod, men matchen var avgjord och AIK noterade en snöplig 0–1-förlust.