Hemmapremiär för P16

2019.04.02, kl 12:21
Lördagen den 6 april 2019 spelar AIK:s P16-lag sin första hemmamatch i årets seriespel. Vi har fått intervjua och ställa några frågor till Martin Falk som är huvudtränare för laget.

Första hemmamatchen för året, hur känns det?
– Hemmapremiären är något man verkligen ser fram emot. Det känns väldigt bra inför det som komma skall, vi har fått bra träff på det vi gjort under den första perioden. Vi ser spelare som utvecklas dagligen på och utanför planen. Vi ledare har lyckats skapat en större förståelse för hur spelarna fattar sina beslut, vilket har gjort att vi kan ta feedbacken och diskussionen med spelarna till en ny nivå. Vi har också genom vårt arbetssätt på kort tid lyckats skapa en miljö där spelarna får vara med och påverka spelidé, träning, match och analys. För att de själva ska få vara med och driva sin och lagets utveckling framåt. Det känns helt enkelt väldigt bra, och vi har förstärkt den positiva känslan i gruppen med bra prestationer och resultat i Ligacupen.

Hur ser truppen ut i år?
– Det är en väldigt spännande trupp. Jag gör mitt första år i AIK, men har haft rätt bra koll på spelarna sen tidigare. Vi är 18 utespelare och 2 målvakter, av dessa är tre stycken födda 2004, resten är födda 2003. Jag ser väldigt mycket potential i individerna och gruppen, det ska bli spännande att få vara med och hjälpa spelarna på sin fortsatta resa mot elitfotbollen, men också livet i stort. Det är väldigt bra killar som vill varandras bästa, de har imponerat stort på mig hittills.

Hur ser tränarstaben ut?
– Vi är fyra ledare i teamet kring laget. Med mig i tränarteamet har jag Gustav Høgmo Utstøl, Mathias Holm och Erik Barrulf. Jag själv är som sagt ny i klubben för i år och kom till AIK från Västerås SK där jag var tränare, utvecklingschef för akademin och även som analytiker med A-laget. Min huvudsakliga roll är att driva utvecklingen av tränarteamet och spelartruppen. Gustav är en ung ambitiös tränare, utöver sin roll på planen bidrar Gustav mycket i analysdelen kring våra matcher och träningar. Mathias har varit länge i AIK, han var med på den framgångsrika 99-kullen med Alexander Isak i spetsen, han vet verkligen vad som krävs i AIK. Erik Barrulf som utöver sin roll på planen sköter mycket administrativt då han även är lagledare. Han gör sitt andra år med detta gänget och har samlat på sig många bra erfarenheter från tidigare år. Dessutom finns det också servicegänget, medicinska teamet, fys, målvaktstränare, värdegrundsansvarig, individuell tränare som är en del av teamet/laget.

Vad är lagets målsättning för året?
– Vår målsättning att vi skapa en miljö dit spelare längtar efter att komma till och vara i. Att spelare ska vara trygga och må bra, där man vågar öppna sig och prata om allt med varandra. Det ser vi som en viktig byggsten i deras fortsatta utveckling. Alla ska se tillbaka på året som väldigt givande, oavsett vilken roll man har. U16 vill med vårt sätt att vara, träna och spela lyckas vinna alla matcher vi spelar. Vi vill se en stor utveckling på varje individ, för att i sin tur fostra framtida elitfotbollsspelare i AIK.

Hur har uppladdningen sett ut?
– Det har varit mycket matchande. Vi har spelat A-slutspel i Ligacupen där vi lyckades vinna alla matcher och ta oss till finalspel i Göteborg helgen 23-24 mars där vi slutade på en tredje plats. Detta har säkerställt att vi fått spela utvecklande och tuffa matcher inför hemmapremiären. Vi kommer fortsätta att lägga mycket vikt på att sätta spelarna i svåra situationer i spelet, för att de ska få utmanas och lära sig varje dag. Vi kommer fortsatt jobba hårt med träningar, analyser, reflektioner och gruppaktiviteter.

P16 spelar sin hemmapremiär lördagen den 6/4 kl 15.00 på Skytteholms IP.

Text: AIK Ungdomsfotboll

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll