Förutsättningarna inför avgörandet

2021.12.03, kl 10:46
Allsvenskan är framme vid den 30:e och sista omgången och det är dramatiskt både i toppen och i botten av den allsvenska tabellen. För AIK:s del kan en seger räcka ända till guld. Vi tar en titt på förutsättningarna inför lördagen.

Vinst för AIK
Om AIK besegrar IK Sirius FK på Friends Arena hamnar man som sämst tvåa i tabellen och som bäst etta. För att AIK ska kunna passera Malmö FF i tabellen och ta SM-guldet så krävs det att AIK vinner samtidigt som MFF förlorar mot Halmstads BK hemma på Eleda stadion. Halmstads BK ligger inför avgörandet på 13:e plats och behöver troligen tre poäng för att undvika kvalplatsen då Degerfors IF vid vinst mot tabelljumbon Östersunds FK annars passerar hallänningarna. Vinner AIK och Malmö FF tar en poäng så hamnar båda lagen på 59 poäng, men då avgör målskillnaden till skåningarnas fördel.

Oavgjort
Blir det oavgjort på Friends Arena så blir AIK tvåa eller trea i tabellen. Om Djurgården samtidigt tar maximalt en poäng mot BK Häcken på Bravida Arena så blir AIK tvåa. En poäng för AIK och seger för Djurgården mot BKH innebär att båda Stockholmslagen slutar på 57 poäng och målskillnad avgör. Det krävs en seger med tre måls marginal för att blåränderna ska passera AIK om det blir oavgjort på Friends Arena.

Förlust för AIK
Förlorar AIK mot IK Sirius FK så slutar man tvåa eller trea i tabellen. Tar Djurgården samtidigt maximalt en poäng så slutar AIK tvåa, men vinner Djurgården samtidigt som AIK förlorar så blir Gnaget trea.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2022

Sök på AIK Fotboll