Kämpainsats gav nödvändig seger

2021.11.21, kl 20:48
AIK besegrade Varbergs BoIS FC med 1–0 (0–0) inför 2 566 åskådare på Varberg Energi Arena. Segermålet kom i den 62:a matchminuten då Nabil Bahoui nickade in ett inlägg från Erick Otieno.

Ett kyligt Halland välkomnade AIK-truppen under söndagseftermiddagen och termometern visade på 3° då man anlände med bussen till Varberg Energi Arena. Just ordet energi var ordet för dagen då samtliga spelare under lördagens tågresa från Stockholm lär ha fått en extra boost efter det oavgjorda resultatet (2–2) mellan Malmö FF och BK Häcken. AIK behövde tre poäng för att hänga på i guldstriden och därmed även notera sin första bortaseger sedan den 16 augusti 2021 då IK Sirius FK besegrades med 1–0 på Studenternas IP i Uppsala efter ett nickmål av inhopparen Bojan Radulovic i den 89:e matchminuten. Chefstränaren Bartosz Grzelak gav för andra matchen i rad samma startelva förtroendet vilket innebar Kristoffer Nordfeldt i mål, en backlinje bestående av Mikael Lustig, Alexander Milošević, Sotirios Papagiannopoulos och Erick Otieno, ett mittfält med Zachary Elbouzedi, Sebastian Larsson, Bilal Hussein och Erik Ring samt längst fram i planen, duon Nabil Bahoui och Nicolás Stefanelli. Lagkaptensbindeln bars från start av Sebastian Larsson för 22:a gången under sin AIK-karriär. AIK spelade i det vita bortastället för sjätte gången under 2021. När domaren Bojan Pandžić kl 17:30 blåste igång den allsvenska matchen var temperaturen nere på 2°, vilket med vindavkylningen kändes som -1°, och det var bortalagets Nicolás Stefanelli som satte bollen i rullning på gräset som fått sig en del regn under lördagen. Gräset såg nästan oförskämt bra ut med tanke på att vi närmar oss december i vinterlandet Sverige.

Redan efter 55 sekunders spel blev det dramatiskt inför de 2 566 åskådarna på plats då den 41-årige hemmamålvakten Stojan Lukić strax tidigare hade fångat upp bollen i eget straffområde, grimaserande illa och sparkade ut bollen till inkast. Efter vård av den vänstra vaden tvingades veteranen omgående kasta in handduken och han ersattes av Philip Mårtensson i den tredje matchminuten – och därmed var det troligen även slutet på målvaktens långa karriär. När spelet sattes igång igen var det AIK som tog initiativet. I den tionde matchminuten kom bortalagets första hörna efter att Erik Ring tagit sig fram längs vänstersidan och inlägget täckts ut av försvaret. Sebastian Larsson slog vänsterhörnan och via Nabil Bahoui hamnade bollen vid fötterna på Sotirios Papagiannopoulos som sköt ett snabbt skott som täcktes av Luke Le Roux i målgården. Hemmalaget arbetade sig in i matchen och i den 17:e matchminuten slog Tashreeq Matthews en högerhörna som blev farlig. Bollen nådde inte framrusande spelare framför mål, men i andraläget gick bollen till Ryan Moon som sköt från den vänstra delen av straffområdet, men markavslutet räddades förtjänstfullt av Kristoffer Nordfeldt som blockerade bollen strax framför mållinjen. Kylan var påtaglig på Varberg Energi Arena och över fotbollsplanen lös från avspark en vacker fullmåne som bidrog till upplevelsen av en dramatisk höstmatch á la svensk fotboll.

I den 23:e matchminuten tog sig Erik Ring ner till kortlinjen till vänster i straffområdet på ett bra sätt och spelade bollen snett, inåt, bakåt till Nicolás Stefanelli som fick skottläge centralt och det var ett relativt fint läge, men direktskottet gick utanför den högra stolpen då han stördes lite i avslutet av spelare som kastade sig för att täcka. En dryg minut senare var det nära igen då Zack Elbouzedi tog sig in i straffområdet från högerkanten och från kortlinjen spelade han in bollen till Nicolás Stefanelli vid den närmaste stolpen, men argentinaren vräkte bollen högt över ribban i vad som var en värre miss än förstaläget. AIK satt i förarsätet och spelade mer offensivt än i de senaste bortamatcherna, men Varbergs BoIS FC var inte ofarliga då de främst sökte sig fram längs vänsterkanten. I den 29:e matchminuten tog sig Anton Liljenbäck förbi Mikael Lustig på vänsterkanten, men den före detta landslagsmannen kom tillbaka och störde anfallet. Dock inte bättre än att bollen studsade fram till Robin Simovic till vänster i straffområdet och han avslutade omgående. Skottet gick i den vänstra stolpen och studsade bakom ryggen på Kristoffer Nordfeldt ut framför AIK-målet och till Ryan Moon som fick träff på bollen, men det svaga avslutet stoppades av Erick Orieno innan AIK-målvakten kunde fånga in bollen.

Efter en knapp halvtimmes spel kom Nabil Bahoui fram i ett bra läge, och det hårda avslutet i flykten gick strax över ribban. Tre minuter senare fick Zack Elbouzedi ett skottläge strax utanför straffområdet, men Philip Mårtensson räddade till den första av två resultatlösa högerhörnor i rad. Hemmalaget växte in i matchen och förde spelet under de avslutande minuterna av halvleken. Med fem minuter kvar fick Tashreeq Matthews ett skottläge från vänstersidan och avslutet blev bra då bollen for över Kristoffer Nordfeldt, men också precis ovanför ribban. Varbergs BoIS FC avslutade halvleken bra, men hann inte lägga sin fjärde hörna då domaren efter ganska exakt tre stopptidsminuter blåste av för pausvila.

Hemmalaget inledde den andra halvleken lika optimistiskt som man avslutat den första, men AIK tog återigen över initiativet och mycket av regin gick via Bilal Husseins känsliga fötter. I den 54:e matchminuten slog Kristoffer Nordfeldt upp ett fräckt uppspel som passerade motståndare på väg upp mot mittlinjen där framrusande Nicolás Stefanelli fick tag i den och satte fart centralt. När han närmade sig straffområdet släppte han fram bollen perfekt till en frispringande Nabil Bahoui som undvik offside då han smög sig in bakom Oliver Stanislav. AIK-forwarden tog sig i fritt läge in till höger i straffområdet och avslutade hårt förbi den utrusande målvakten och bollen for mot det övergivna målet, men slog klockrent i ribban och studsade ut till ett inkast för hemmalaget. AIK-spelarna suckade ikapp med AIK-klacken snett bakom det aktuella målet.

Ledningsmålet skulle dock komma åtta minuter senare då Erick Otieno från vänsterkanten lyfte in en frestande boll mot den bortre stolpen där Nabil Bahoui höll sig framme och från nära håll lyckades nicka in 1-0 för AIK. Stort jubel bland spelarna som visste om betydelsen av målet. I samma matchminut, den 62:a, genomförde Varbergs BoIS FC ett trippelbyte och hemmalaget började återigen att föra spelet då man helt plötsligt kändes tyngre än tidigare i matchen. AIK föll ner i planen och försvarade förtjänstfullt det egna straffområdet. Sebastian Larsson fick sex minuter efter målet ett gult kort för vad som såg ut som en klockrent vunnen luftduell och då det var Sebs tolfte gula kort för säsongen så tvingas han till vila i den kommande omgången. I den 78:e matchminuten var det dags för AIK:s första byte då Filip Rogić ersatte Erik Ring och Zack Elbouzedi flyttade över till vänsterkanten samtidigt som inhopparen tog plats till höger. Det blev mer och mer Varbergs BoIS och man lyfte in bollar mot AIK:s straffområde som främst Alexander Milošević och Sotirios Papagiannopoulos rensade bort. Med fem minuter kvar av ordinarie tid byttes Ebenezer Ofori in istället för Nicolás Stefanelli för att säkra upp försvarsspelet. AIK lyfte dock upp spelet under de avslutande minuterna och hemmalaget började se lite slagna och trötta ut. När ordinarie tid precis passerades gjorde Gnaget sitt tredje och sista byte då målskytten Nabil Bahoui gick ut och ersattes av Bojan Radulovic. På stopptid tilldömdes Varbergs BoIS en frispark på mittplanen, där även Alexander Milošević fick syna det gula kortet för protest, och man flyttade även upp målvakten mot Gnagets straffområde, men AIK-försvaret fick undan bollen från det farliga området. AIK svarade för ett starkt arbete under slutdelen av matchtiden och då domaren förkunnade att matchen var slut jublades det stort bland de vitklädda spelarna. Resultatet innebar att AIK tog tre poäng i den tighta guldstriden som rullar vidare och nästa anhalt för serietrean AIK och borta mot fyran IF Elfsborg nästa måndag.